Kafarx Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Jaka grafika do 450?? Najlepiej nowa i Ati Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. Przyszedł czas na zmianę wysłużonego HD4870 i wybór padł na HD5850. Wiem, że różnica w wydajności nie jest kolosalna, ale zależy mi przede wszystkim na tym żeby karta była chłodna (jeżeli można tak mówić), mniej prądożerna (idle) i cicha. Wybór wśród HD5850 jest spory zarówno wśród nie-referentów jaki i referentów. Spośród wielu propozycji wybrałem dwie: HIS iCooler V Turbo oraz Sapphire + MW2. Sapphire ma na pierwszy rzut oka chłodzenie Vapor-x i tu pierwsze pytanie - czy na pewno? Poza tym kusi mnie cena i MW2 :) Nie referencyjne karty nie są wcale droższe od referencyjnych, ale może lepiej kupić referenta i zmienić chłodzenie np na AC Accelero S1 + jakiś wentylator 120? Jeżeli ktoś posiada ww. karty to proszę się wypowiedzieć, mile widziane linki do recenzji i obiektywne/subiektywne opinie użytkowników wszystkich wersji :) Chodzi mi głównie o porównanie wytwarzanego hałasu przez te karty i temperatur. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nookie128 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 @Prolog Do 300zł miałem na myśli zakup czegoś słabszego, co by nie wyprzedzało specjalnie pozostałych wnętrzności mojego kompa i jednocześnie dało mi te same możliwości co HD4850 na moim confie... Trochę kombinuję, ale zaoszczędzając te kilkadziesiąt złotych mógłbym dokupić lepsze chłodzenie do jakiegoś komponentu, bądź nowy zasilacz :) Stary Fortron już buczy niemało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 ktorego producenta model lepszy jesli chodzi o 5770 1gb gigabyte, powercolor, sapphire? (sa w podobnych cenach i nie wiec ktora brac) wydajnosc chyba podobna a dla mnie liczy sie cisza i ew oc kupilem na allegro 2 tygodniowego Sapphire Radeon HD5770 1gb vapor-x za 525+przesylka, oplacalo sie w porownaniu do jakiegos nowego modelu gigabyte ze sklepu?(cena ta sama) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 @b4rt3k A jak się sprawuje vapor-x w kwestii ciszy? Jakie są Twoje subiektywne odczucia - jest głośny czy cichy, chodzi mi głównie o idle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) nie wiem, dopiero kupilem moze przyjdzie w tym tyg mialem na testy vaporx ale 5750 i byl baaardzo cichy, teraz uzywam integry i po wlozeniu 5750 vaporx nie odczulem praktycznie roznicy jednym slowem b.cichy btw wie ktos dlaczego niektore modele vaporx z nowej serii maja czarny a inne niebieski laminat? Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez b4rt3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 btw wie ktos dlaczego niektore modele vaporx z nowej serii maja czarny a inne niebieski laminat? Wydaje mi się, że te HD5870 Vapor-X mają "czarny" jak wspomniałeś a HD5850 Vapor-X mają "niebieski". Różnica występuje też w wentylatorze, wyższy model ma 7 łopatek a niższy 11 i jest wykonany ze świecącego plastiku :) Na HD5850 jest też mniejszy radiator tutaj masz test. A Ty miałeś do testów tego niebieskiego (z powyższej recki - niekoniecznie Toxic) czy czarnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 do testow mialem vapor-x a pytajac mialem na mysli ze wersja 5770 1gb vapor-x czasem jest z czarnym laminatem a czasem z niebieskim o.O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) cyrion napisał: Jaka karta graficzna max do zasilacza 450Wat rozdziałki 1280x1024, w przyszłości zmiana procesora będzie na mocne c2d lub quada z tych tanszych. Zastanawiałem się nad gt240 lub coś z Ati 5xxx. Ja polecam HD4770 nic tej karty w tej cenie nie przebije ;) Niestety ciężko ją dostać, sam chciałem drugą kupić do Cross'a ale nigdzie nie ma :) Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 cyrion napisał: Ja polecam HD4770 nic tej karty w tej cenie nie przebije ;) Niestety ciężko ją dostać, sam chciałem drugą kupić do Cross'a ale nigdzie nie ma :) ASUS EAH4770 FORMULA 512MB DDR5 128bit - Podzespoły / Karty graficzne / Karty graficzne PCI-E ATI - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku Asus HD 4770 Formula 512MB EAH4770 NOWA Łódź (982484251) - Aukcje internetowe Allegro XFX Radeon HD4770 512 MB - Arctic Cooling!!! (985622489) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 czarne umozliwiaja zmiane vdd i vmem (jajo, memy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 to są na rynku 2 rozne wersje hd5770 1gb vapor-x? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrion Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 cyrion napisał: Ja polecam HD4770 nic tej karty w tej cenie nie przebije ;) Niestety ciężko ją dostać, sam chciałem drugą kupić do Cross'a ale nigdzie nie ma :) No też dobry wybór, mimo że karta jest z seri 4xxx to już jest w najnowszym procesie 40nm. Ja już wybiorę coś mocniejszego , przemęcze się trochę z procesorem i ramem, a niedługo je też wymienię na coś wydajniejszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 ASUS EAH4770 FORMULA 512MB DDR5 128bit - Podzespoły / Karty graficzne / Karty graficzne PCI-E ATI - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku Asus HD 4770 Formula 512MB EAH4770 NOWA Łódź (982484251) - Aukcje internetowe Allegro XFX Radeon HD4770 512 MB - Arctic Cooling!!! (985622489) - Aukcje internetowe Allegro Tak dziękuję. Problem w tym, że ich jest stosunkowo mało na rynku i ich cena jest taka sama jak na początku grudnia. Jak by chodziły po 250-300zł to bym brał :P a tak za 700zł mogę mięć 1 kartę która będzie spokojnie ogarniała aktualne wymagania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Poradźcie co kupić bo nie moge wybrać co lepsze biorądz pod uwage wydajność/wydana kasa, a waham się pomiedzy: 1.hd5830 2.hd5770 3.gtx260 4.gtx275 Pierwsza i ostatnia kuszą wydajnościa ale znowu kasa te w środku mają niższą cene Jakie jest wasze zdanie na temat ich proporcji pomiedzy wydajnością a kasą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 1 i 4 odpada. Ja bym wybrał GTX 260 i kręcił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, na co by wymienić GF9600GSO 768MB, tak aby odczuć dość znaczny przyrost wydajności. Budżet powiedzmy 450zł. Już od dawna noszę się z zamiarem wymiany, jednak na rynku kart graficznych w przedziale 400/500zł nie ma nic ciekawego, a tym bardziej chyba dużo wydajniejszego od 9600GSO. Chyba że coś się zmieniło, nie siedzę już w temacie dobre trzy miesiące. Proszę o pomoc w wyborze. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Najlepiej byłoby dołożyć do HD5770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Najlepiej byłoby dołożyć do HD5770. Gdy te karty się pojawiły dużo mówiło się o tym że są nieopłacalne, słaba wydajność jak za taką cenę itp, czy coś się zmieniło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Jak się pojawiły były droższe niż teraz i były tylko karty 1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Jak się pojawiły były droższe niż teraz i były tylko karty 1GB. PowerColor Radeon HD5770 512MB DDR5 były ok ?, 499zł w esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zdaje się, że maxymili ma tą kartę i nie narzeka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Niereferenty 5850 nie mają możliwości programowej zmiany napięć, tak więc uwaga. W Vaporze nie idzie go zmienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam, potrzebuję zakupić kartę ATI HD5750, czy może ktoś mi powiedzieć, który producent wypuścił tą kartę z cichym wiatrakiem? Słyszałem Sapphire i była jak dla mnie cicha, ale nie wiem jak z resztą modeli - dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Panowie którą 5870 byście polecili, którego producenta? Głównie chodzi mi o łatwość w ewentualnym wyegzekwowaniu gwarancji. OC żadnego nie będzie, ale w grę wchodzi wymiana chłodzenia na MK-13. Jak to jest z gwarancją, są jakieś plomby po których mogą dojść że coś było majstrowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonim85 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kupuj najtańszego. Z gwarą pewnie wszędzie tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zotac GT 220 Zotac GT 240 Czy ktoś użytkuje lub miał do czynienia z którąś z tych kart? Interesuje mnie czy nie przegrzewają się bez dodatkowego nawiewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaaaac Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie, czy warto kupić HIS Radeon 5850 iCooler V klik Czy to chłodzenie jest lepsze od referencyjnego? Mój sprzęt: Xeon 3440 MSI GD65 A-DATA 4GB 2000MHz Samsung F3 500GB Corsair 650HX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, przymierzam się do zakupu karty około 360zł raczej nówki, bo na fakturę będę brał więc musiała by być dużo tańsza.. ale do rzeczy: mało gram, ale jeżeli już to w 1280x1024, sporadycznie chciałbym odpalić sobie jakieś wyścigi na na split-screenie w fullhd na Tv 40", nie muszę też mieć odpalonego wszystkiego na hiper-extra-max, więc 512MB powinno wystarczyć. po przeczytaniu wieluuu testów wybór padł na hd4850, chciałem żeby mało prądu pobierał ale np 5670 jest po prostu zbyt wolny. Pozostał więc drugi warunek głośność głownie BEZ obciążenia i tu pojawia się dylemat która kartę z tych wybrać: xfx sapphire 20r sapphire 10r powerColor czym się różnią te dwa sapphire? wolałbym nie wydawać dodatkowej kasy na chłodzenie typu S1 Karty Gigabyte odpadły ze względu na brak HDMI(do TV, bo przez przejściówkę wyglądało znacznie gorzej niż bezpośrednio podłączony laptop sony, chyba ze to wina mojego gf7600gs?) Preferuje morele bo maja dość dobre ceny a mam w Toruniu możliwość darmowego odbioru w ich netpunkcie, czyli 15-20zł do przodu. Fajnie jakby się dało trochę z niej wycisnąć ale jest to drugorzędna sprawa. Ps. Czy delta 400 podoła i do ilu musiałbym wykręcać proca żeby nie był wąskim gardłem(jeżeli będę musiał)? Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie, czy warto kupić HIS Radeon 5850 iCooler V klik Czy to chłodzenie jest lepsze od referencyjnego? Odpowiedź jest jedna: tak, jest lepsze :) i pewnie warto, zwłaszcza po takiej cenie. Też mam podobny dylemat tylko zastanawiam się nad 2 opcjami. Spójrz na post #6637. Jak myślisz, która będzie lepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...