Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze grafiki dla kolegi. Aktualnie ma kompa na Phenomie II X4 940.

Karta do około 500 zł - fajnie jak by miała jakieś ciche chłodzenie.

Całość napędzana będzie zasilaczem Seasonic S12-500.

ps. wymagany jest przynajmniej jeden Display Port.

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w wyborze GPU:

albo ati 6870 = 600 PLN

albo nv 560ti (ale wtedy także zasilacz) = 1200 PLN

Procesor intel 2500K

MoBo asrock p67 pro3

zasilacz Chieftec 450W (wiekowy)

Nie wiem, czy warto dopłacać do nv560ti i zasilacza. Może już 6870 starczy? Ale czy Chieftec 450 da radę z 6870? Zależy mi na DX11. No i pograłbym w jakąś nową 'strzelankę'. Czy np. jakiś nowy CoD chodzi znacznie lepiej na 560ti w porównaniu do 6870? Nie jestem już dawno na bieżąco z komputerami, stąd prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Może już 6870 starczy? Ale czy Chieftec 450 da radę z 6870? Zależy mi na DX11. No i pograłbym w jakąś nową 'strzelankę'. Czy np. jakiś nowy CoD chodzi znacznie lepiej na 560ti w porównaniu do 6870? Nie jestem już dawno na bieżąco z komputerami, stąd prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

Na 6870 w 1920x1200 będziesz miał średnio ok 80fps ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Planuję wymianę GTX465 na coś mocniejszego (warto zmieniać ? ) + zasilacz nowy.

Chciałbym kupić używanego HD 6950 i podnieść do 6970 . Ile dostałbym za tego gtxa ?

Mam

AMD PII X4 955 BE , 8GB RAM 1333MHz , ASUS M4N68T PRO

Myślałem nad czymś takim HD 6950 OC Windforce - zależy mi na wydajności i ciszy, kiedyś chciałbym także dokupić może monitorki i pograć sobie na 3 jeśli czas i pieniądze pozwolą.

Edytowane przez SpeedyBangBong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD6950 to kiepski wybór , zmodować ją będzie cieżko - musiał byś szukać karty wyprodukowanej przed marcem 2011 roku aby mieć jakąś szansę na unlock do HD6970 .

Tego GB raczej nie zmodujesz .

Dozbieraj do HD7850 albo poczekaj jak stanieją - na allegro najtańsze chodzą po 919 zł .

Co do zasilacza - XFX Core 450W lub 550W ew. OCZ ZS 550W .

I podkręć procka , będzie trochę hamował HD6950 a co dopiero HD6970 czy HD7850 .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek mam podkręcony do 3,7 GHz , więcej coś nie rusza.

Czyli TAKI zasilacz + TAKA karta byłyby ok ? Z amazona jest HD7850 za 250$ , kurs jest teraz jeśli się nie mylę 1$=3,2PLN więc 800 zł ... Może dałoby radę opchnąć tego gtxa za 400 zł to dołożę 6 stówek i będzie fajnie.

@Jakiego tego radeona brać ? Bo chyba różnicy dużej między nimi nie ma jeśli chodzi o wydajność a chcę aby był cichy.

Edytowane przez SpeedyBangBong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duża szansa, że dołożą ci VAT na granicy i cała zabawa wyjdzie cię ponad tysiak. Ja brałbym MSI, bo pewnie mają zwykłe pcb z referenta z regulacją napięcia - będą się dobrze kręcić. Do tego gwarancja 3 lata, ciche chłodzenie i cena 940zł

Jeśli chodzi o zasilacz to lepiej weź OCZ ZS 550w

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By bez problemu pograć w tytuły takie jak Fifa, Pes, NBA, jakieś wyścigówki, a może Wiedźmin 2 co musiałbym nabyć? Da się coś taniej niż HD6850? (499 zł)

Rozdzielczość 1080p.

Edytowane przez fructo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei z małym dylematem. A w zasadzie z prośbą o ocenę zasadności takiego ruchu.

Jest sobie moja maszyna (i5-2500K, P8Z68-V PRO, 560TI HAWK od MSI, 8GB RAM, PSU 850W). Mam możliwość kupna drugiego 560TI takiego jako moje za ~800pln i posadzenia go w SLI z pierwszą.

Pytanie - jak oceniacie zasadność takiego kroku (pomijając oczywisty minus jak prądożerność)? Robić SLI, sprzedać aktualną kartę i dołożyć do... no właśnie, do czego? Interesuje mnie wydajność powyżej poziomu GTX580.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytałeś ile ludzie mają problemów z SLI? Nawet jak gra wspiera to często są jakieś jaja.

Kartę sprzedasz na allegro za minimum 650zł, dorzucasz 1000 i masz HD7950, które zresztą mają jeszcze stanieć do końca miesiąca, w stanach już tanieją: Newegg.com - PowerColor AX7950 3GBD5-2DH Radeon HD 7950 3GB 384-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

560 ti nie jest zbyt opłacalną kartą niestety, gdybyś mógł kupić drugiego jakoś bardzo okazyjnie, to wtedy można by brać, ale 800zł to nic nadzwyczajnego.

SLI generalnie ma sens tylko w przypadku high-endu, masz 3 monitory, jeden topowo pojedynczy rdzeń na gpu nie wystarcza? składasz sli. Sli z mid-endowych ma sens tylko jak to jakaś okazja, w przeciwnym wypadku lepiej kupować jedną mocniejszą kartę.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi