Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.12.2014 o 20:58, CharliePe napisał(a):

Witam :)

Mam pytanie jaką kartę polecacie do tego zestawu tak do 500-600zł ale szukam z nowych.

Intel Core i3-3220, OCZ ModXStream Pro 500W, HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3, ASRock B75 Pro3 Intel B75 LGA 1155,  Obudowa Aerocool VS-9 ADVANCE

W dniu 16.12.2014 o 07:42, reyden napisał(a):

R7 265 2GB albo dołożyć do R9 270 .

R7 265 to to samo co HD7850 , które można dostać na allegro za 400+ zł  ,niektóre karty mają jeszcze gwarancję .

Albo pokoparkowe R9 270 z gwarancją z allegro .

Dobrze reyden prawisz, ale ja bym mu kazał dołożyć jeszcze dodatkowe 4GB pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.12.2014 o 07:42, reyden napisał(a):

R7 265 2GB albo dołożyć do R9 270 .

R7 265 to to samo co HD7850 , które można dostać na allegro za 400+ zł  ,niektóre karty mają jeszcze gwarancję .

Albo pokoparkowe R9 270 z gwarancją z allegro .

Dzięki wielkie za poradę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam. Chciałbym wymienić kartę graficzną na bardziej wydajniejszą  , posiadam Lga 775 :) ,w przyszłym roku może zrobię przesiadke na 1150 /1155 to ew. kartę zachowam. Budżet na ten moment do 450zł :) Proszę o jakieś sugestię .

Obecny sprzęt:

Ga-P31-DS3L 

Intel Xeon E5450 3GHz 

Goodram 2x2GB 800Mhz CL6

Sapphire HD 6670 Gddr5

Aerocool VP-450 

Tak rozważałem 7770/7850/650Ti np. 

Z góry dzięki .   :)

Edytowane przez K@milos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.12.2014 o 15:46, K@milos napisał(a):

Ale słyszałem ,że opłaca się brać wersje 2GB ? 7850

Poprzednio korzystałem z takiej - bardzo fajna karta, zarówno w cenie nowej wtedy była naprawdę OK, jak i używki jeśli sprawne można upolować w dobrej cenie - imho można śmiało brać, wszystkie gierki śmigają jak się ją połączy z dobrym prockiem i sporą ilością RAM. Jeśli grasz w full HD to bierz wersję 2GB obowiązkowo. Jeśli nie, to możesz brać 1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić Was o porade co do zakupu karty graficznej, dysponuje takim zestawem

Procesor: I5-2500k @4500

Płyta:       Asrock P67 Pro B3

Ram:       Hyperx 1600 8Gb

Dysk:       SSD Plextor M5S 128 Gb

Zasilacz:  OCZ Modstream 600W

Waham się nad zakupen dwóch kart graficznych a mianowicie:

MSI GTX 780 Lightning - mam możliwość zakupu nówki w cenie 1200 pln

MSI GTX 970 Gaming   - w okolicy cenowej 1470 pln

Czy bedzie odczuwalna różnica miedzy tymi dwoma kartami oraz czy opłaca się dopłacic różnice w cenie do GTX 970?

Chciałbym zakupić optymalną karte za około 1500.

Edytowane przez Dwulicowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie nie ma za dużego wyboru jak myślisz o graniu. Z używek masz większy wybór w tej cenie. Za to w  cenie 410 zł masz R7 260:

http://allegro.pl/msi-radeon-r7-260-msi-1gb-ddr5-i4896527727.html

To jest nówka ze sklepu.

W dniu 19.12.2014 o 19:28, Dwulicowy napisał(a):

Tylko pytanie czy zakup GTX 970 przełoży się na wzrost wydajności względem 780 ? bo jeśli wydajność pozostaje na takim samym poziomie to doplata ponad 200 pln za niższy pobór energi nie wiem czy się opłaca.

Bede wdzieczny za sugestie 

W tej cenie bardziej się opłaca wziąć GTX 780 o czym wspomniałem w poprzednim poście. Wymieniłem dodatkowo plusy ew dopłaty do 970'tki. Odpowiedź to oczywiście 780. Co innego jak cena by wahała sie na poziomie +50-80zł. Przy ponad 200 zł już można przeboleć te 3GB i wyższy pobór energii.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS R9 280X DirectCU II vs Radeon r9 280x tri-x oc

Witam. Mógłby mi ktoś przedstawić konkretne porównanie tych dwóch kart graficznych bo niewiem czy wardo doplacac te 150~ zł do wersii tri-x oc czy wyposażyć się w DirectCU II .

Z góry dziękuję.

Edytowane przez Vollyink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie warto. Raz że masz tylko 2 lata gwrancji. Dwa że chłodzenie w tym Sapphire wcale nie jest taki ciche i 3 chyba najważniejsze że w tej cenie można dostać już R9 290.  Dla mnie bezsensowny zakup.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś odblokować pamięć L3 w procesorze? Twój procesor to już bardzo słaba konstrukcja,próbuj go odblokować a jak nie to szukaj na allegro Phenoma II x4 i podkręć go pod 4ghz.

Kartę również szukałbym używaną hd7850 za około 300zł.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.12.2014 o 10:34, GeMtin1 napisał(a):

Próbowałeś odblokować pamięć L3 w procesorze? Twój procesor to już bardzo słaba konstrukcja,próbuj go odblokować a jak nie to szukaj na allegro Phenoma II x4 i podkręć go pod 4ghz.

Kartę również szukałbym używaną hd7850 za około 300zł.

Nie bawiłem się w odblokowywanie, ale poczytam o tym;) Komp służy mi głównie do obsługi AutoCada, a z gier to jedynie Fifa15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.12.2014 o 09:16, Devil napisał(a):

Moim zdaniem nie warto. Raz że masz tylko 2 lata gwrancji. Dwa że chłodzenie w tym Sapphire wcale nie jest taki ciche i 3 chyba najważniejsze że w tej cenie można dostać już R9 290. Dla mnie bezsensowny zakup.

Z tego co patrze to 290 jest 100 zl drozsza a to juz ponad moj budżet.

Głośnosc chlodzenia nie ma dla mnie znaczenia bo moj obecny komputer brzmi jak silnik w samolocie i chyba sie przyzwyczaiłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest spora. 290 to poziom GTX 780 i 970 czyli droższych kart niż R9 280x Oczywiście nie w każdej grze, ale sporej części. Poczytaj sobie testy.  Te karty ostatnio potaniały. Ew jak Ci kasy brak to szukaj używek z Allegro. Pełno tego w niezłych cenach.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

potrzebuje pomocy co do wyboru karty. Na chwilę obecną mam GTX 260, która z tego co czytałem została już dawno zapomniana przez Nvidię i problemy z niektórymi grami mam przez większość czasu.

Specyfikacja kompa:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6400 2,13 GHz --> OC 3,20 GHz

Płyta:       Asus P5Q-E

Ram:       G.SKILL PK DDR2 2x2GB 1066MHz CL5

Dysk:       SSD Samsung 830 128 Gb

Zasilacz:  Be-quiet! Dark Power P7-PRO-550W

Grafika:   Evga 260GTX model: 896-P3-1255-AR

Monitor:  Samsung T240

Zastanawiam się nad, którymś z GTX 760, nie stać mnie na wymianę całego komputera (na obecną chwilę). Chciałbym jedank grać sobie spokojnie w nowe hity (GTA V) jak i starszę (Team Fortress 2).

Na kartę graficzną chciałbym przeznaczyć ok. 900-1000zł. Nie musi to być koniecznie GTX 760, ale wolałbym inwestować w Nvidię, więc proszę o nie podawanie propozycji firmy AMD.

Pytania to; jaką kartę wybrać, czy warto do tego zestawu dodawać taką kartę, czy w ogóle pójdzie np. GTX 760 na tym zestawie?

Dzięki za pomoc i propozycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój komp to trup. Nie pograsz na tym w GTA V. Zapomnij. Gra podobnie jak IV pewnie bedzie miała spore wymagania co do procka. A procek jest za słaby na tak mocna kartę jak GTX 760. Lepiej najpierw zainwestuj w wymianie procka, płyty i pamięci.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX760 pasuje do E6400 jak pięść do nosa .

W dodatku chcesz grać w GTA V .

Tutaj GTA IV będzie dostawać świra a co dopiero V część , a jak jeszcze coś skopią przy konwersji / optymalizacji ( jak w  III i IV ) .

Za 1 000 zł to lepszą opcją jest modernizacja platformy - Albo nówki ( Pentium G32xx / I3 41xx + płyta na H81 ) albo używane I5 2400 + płyta na H61 .

Za I5 2400 + płyta na H61 dasz trochę ponad 500 zł .

Do tego ram DDR3 - ~150 zł za 4 GB .

Potem wymień kartę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi