Jabar83 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2015 Po pierwsze napisz co to za zasilacz. Jaka marka. Dokładny model. Znajdziesz to na tablicze (musisz otworzyć obudowę). Napisz też w do czego ma być komputer wykorzystywany. Jak do nowych gier to czas na wymianę sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
setup Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2015 Corsair HX520W - czy tyle info wystarczy? jestem świadom tego że mój komp staje powoli się zabytkiem. podejrzewam, że przetrzymam jeszcze 2-3miesiące ze starą kartą (9600GT 521mb) i poszukam jakiegoś fajnego lapka. zastanawiam się nad Y50 lenovo. z góry dzięki za poświęcony czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkina Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 Witam. Nie będę zakładał nowego tematu więc pytania podepnę tutaj. Mam budżet 700zł. Czy w tej kwocie jest coś lepszego niż R9 270? Zestaw to I5 4690K, zasilacz to Seasonic 500W. Monitor ma rozdzielczość 1600/900. Preferuję zakup karty nowej. Na morele znalazłem http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-270-2gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-270-gaming-2g-599531/ Jeżeli ktoś ma inną propozycję będę bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 W tej kwocie tylko używkę z gwarancją, szkoda przepłacać. Za ok 500zł kupisz taką 270 albo 7870 Wczoraj widziałem R9 270x, 6 miesięczną za kup teraz 500zł. Nowego nic lepszego nie kupisz, dołóż jak już do 280 3GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Panowie, jako że padł poczciwy GTX 460, potrzebuję najtańszej karty graficznej, i możliwie najcichszej - najlepiej chłodzenie pasywne. Na sprzęcie w ogóle nie gram, służy on do obróbki zdjęć w PS I LR, i prawy na ciężkich plikach RAW. Co polecicie? Na dobrą sprawę mógłbym skorzystać ze zintegrowanej karty w i5-2500k, jednak musiało by to się wiązać z wymianą płyty głównej, a to byłby wydatek nieopłacalny... Proszę o pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixello Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Najtaniej i pasywnie to to cudo http://www.4max.pl/sapphire-technology-radeon-hd5450-512mb-ddr3-pci-e-64bit-dvihdmid-sub-passive-low-profile-bulk,p928066.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 rozumiem że spadku wydajnosci nie odczuję w pracy na plikach RAW w Lightroom i PS tak? czy coś jeszcze będzie wymagało wyrzeczeń, przy przejsciu na taką grafikę, z gtxa 460 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Jeżeli obróbka RAW-ów leciała przez procka to nic nie zyskasz ani nie stracisz . Co innego jak karta wspomagała obróbkę , wtedy możesz stracić dość dużo na osiągach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 a jak mogę sprawdzić, czy stara karta wspomagała procesor w obróbce? jest na to jakaś reguła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 Musiał byś mieć jaką kolwiek kartę NV ( z tych nowszych od GF 8xxx poczynając ) rzeby sprawdzić czy wspomaganie CUDA jest wykorzystywane przy RAW-ach . PS / LR generalnie wykorzystują CUDA ale nie wiem czy przy obróbce RAW-ów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrrek Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2015 Potrzebuje zakupić nową kartę graficzną i sam do końca nie wiem którą kartę wybrać moje typy to 1Gigabyte Radeon r9 280 oc 2MSI GTX 960 oc 3MSI Radeon r9 280x 4Gigabyte Radeon 285 Najbardziej skłaniał bym się ku radeona 280 lub gtx 960 ale nie wiem czy warto te niemal 200 zł dopłacić do 280x lub 285 A wcześniej miałem Palita gtx 470 ale się popsuł ;/ Reszta mojego sprzętu procesor: i3 540 płyta asua p7p55d ram kigston ddr3 2x2gb 1333mgz cl9 windows home premium 7 32bit zasilacz chieftec gps-550ab-a 550w wd cavir green 1 tb 2x wd black 2tb corsair force gs 128gb system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 A planujesz upgrade reszty platformy w przewidywalnej przyszłości? Te kart raczej się będą nudzić przy twoim procu... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrrek Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Tak tylko że za jakieś 6-12 miesięcy dopiero jak odłożę sobie trochę gotówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Niezależnie co by się nie działo to system raczej do wymiany. 32bitowy win potrafi zaadresować 4GB pamięci, całej pamięci łącznie z GPU. Przy 470 "odbierało" Ci to gigabajt ramu, teraz przy nowych kartach zostaniesz z dwoma gigabaskami ramu*... nie jest dobrze. Proc też raczej niedopasowany do mocy żadnej z tych kart :/ Jeżeli nie chcesz upgradować na dniach(szczególnie systemu...) to na twoim miejscu zastanowiłbym się na kupieniem jakiejś używki na poziomie tego 470GTX co miałeś. Pozwoli Ci to przetrwać do mitycznego "jak odłożę sobie trochę gotówki" ;) Celowałbym w karty pokroju radka 5850/6850/6870. Musisz to wszystko dobrze przemyśleć. Inwestowanie teraz w kartę, która przez rok się będzie nudzić może nie być najlepszym pomysłem. Powiedz w co grasz/planujesz grać i jaki masz dokładnie budżet to postaramy się bardziej pomóc. Pozdrawiam *nawet mniej, dla windowsa 4GB to max adresowalnej pamięci - oznacza to, że oprócz ramu i vramu(ram na gpu) wliczają się też w to bufory dla dysków twardych, urządzeń audio, karty sieciowej i paru innych pierdół Edytowane 16 Marca 2015 przez DeathTomahawk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 DeathTomahawk dobrze pisze. Najbardziej skłaniał bym się ku radeona 280 lub gtx 960 ale nie wiem czy warto te niemal 200 zł dopłacić do 280x lub 285 Dopłacać do 285, skoro to wolniejsza karta od 280? Masz możliwość dołożenia 200 zł? Bierz r9 280 + i5 750/760 + OC w okolice 4GHz. Całkiem komfortowo mógłbyś jeszcze pograć na takiej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odyn44 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 GTX 760 czy R9 280 Gaming, cena obydwu kart niemal identyczna, około 880+transport za nówkę. Która jest wydajniejsza? Bardziej przyszłościowa? Opłaca się dokładać 180 zł do którejś z nich, czy lepiej- iść w stronę R9 270 i przetaktować na poziom R9 270X? Wzrost wydajności tych kart, w stosunku do 270-ki jest współmierny do ceny prawie 200 zł większej? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 GTX 960. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odyn44 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 A jakieś konkrety, dlaczego? 280 ma więcej RAMu, większą szynę.. Fakt, mniejsze taktowanie, ale je zawsze można trochę podnieść w MSI Afterburnerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Poczytaj wątek http://forum.purepc.pl/topic/365836-grafika-do-1000z%C5%82/ i poczytaj http://forum.purepc.pl/topic/364561-geforce-gtx-960-oczekiwania-opinie/page-8Epoxera Ceny spadły, kręci się dobrze i do FHD styknie, a i wyżej nieźle sobie radzi. Edytowane 17 Marca 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odyn44 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Szkoda, że szyna tylko 128 :/ Ale i obsługuje już DX 12, ciężki wybór w tym segmencie cenowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Mam tego samego zgryza co Ty. Czekam jeszcze na GTX 960 4GB i jak będzie sprawować się...no i nowe radki R9 370x i 380. Potem zdecyduję, czy mimo wszystko nie brać 970-ki. Edytowane 17 Marca 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odyn44 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Też się wstrzymuje, na pewno do świąt. Kiedy mają być premiery tych kart? Pewnie ceny trochę się pozmieniają.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 GTX 960 4GB na dniach, a z AMD to nie wiem. :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrrek Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Dzięki wielkie za pomoc po przeczytaniu tego wszystkiego i przeanalizowaniu wybrałem opcję zakupu karty Radeona HD 5750 od Gigabyte za 180 zł. Udało mi się dostać w tej cenie praktycznie nową kartę ale bez gwarancji. Mam nadzieje że dobrze wybrałem :) A jak będzie więcej pieniędzy niż 1k to wymienię cały sprzęt i wtedy pewnie znowu zgłoszę się o pomoc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Za 200-250zł można dostać 5850/6850 (używane) - są to karty zdecydowanie wydajniejsze od 5750. 5750 jest dużo słabsze niż 470GTX :( Ale jeżeli karta Ci wystarcza wydajnościowo to wszystko jest ok. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Potrzebuje zakupić nową kartę graficzną i sam do końca nie wiem którą kartę wybrać moje typy to 1Gigabyte Radeon r9 280 oc 2MSI GTX 960 oc 3MSI Radeon r9 280x 4Gigabyte Radeon 285 i kupiłeś 5750... O.o nie ogarniam. To coś jak grafa w moim lapku. O.o Co Tobą kierowało? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Witam! Zdecydowałem się na zakup R9 270... i tutaj mam dylemat, gdyż ta karta http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-270-2gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-270-gaming-2g-599531/Od MSI kosztuje 750zł Kiedy ta karta: http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-r9-270x-1050m-boost-2gb-gddr5-256-bit-2xdvi-displayport-hdmi-r9-270x-cdjc-646023/Od XFX kosztuje 740 i jest w wersji X. Model od MSI jest w wersji "bez X". Którą się bardziej opłaca kupić? Skąd ta różnica cen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 MSI ma pół pasywny układ chłodzenia co podnosi jego cenę. Ale za to w idle wiatraki się nie kręcą, bo wystarcza pasyw. Odpalają dopiero w stresie. Ten bez X lekko poleci na zegarach wersji X. Pytanie czy chcesz OC, czy w pełni domyślne zegary producenta. Różnica między nimi to zawrotne 150MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) MSI ma pół pasywny układ chłodzenia co podnosi jego cenę. Ale za to w idle wiatraki się nie kręcą, bo wystarcza pasyw. Odpalają dopiero w stresie. Ten bez X lekko poleci na zegarach wersji X. Pytanie czy chcesz OC, czy w pełni domyślne zegary producenta. Różnica między nimi to zawrotne 150MHz. Hmm Ostatnia grafika nie chodziła porządnie na zegarach producenta >.< (GTX660 w wersji OC) okazało się, że walnięta. Muszę kupić nową. Myślałem, żeby kupić coś co na razie będzie chodzić na standardach, a potem zrobić OC jeżeli gry będą tego wymagać. Czy chłodzenie XFX jest jakieś złe? Bo sam bajer pół pasywnego chłodzenia mi nie potrzebny, gdyż mój wiatrak CPU i tak już robi tyle hałasu, że nie poczuję różnicy chyba :/ W teorii OC tej wersji X po jakimś czasie będzie lepsze niż OC wersji "bez X" czy się mylę? Edytowane 25 Marca 2015 przez abrakader225 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Czysto teoretycznie. Wersje X to przetaktowane wersje przez producenta. Rdzeń ten sam. OC będzie tu bardziej zależało od wydajności układu chłodzenia / konstrukcji PCB / bios karty. Chłodzenie MSI jest w tym wypadku lepsze. Jak chcesz poczytać: MSI posiada jednostkę twin frozr IV. XFX natomiast Double Dissipation. Edytowane 25 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...