hublus Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 GIGABYTE GeForce GTX 1660 Super Gaming OC 6GB DONE! Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss_Hietala Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 Jakiego nie referenta rx 5600 xt kupić ? Sapphire pulse to porazka , ciągle niedostępne. Wczoraj był, dziś chcę zamówić a tu [gluteus maximus], nie ma już... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Potrzebuje porady Zastanawiam się nad zmianą karty graficznej, aktualna konfiguracja to : I5 8400, 16 gb, rx 580. Rozdzielczość full hd. Wszystko zamknięte w obudowie itx (Fractal 500). Nie planuje przenosić się na wyższą rozdzielczość niż full hd (a na pewno nie w najbliższym czasie). Opłacalne będzie wymiana na RTX 2060 bądź Rx 5600 ? Czy lepiej szukać GTX 1070 na olx, które kosztuje połowe ceny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rush.mac Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam, niestety po latach padła mi karta MSI HD 7870 Twin Frozr III OC komputer ma już swoje lata procesor Xeon X5450 (3.0) i 4 GB ram, ale w zupełności mi wystarczał jaką teraz kartę kupić do tego zestawu ( jak gram to gram w starocia typu D3, SC2, OpenTTD ), więc nie wymagam super wydajności, ale ale coś muszę tam wstawić, co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lightman Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Szanowni, nigdy mnie nie zawiedliście, więc i tym razem liczę na pomoc - jakie GPU kupić, żeby poprawić wydajność, a nie zrobić overkilla? Przeznaczenie to gry (Battlefield, Crossout, Football Manager, Watch Dogs 2) i filmy. Monitor też idzie do wymiany, więc na rozdzielczości na razie się nie skupiam. Obecnie w budzie mam: MOBO: MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM CPU: i5-6600K RAM: Corsair 16GB 3200MHz Vengeance LPX Black CL16 GPU: Sapphire Radeon R9 390 8192MB 512bit Tri-X Nitro Lite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapciu75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 Panowie, pytanie: Gigabyte GeForce GTX 1660 Super Gaming OC 6GB czy MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6? Ta pierwsza podobno ma odrobinę wyższe taktowanie, ale plastikowy backplate. Ta druga lepsze chłodzenie i coś znalazłem w internecie, problem z piszczącym i cewkami. Ludzie kupują jeszcze Palit 1660 Super GamingPro. Która z tych trzech? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Lightman, RTX2060-RTX2070 Super. Zależy od gry, ustawień graficznych i rozdzielczości. W 4K to nawet i 2080Ti. Kapciu75, zależy od ceny. Taktowanie każda ma takie same, a zarazem zupełnie inne. Taktowanie zależy od jakości chipu/rdzenia, a nie od modelu/producenta karty(wiadomo, że ustawi w biosie fabrycznie więcej, ale karta i tak może boostować niżej, sam sobie możesz to jednym suwakiem podnieść do poziomu droższego modelu), ale też im lepszy chip tym wyższe temperatury, bo gorzej oddaje ciepło i trzeba zrzucić napięcie i taktowanie albo podkręcić wentylatory. Na przykładzie Instytutu Danych z [Dupska]: to samo chłodzenie i RPM wentylatora: średni chip->1,0V-1850MHz-70stopni. super chip->1,0V-1900MHz-73stopnie, średni chip->1,1V-1930MHz-75stopni, super chip->1,1V-2000MHz-77stopni. Loteria, fabryczne taktowanie jest podbijane tak czy siak, a jak chcesz więcej to robisz banalne OC. Jedyne co się liczy to wydajność chłodzenia, a potem power limit i sekcja zasilania, a reszta to loteria. Jak jest podniesiony power limit to możesz dać wyższe napięcie, czyli wracając do przykładu: średni chip->1,2V-2000MHz-78 stopni, super chip->1,2V-2080MHz-80 stopni, a wyższe napięcie to potencjalnie wyższe OC, ale też większe piszczenie cewek/elektroniki. Wg mnie najlepiej wziąć jakąś tanią wersję, która ma średniawe chłodzenie z radiatorem na pamięciach i sekcji zasilania. 300zł czy ile tam w kieszeni, skręcasz wentylatory do akceptowalnego maximum (ustawiasz krzywą, by wzrastało stopniowo) i robisz UV i minimalne OC rdzenia tak, by było max 80 stopni i OC pamięci na ile pozwala. Wydajność zależnie od szczęścia i wybranej karty. Tracisz góra 5% wydajności względem wyżyłowanych kart super hiper pro, a karta jest cichsza i na ogół w cenie modelu niżej w wersji hiper super gaming pro, czyli +20% wydajności. Edytowane 3 Marca 2020 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 Kolega nie dość że chce otrzymać tytuł górnika roku to jeszcze chyba się zatrzymał w czasie . GTX580 to zabytek , gorący i prądożerny na tle dzisiejszych kart , za 650 zł to można dostać obecnie znacznie wydajniejsze i lepsze karty np. Rx 570 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 cześć Pany po ekstremalnie długiej przerwie, chciałbym zmienić GPU na coś lepszego (gram raczej tylko w 1080p ale na monitor 4K też się czaję) w moim dość leciwym komputerze - 3570K@stock, 12GB RAM, 7870, Antec EA550G. Rozważam używkę 1080 TI (oraz w późniejszym czasie zmianę na 3770/E3-1230V2). Nie zależy mi na RT, gry raczej pokroju Dayz, State of Decay 2, no i czekam na Dying Light 2. Czemu 1080TI? Spadły ceny, mocy bardzo duzo, "na jakiś czas" do grania starczy. Ma to sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Witam, Panowie chce trochę zmodernizować kompa, na kartę mam do wydania max 500 na fakturę Vat. procek to i5 2500k 16 gb ramu karta obecnie to hd6850 Co polecacie? Edytowane 16 Marca 2020 przez HIROSH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2020 Z nowych kart w tej cenie to nic sensownego nie dostaniesz , za ~500 zł do dostania jest RX 550 który jest wolniejszy niż używane GTX750 Ti , które można dostać za połowę tej ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2020 https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-arez-radeon-rx-560-evo-2gb-gddr5-arez-rx560-o2g-evo-4874245/?gclid=Cj0KCQjwx7zzBRCcARIsABPRscNBmOaL-3jS8sdish3Syesq8RN701r4Wclzd56-pYIDFdypo9jKrJAaAvq9EALw_wcB A coś takiego? Czy mimo wszystko lepiej rx480/rx580 używane które będzie z dużym prawdopodobieństwem była koparką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert603 Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) usunąć. Edytowane 19 Marca 2020 przez Robert603 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Panowie co jest wydajniejsze rx550 2gb czy gtx 600 2gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 jaki gtx 600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolkass Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Witam. Szukam cały dzień już optymalnej karty do swojego i5 3470, 8gb ram, zasilacz LCpower 500w(350W-12V). Ciężko ogarnąć tą numerologię tych kart i cena/jakość, wolałbym kupić nową kartę(miec gwarancję) i tak do RX zniechęciła mnie ich pobór prądu, musiałbym własciwie wymieniać zasilacz - koszty. Więc skupiłem się na GTXach 1660 z 8gb za 900zł gdzieś widziałem ale to chyba overkill do tego procesora, dlatego teraz oglądam karty 1650 super cena jakaś niezbyt zadowalająca zadowalająca bo od prawie 800zł jednak z racji 100W w TDP, brzmi że jest ona cicha i na pewno nie będę potrzebował wymieniać psu. Co o tym sądzicie? To ma być zakup na lata, gry w jakie gram to przede wszystkim wot, turówki, strategie, czasem jakieś rpg typu wiedźmin skyrim. Monitor jeszcze nie kupiony docelowy ale będzie FHD, więcej niż 60Hz uważam za raczej stratę pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Podejrzewam że ma na myśli GTX660 . Wg. Userbenchmark ten konkretny GTX jest sporo wydajniejszy niż RX 550 . Od tego RX-a jest wydajniejszy nawet GTX650Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 zgadza się, chodziło mi o 660 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Zdecydowanie GTX , nawet uwzględniając najnowsze sterowniki zabijające wydajność kart . Ile masz kasy na kartę i jaki masz sprzęt , CPU szczególnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 mam i5 2500k, 16 gb ramu 500 zł za nowa ew za 300 za używkę, a tak naprawdę czym mniej tym lepiej. W sklepie z używanymi częściami gościu ma kilka 660 z gwarancja pół roczna. raczej nie myślę o karcie na przyszłość, a o karcie która umożliwi mi pogranie w starsze tytułu gdzie mój radek 6850 1gb nie daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Do 300 zł to szukał bym GTX950 , nowsza i mniej prądożerna niż 660 , do tego nieco szybsza ( przynajmniej wg.user benchmark ) . Z nowych kart nie ma nic sensownego w tej cenie , dopiero za ~700 zł jest RX 570 , ew. za ~600 zł w outlecie na morele . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIROSH Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 no to szukam gtx 950, Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zborekk Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 Witam serdecznie, jaką kartę graficzną kupić do 1080p 60FPS do procka i5-6600K 4.5GHz. Interesują mnie gry z serii Total War, Division 2, Warzone w ustawieniach Ultra. Kwota nie ma znaczenia, ale zależy mi na dobrym stosunku cena/wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @zborekk Problemem jest tu twoj procek. Jest juz za slaby, by obslugiwac karty mocne, oplacalne i majace starczyc na te trzy lata, zwlaszcza w rozdzielczosci FHD. Jest tez za slaby, by oferowac plynna rozgrywke w najnowszych grach. Pamietasz pewnie jak obsmiewany byl o wiele drozszy 6700K i to jak nie bylo roznicy w wydajnosci wzgledem 6600K. Zobacz jak teraz mu odjechal. Oba procesory maja tylko 4 rdzenie, ale gdy twoj sie zapycha, 6700K ratuje hyperhtreading, wiec klatek jest o wiele wiecej, a rozgrywka bardziej plynna. Problem widac wyraznie w Divison 2. Ogolem mozna polecic Ci karty celowo budzetowe, bo na tyle slabe, by 6600K podolal zadaniu. Moze w The Division na Ultra w FHD pograsz, ale w inne najnowsze i nadchodzace gry (Cyberpunk?) juz nie. Tego oczekujesz czy moze rozwazasz wymiane procesora i plyty glownej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 Panowie, wypadłem z obiegu jeżeli mowa o kartach graficznych. Zastanawiam się nad czymś nowym/używanym z gwarancją, nie chciałbym przekraczać 300-500 zł (za rzadko gram, żeby był sens wydawać więcej). W miarę możliwości chciałbym później odpalić cyberpunka, bo średnio widzi mi się granie w niego na ps4. Konfiguracja komputera poniżej, rozdzielczość FHD. Zasilacza nie chcę zmieniać, obecny ma to uciągnąć. Moje typy to RX 570 4GB lub GTX 1050Ti 4 GB, chyba, że reszta podzespołów nie uciągnie później cyberpunka, wtedy wchodzimy gdzieś do poziomu 1050 2GB i podobnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zborekk Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @Michał22Myślałem również o Cyberpunku właśnie, a póki co nie przymierzałem się do wymiany reszty. Pozostanę przy RX570 w takim razie, a zmiany zaplanuję na inny termin, dzięki za pomoc. Gdybym planował zmianę proca+mobo w najbliższej przyszłości to jaka karta by była godna polecenia? RX5600XT, RTX2060 czy GTX1660 Super? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @zborekk Bardzo prosze. Biorac pod uwage, ze masz nie takiego glupiego 570, nie jest tak zle. Przy twoim procku mozesz wymienic ja na karte tak niewiele lepsza, ze zwyczajnie zle wyjdziesz na tym interesie. Niby masz Radeona, ale najnowszej serii bym nie polecil. Nawet dzis jakis nieszczesnik, ktorego skusila cena/wydajnosc 5700XT wrzucil na forum temat o ( wrecz nierealnych dla posiadacza Nvidii) problemach ze sterownikami. I nie on jedyny, warto poczytac opinie uzytkownikow, warto poczytac notki do aktualizacji sterow i sam sie przekonac, jakie rzeczy sie w czerwonym swiecie dzieja. Dla mnie, jako konsumenta, to co robi AMD jest zwyczajnie niepowazne. Zawsze rozwazam jedynie karty, ktore mozna uznac za przyszlosciowe, bo wymieniajac budzetowe co dwa lata, ani nie bedziesz mial grafy i klatek, ani koniec koncow mniej nie wydasz. Chyba, ze jestes swietnym lowca uzywek. Teraz cena/jakosc/perspektywnicznosc to 2060 Super. Karta maksujaca gry w 60 klatkach w FullHD. Na czyms takim pograsz piec lat, oczywiscie powoli obnizajac ustawienia. @Micky92 Jesli chodzi o uzywki, lepiej wez 1060 (wersja 6 GB!) niz 570 - troszke mocniejsza i wiecej pamieci, ktora aktualnie sie bardzo przydaje. Nawet teraz widze na olxie opcje ponizej 500 zlotych, ale w wiekszosci 3GB. Raczej wiele wyzej w tym budzecie nie skoczysz. To karta, ktora ma najwiecej graczy (~13%), wiec raczej Redzi beda miec to na uwadze przy premierze 2077. Jednak nie zdziwilbym sie, gdybys lepiej wyszedl ogrywajac go na PS4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @Michał22 1060 6gb chętnie bym wziął, gdyby mieścił się w budżecie, jednak praktycznie wszystko to 600-750 zł, a tyle nie chcę wydawać. A co do ps4, na pewno byłaby to ekonomicznie najlepsza opcja, jednak w jakiekolwiek fps i inne gry z elementami strzelania nie potrafię grać na padzie, po prostu mnie odrzuca automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2020 @Micky92 Bardzo prosze, jest w budzecie, kupuj: https://www.olx.pl/oferta/evga-gtx-1060-ssc-6gb-gwarancja-CID99-IDE6EYr.html#5e0cb20ff1 Wiem o co chodzi z PS4. Sam mam ta konsole, by grac na niej we wszystko w co nie zagram na PC czy Switchu, ale jakiekolwiek celowanie padzie to slabiutka opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Słowo klucz w ogłoszeniu: tylko odbiór osobisty. Ale dobrze wiedzieć, że się pojawia, będę szukał, dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...