Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, więc jak w temacie ;)

Kompa mam podłączonego do tv lcd 27' (hd ready) powinno działac mi na 1280x720 ale lipa, działa za to 1280x768 :/ no i w takiej rozdzielczości pracuję jak i gram w gry.

A więc jaką grafę?? radka hd4850?? czy warto dołożyć do hd4870?? czy tak małej rozdziałce będę miał więcej fps np. w Crisis'a??

Być może kiedyś wymienię tv na jakiś full hd więc i "siedemdziesiątka" mogła by cuś pokazać.

Jak radzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, która karta będzie lepsza Hd3850 512/256 czy 9600gso 384/192. Wydaje mi się że lepszy będzie radeon ze względu na większą pamięć a na karcie chcę grać w rozdzielczości 1680*1050. Na kartę chce wydać 250zł wiec raczej nic innego w tej cenie nie znajdę.

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od niedawna pracuję na nowym monitorze (samsung SyncMaster 2043WM) dla którego rozdzielczością nominalną jest 1680x1050. Przyszła więc pora na wymianę PC, bowiem grafika nie dosc ze na AGPx4 to w dodatku Gf440mx :P

Na kartę graficzną nie chcę wydać fortuny, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę że UT3 czy choćby Wiedźmina to ja nie odpale na zintegrowanym układzie kraficznym (a Wiedźmin od Grudnia leży w pudełku na półce i czeka na lepszy sprzet :P )

Jaką kartę graficzną mógłbyś (moglibyście) mi doradzić? Powiedzmy do 500zł? Nie chciałbym tu czegość przekraszonego, co wygląda ladnie w obudowie i żre więcej prądu niż pralka. Bardziej zależy mi na czymś (w miarę) cichym i wydajnym. Może nawet jakaś karta która automtycznie dobierała by stan pracy do obciążenia?

Ps. Oczywiscie reszte sprzętu też wymieniam, wiec nie szukam karty na AGP ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kartę graficzną mógłbyś (moglibyście) mi doradzić? Powiedzmy do 500zł? Nie chciałbym tu czegość przekraszonego, co wygląda ladnie w obudowie i żre więcej prądu niż pralka. Bardziej zależy mi na czymś (w miarę) cichym i wydajnym. Może nawet jakaś karta która automtycznie dobierała by stan pracy do obciążenia?

hd4850

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem... w watku z zestawami polecana jest ta od Gainward. Pytanie moze ocierające sie o ignorancje ale.. czemu np nie od ASUSa ?

Bo wszystkie wersje (prócz referatów, czyli inne chłodzeni i takie tam triki) wszystkie firmy mają to samo, identyko tylko napis inny, więc sugerujemy się ceną i długością gwarancji - palit i gainward są najtańsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że porównywanie modecoma do Chiefteca jest nie na miejscu ;) Nigdy bym nie włożył do komputera zasilacza typu Modecom, gdyż sam się przekonałem (kumplowi padł nawet ostatnio po 5 miesiącach używania) o ich baardzo słabej jakości. Natomiast Chieftec to już nie ta półka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że porównywanie modecoma do Chiefteca jest nie na miejscu ;) Nigdy bym nie włożył do komputera zasilacza typu Modecom, gdyż sam się przekonałem (kumplowi padł nawet ostatnio po 5 miesiącach używania) o ich baardzo słabej jakości. Natomiast Chieftec to już nie ta półka.

I tu jest właśnie błąd, bo ...

Modecom Feel czy Modecom MC?

to 2 różne zasilacze. Na pewno koledze padł Feel, zaś MC = Fortron...

jaką polecacie karte na pci-e w granicach +/-200 zł ?

9600GSO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc jak w temacie ;)

Kompa mam podłączonego do tv lcd 27' (hd ready) powinno działac mi na 1280x720 ale lipa, działa za to 1280x768 :/ no i w takiej rozdzielczości pracuję jak i gram w gry.

A więc jaką grafę?? radka hd4850?? czy warto dołożyć do hd4870?? czy tak małej rozdziałce będę miał więcej fps np. w Crisis'a??

Być może kiedyś wymienię tv na jakiś full hd więc i "siedemdziesiątka" mogła by cuś pokazać.

Jak radzicie??

wpinasz się przez dsub ? jeśli tak nie osiągniesz wyższej rozdzielczości niż to co masz teraz i zmiania karty nic tu nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pisze z prosba o pomoc w wybraniu karty graficznej. Postanowilem zmienic komputer ktory sluzy glownie do gier. Zakup ten powinien oscylowac w granicach 3000 zl. Patrzac po forach i sklepach internetowych poskladalem sobie takie cos:

Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box - 490

Gigabyte GA-EP45-DS3L DES IP45 s775 - 300

OCZ 4GB DDR II 1066 Reaper EPP CL5 2x2 GB Heatpipe - 350

Seagate ST3500320NS 500GB sATA II 32MB Raid Edition - 270

Do tego jakas zasilka np szef 650 i obudowa tak do 200 zl. I teraz zostaje glowny problem odnosnie grafiki. Chcialbym aby wystarczyla mi na pare lat, wiadomo ze dx10 gl2.1 itd ale chodzi to o stosunek przepustowosci z iloscia pamieci. Moje typy 9800gx2, gtx 260, hd4870 wersja z 1gb pamieci, ktora by najbardziej pasowala, stosunek ceny, wydzielanego ciepla, ciszy podczas pracy, a takze przyszlosciowej operacji na coraz to bardziej wymagajacych aplikacjach. Co polecicie do tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porszę o doradzenie mi karty do ok. 400zł. Miałem kupować 4850 ale po pierwszę jest to wydatek ok. 500zł i jak dla mnie to trochę za dużo. Zależy mi żeby grać płynnie na wysokich detalach ale nie aż tak bardzo. Po drugie dużo osób ma problemy z tymi kartami =/ Jednemu chodzi tak świetnie że pozazdrościć, a zaraz drugi wyleci się wyskakują artefakty w grach itp.

No i zastanawiam się nad 8800GT lub 9600GT czy może 9800GT? lub coś podobnego. Tak żeby grać w CS:S, Stalker, CoD 4 i przyszłościowe np. GTA 4, CoD 5 (oraz inne które wyjda w przeciągu następnych 6-9 miesięcy), płynnie na wysokich/średnio-wysokich detalach ( :P ) na 22' panoramicznym ekranie, a rodzielczość mniej więcej 1280×800 / 1280×1024.

Na razie niepodkręcałbym bo mam słabą płytę główną (AMD690GM-M2). Potem gdybym kupił coś lepszego to bym podkręcił.

+ zależy mi na cichym i wydajnym chłodzeniu.

Jakieś propozycję?

Z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jaką kartę graficzną do 300zł (+-20zl) polecacie? Rzecz w tym, żeby była stosunkowo cicha (np po skręceniu obrotów).

Fajnie prezentuje się 9600gso, ale jest jakaś ver. z cichym coolerem?

Mam 9600gso Asusa z chłodzeniem Glaciator. Wcześniej miałem kartę chłodzoną pasywnie (Silent Pipe 2) i po zmianie na tego Asusa nie zauważyłem żadnej różnicy w głośności. Spadły poza tym temperatury wewnątrz kompa.

Za 300 zł kupisz już wersje TOP z wykręconymi zegarami. A chłodzenie jest takie samo.

Edytowane przez swiety benito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź,

Ale mówisz o wersji 384MB? Bo w zasadzie w tej samej cenie mam GT 512MB (który powinien być chyba wydajniejszy). Teraz pytanie, czy Glaciator na GT jest taki sam jak na GSO :)

Zapomniałem dodać, że grafika będzie oczywiście podkręcana ile się da bez moda.

BTW. Twoja karta daje ci możliwość ręcznej regulacji obrotów wentylatora?

//EDYTA

GT Asusa jest już jednak poza zasięgiem. Biorę chyba tego GSO 384

Edytowane przez Aresius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię o wersji 384MB.

Czy jest regulacja prędkości wentylatora... Nie wiem :) Aktualnie nie ma. Przy zmianie karty nie postawiłem systemu jeszcze raz, pozostały pewnie śmieci po starej 7600gt. W każdym razie nie mam takiej możliwości, mogę tylko podkręcić kartę w ASUS SmartDoctor. Może po reinstalce systemu będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porszę o doradzenie mi karty do ok. 400zł. Miałem kupować 4850 ale po pierwszę jest to wydatek ok. 500zł i jak dla mnie to trochę za dużo. Zależy mi żeby grać płynnie na wysokich detalach ale nie aż tak bardzo. Po drugie dużo osób ma problemy z tymi kartami =/ Jednemu chodzi tak świetnie że pozazdrościć, a zaraz drugi wyleci się wyskakują artefakty w grach itp.

No i zastanawiam się nad 8800GT lub 9600GT czy może 9800GT? lub coś podobnego. Tak żeby grać w CS:S, Stalker, CoD 4 i przyszłościowe np. GTA 4, CoD 5 (oraz inne które wyjda w przeciągu następnych 6-9 miesięcy), płynnie na wysokich/średnio-wysokich detalach ( :P ) na 22' panoramicznym ekranie, a rodzielczość mniej więcej 1280×800 / 1280×1024.

Na razie niepodkręcałbym bo mam słabą płytę główną (AMD690GM-M2). Potem gdybym kupił coś lepszego to bym podkręcił.

+ zależy mi na cichym i wydajnym chłodzeniu.

Jakieś propozycję?

Z góry dzieki.

Bierz jakiegoś 8800 GT w cenie ok. 400 zł. Za tą cenę nie ma nic lepszego. Możesz również pomyśleć nad jakimś 3870 ale jest on chyba mniej wydajny.

A teraz do ludzi planujących zakup 4850:

Wszyscy dobrze wiemy, że jest to świetna karta i Ati zasłużyło sobie na brawa za nią. Ale czy ludzie nie oślepli trochę przez ten model?

W cenie 473 zł mamy 8800 GTS od od dobrego producenta:

http://www.agito.pl/seria-8/zotac-geforce-...168.333853.html

który to według testu:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4311-30

( sorry za link od konkurencji :P )

- wygrywa w większości gier z 4850.

Za 470 zł można mieć 4850 jedynie od Palita a jak wiadomo u tego producenta róznie bywa z chłodzeniem.

To tylko taka mała sugestia z mojej strony ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ten Zotac GTS byłby bardzo dobrą kartą porównywalną z 4850?

A jak z temperaturami i chłodzeniem w tym Zotacu?

Hmm... chyba skuszę się na tego GTS :]

I czy różnica pomiędzy 8800GT a GTS jest warta dopłacenia 70zł?

Edytowane przez kaczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi