Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

A czy same użycie zmodyfikowanego biosu hd 6950( Modbios) jest jakoś niebezpieczna dla grafy w przypadku nieodblokowania dodatkowych SPU ? Da się potem z powrotem wgrać oryginalny bios( w przypadku nieodblokowania spu), bez żadnych konsekwencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy same użycie zmodyfikowanego biosu hd 6950( Modbios) jest jakoś niebezpieczna dla grafy w przypadku nieodblokowania dodatkowych SPU ? Da się potem z powrotem wgrać oryginalny bios( w przypadku nieodblokowania spu), bez żadnych konsekwencji?

Niebezpieczne mogą być niewłaściwe ustawienia a nie sam bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagęściłem swój wybór karty graficznej do

- Gigabyte HD5870 1GB - ok 690 zł

- Powercolor HD6950 1GB - 776zł lub ew.

- MSI GTX 560Ti TwinFroz - ok 780-800 zł

Na chwilę obecną mocno waham się między 6950 a 5870 - wydajność jest podobna, tylko jak jest z jakością wykonania u PowerColor? MSI korci mnie kulturą pracy.

Zależy mi na jakości i możliwie dobrym (cichym) chłodzeniu (istnieje szansa, że zdejmę fabryczne wentylatory i zamontuje na fabrycznym radiatorze 1 wentyl 120mm, więc fajnie, gdyby on był rozbudowany/wydajny - gigabyte 5870).

W przypadku odsprzedaży będzie łatwiej mi z kartą z "wyższym numerkiem"?

Czemu w jednym sklepie gwara na HD5870 jest 2 letnia a drugim sklepie 3? Sklep sam sobie to ustala, tzn nie jest jej okres nadawany przez producenta?

Może jest jeszcze inny szczegół / rada, na którą mam zwrócić uwagę przy ostatecznym wyborze (inny fajny model) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej prosba: co moge kupic do ponizszego zestawu aby wycisnac maximum wydajnosci i uniknac ograniczenia karty graficznej przez pozostałe podzespoły - cena nie gra roli ale domyslam się że nowe karty graficzne będą się poprostu nudzić

4gb ram

quad q8200

zasilacz 420W

płyta g31m-es2c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli musisz go zmienić bo to gów niany zasilacz . Możesz kupić Fortrona 400w (tańszy) chyba że masz więcej kasy na zasilacz ?

Grafike mógłbyś kupic HD4850/HD4870 200-300pln

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory troche nie sprecyzowałem

chcialbym poprawić wydajność i do konca roku wymienic cały sprzet i tutaj pojawia sie problem czy moge kupic juz teraz dobrą karte np radeona 6870 do zestawu ktory mam teraz a na koniec roku nowy procek z plyta glowna czy lepiej karte graficzna na tzw "przezimowanie" za 200-300zł i pozniej wymienic wszystko. dzieki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to chyba lepiej kupić jakiegoś HD4850(za troche ponad 200pln na allegro dostaniesz) do czasu jesieni na pewno troche się pozmienia ;)W zasilaczu zależy Ci na odpinanych kablach czy raczej nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może gigabyte HD6950 ? Ma chyba jeden z najwiekszych radiatorów .

Widzę, że wytrwale polecasz aktualną generację kart.. Ze względu na większą wydajność teselacji czy ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z względu na to że jest troche wydajniejszy od HD5870 przy niższych zegarach, a obie podkręcają się do podobnych poziomów , czyli HD6950 będzie lepszy tak czy siak , posiada troche więcej procesorów strumieniowyc od HD5870. Także pobiera troszke mniej prądu od niego. Na koniec tak jak wspomniałeś ma lepszą teselacje chodź i tak pewnie nic jej to nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to chyba lepiej kupić jakiegoś HD4850(za troche ponad 200pln na allegro dostaniesz) do czasu jesieni na pewno troche się pozmienia ;)W zasilaczu zależy Ci na odpinanych kablach czy raczej nie ?

nie, zalezy mi tylko zebym mogl go zostawic podczas pozniejszej modernizacji. kupie w takim razie zasilacz plus hd4870 - dzieki za odpowiedzi i cenne uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacz to zainteresuj się konstrukcjami:

Fortron FSP Aurum 600w

Seasonic S12II 620W

XFX XXX 650W

XFX Core Edition 650W

Antec TruePower New TP-550

o ile nowy komp ma być mocny , jak dość mocny bądź sredni to zmniejsze te wartości o 100w , wszystko oczywiście z OC.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Więc zostałem zmuszony do kupna nowej karty graficznej (nie wnikajmy w szczegóły :P). Do wydania nie mam za dużo ale ta moja dawała radę z grami więc myślę że 250 zł wystarczy na coś co też będzie dawać rade (ja sam bym celował w Radka jakiegoś). 2GB ramu też zostanie dokupione, bo 2 to trochę mało na dzisiejsze standardy powoli :)

Edytowane przez saito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mysle powoli nad zmianą karty graf.Zastanawiam sie nad Msi 6950 Twin frozr III lub Msi N560GTX-Ti Hawk.Obecnie posiadam gtx evga 285 sc ktory w tej chwili smiga pod rozdzialka 1920x1200.Czy po zmianie karty na jedna z powyzszych otrzymam widoczny przyrost wydajnosci w stosunku do 285-ki? Reszta konfigu: i5 750,evga p55 ftw.Prosze o porade.Pzdr

Edytowane przez seven3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz nad Radeonem HD6950 2GB, to bierz tylko referenta. Tylko modele referencyjne dają się zmodować na HD6970.

W zasadzie to zalezy mi by karty nie generowały zbyt mocnego hałasu i byly dosyc chlodne,dlatego tez wybralem wyzej wymienione.Ewentualnie moge pomyslec nad HD 6970 Lightning,ale nie wiem czy jest sens wydawac teraz tyle kasy na karte.Z HD 6950 chyba dociagne do czasu ukazania sie nowej rewizji kart graf ? Wracajac do mojego poprzedniego posta..6950 czy 560 ti? Nigdy nie mialem zadnego radka, wiec nie wiem czego sie po nich spodziewac.Nie ma zadnych problemów ze sterownikami lub tym podobnych? Pzdr

Edytowane przez seven3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi