Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, krótka piłka. 5850 vapor-x od szafirka czy xfx 6850 dual heat pipe. Chodzi mi czy warto brać niższą generacje mając na uwadze to że karta ma służyć na dłużej no i do nowszych gier raczej. i proszę się nie kierować sygnatura, obecnie tylko proc jest aktualny :P.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, powracam z pytaniem. Jutro zamawiam kartę i czas jeszcze na ostateczne przemyślenie sprawy. Gtx-a skreśliłem całkowicie - po pierwsze: ryzyko fochów, po drugie: jeżeli 6950 jest mniej prądożerny, to nawet na 560ti nie patrzę. Pytanie teraz w kwestii konkretnego modelu: (pamiętamy, zasilane XFX-em 450)

1. Asus EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 - generalnie brałbym bez zastanowienia, ale dziwi mnie zailanie 8+6 pin zamiast standardowego dla R6950 6+6 - ktoś ma pomysł jaki jest tego powód? Pożera więcej prądu, czy to tylko "na zapas" - i konkretnie czy mój XFX nie klęknie pod nią?

2. Gigabyte GV-R695OC-1GD - drogo trochę, ale we wszystkich testach które znalazłem wygląda najlepiej pod względem prądu, to byłby najbezpieczniejszy wybór.

3. XFX HD6950 Dual Heatpipe 1GB - gdzieś pomiędzy powyższymi - z jednej strony prądowo stoi niewiele wyżej od gigabyte w testach, a z drugiej cena jest fajna (to 899 to dzisiejsze wachnięcie, w tygodniu stała około 930 i o takiej cenie przy niej myślę)

Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat który zaczął Pejot. Mianowicie kupno TOP'a w odniesieniu do przyszłorocznych premier i budowy konfiguracji na dłuższą chwile.

Na razie w kompie siedzi u mnie HD4770, który zaczyna łapać zadyszkę w nowszych tytułach, przez co od dłuższego czasu zastanawiałem się nad wymianą i tego elementu. Kwestia czy zakupić np GTX 560 i przeczekać do czasu premier nowych konstrukcji czy brać GTX 580 i mieć spokój na najbliższy rok, dwa licząc iż wymagania aż tak bardzo nie podskoczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to Chieftec GPS-450AA-101 A to sobie poradzi, ma 348W na linii +12 V, co jest wystarczającą mocą do uciągnięcia takiego HD6850. Radeony HD68xx to mało prądożerne karty. Z drugiej strony mógłbyś trochę "odkręcić" procesor, jeśli zwiększałeś znacząco jego napięcie przy OC.

Edytowane przez BlackMachine
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uważacie, że phenom II x4 955 podkręcony do 3.8 ghz i 3 gb ram ddr2 będzie ograniczało w grach GTX 560ti?

Chodzi mi głównie o wydajność w BF3 I COD:MW3. Zasilacz Corsair 550W.

Może bardziej opłacalne będzie kupienie np 6850 a w przyszłym roku wymiana całej platformy?

Jestem w kropce, bo nie wiem czy jest sens wydawania ~950 zł na kartę "na wyrost", która może nie rozwinąć w pełni swoich skrzydeł, a w pierwszym kwartale przyszłego roku mają wyjść nowe układy graficzne i wszystko potanieje.

BTW Co uważacie o MSI GF GTX560Ti 1024MB DDR5 256bit PCI-e Hawk?

N560GTX-TI HAWK

Edytowane przez Buartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, krótka piłka. 5850 vapor-x od szafirka czy xfx 6850 dual heat pipe. Chodzi mi czy warto brać niższą generacje mając na uwadze to że karta ma służyć na dłużej no i do nowszych gier raczej. i proszę się nie kierować sygnatura, obecnie tylko proc jest aktualny :P.

pozdrawiam

Zdecydowanie 5850 od "Szafirka" nie dosc, ze jest cicha to wysoko sie kreci. Na standardowych zegarach jest szybsza od hd 6850. 6800 series moze czasami radzic sobie lepiej w dx11 z powodu szybszej teslacji, ale na dluzsza mete to nie jest karta na ktorej mialoby sens uruchamianie wszystkich efektow dx11, innymi slowy jesli 5850 bedzie za wolna, to 6850 tez nie da rady wyswietlic plynnie gry dx11 w tym samym trybie. Mam toxica 5850 i kreci sie do 935/1300 mhz osiaagjac wydajnosc hd 5870, ta karta ma takie same pamieci jak 5870 - chociaz przyznac trzeba uczciwie ze oc pamieci ma niewielki wplyw na wydajnosc tej karty. W sumie zastanawiam sie nad wymiana na 6950 ale chyba to ciagle jeszzce nie jest czas na wymiane takiej udanej karty.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat który zaczął Pejot. Mianowicie kupno TOP'a w odniesieniu do przyszłorocznych premier i budowy konfiguracji na dłuższą chwile.

Na razie w kompie siedzi u mnie HD4770, który zaczyna łapać zadyszkę w nowszych tytułach, przez co od dłuższego czasu zastanawiałem się nad wymianą i tego elementu. Kwestia czy zakupić np GTX 560 i przeczekać do czasu premier nowych konstrukcji czy brać GTX 580 i mieć spokój na najbliższy rok, dwa licząc iż wymagania aż tak bardzo nie podskoczą?

Nie wypaliła mi opcja z kupnem tańszej 580tki więc wziąłem GTX 570 od MSI ołwer klok pałer edyszyn bla bla ale co ważne ma zwiększoną w stosunku do referenta sekcję zasilania. Uznałem, że różnice w wydajności 570 ,a 580tki przynajmniej wg testów (np.:BF3 performance test , inny test ) nie usprawiedliwiają takiej różnicy w cenie. DICE do ustawień High zaleca 560Ti i wyżej więc 570 powinno styknąć. Pewnie też finalna wersja będzie lepiej zoptymalizowana niż beta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam kompa jak z sygnaturki -> C2D e6550 + GF 9600GSO + 3GB Ram + Enermax Pro 82.

Chciałbym wymienić kartę graficzną na coś szybszego w granicach 200 - 250 zł. Myślałem o radku hd4870, ale ostatnio coś mało ich na aukcjach a i ceny niezbyt korzystne. Jaką inną kartę mógłbym kupić? Bez znaczenia jest dla mnie czy to będzie Ati czy NV. Zależy mi na cichym chłodzeniu.

No i kwestia zasilacza, czy pociągnie obecne karty?

Karta pokroju HD4870 będzie spowalniana przez ten procesor,w przypadku 2rdzeniowych procesorów zaleca się coś pokroju E8400@3,6ghz,w dodatku już większość gier wykorzystuje procki 4 rdzeniowe,przy 2 rdzeniach ta karta nie pokaże na co ją stać,więc nie wiem czy jest sens zmiany,a jeżeli koniecznie chcesz zmieniać to szukaj hd5770 coś w tym stylu czasem się trafia: http://allegro.pl/asus-eah-5770-512-mb-gddr5-najtaniej-kurier-i1879159068.html Zasilacz naturalnie pociągnie Edytowane przez Adrian_Culés

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde przeglądam fora i allegro już kilka dni i zamotany jetem niemiłosiernie... Mam podobny zestaw do daveks'a... P6N SLI v.1.0, e6550, 3GB RAM'u, TOPowera 450P3-U12, CRT 21" i aktualnie siedzę na pożyczonym 7600GT. Mam jednak troszkę mniejszy budżet 200 max 250zł na kartę graficzną. Chciałem kupić 4770 ale od paru dni straszna z nimi posucha albo chore ceny. Za jakiś czas(pół roku) pewnie wsadzę na tą płytę jeszcze q6600 i to będzie już wszystko co ta płyta przyjmie. Co byście wsadzili do tego zestawu? Wolałbym żeby nie wyła za bardzo i nie rąbała dużo watów :) - gram wieczorami jak już domownicy spią...

Z góry dzięki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jutro rano muszę zamówić radka HD6950 1 GB.

Tylko kwestia która wersja. Gigabyte X3 lub Asus DCII. Jakoś wygląd i fajne chłodzenie za asusem przemawia. Dodam że chce kręcić do min. taktów HD6970.

I jeszcze podstawowe pytanie czy warto dokładać do tego HD6950 czy kupić tańszego o 200 zł HD6870. CF nie wchodzi w grę, + I5 2500k @ 4,5 GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maj3r

4770 to świetny wybór,łyka mniej prądu od 4850,chłodniejsza i zajmuje mniej miejsca w obudowie a osiągi porównywalne,do tego będzie dobrze pasować do E6550,którego powinieneś podgonić do 3.0-3.2ghz,tylko właśnie kwestia dostępności,albo cierpliwie poczekasz albo bierz 4850 z niereferencyjnym chłodzeniem,kolejny dobry wybór to 4830,która bardzo ładnie się kręci np. SAPHIRE HD4830 512MB DDR3 256 BIT HDMI (1891452171) - Aukcje internetowe Allegro <-- bardzo dobre chłodzenie.

GaX

Do tak dobrego proca warto wsadzać 6950,można przeczytać wiele recenzji gdzie opłacalność dopłacania z 6870 do 6950 jest podważalna ale dotyczy to tylko platformy AMD,na i5 2500k 6950 pokazuje maksimum swoich możliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach zmieniam monitor z 19' na 22' i tam natywna rozdziałka nie będzie niższa jak 1650 znając życie. Tym samym mój kochany 9600GT już poważnie będzie dławił się w nowszych produkcjach i wypadało by kupić coś odrobię lepszego. I teraz mam dylemat bo nie wiem na jak wiele pozwoli mój wiekowy procesor. Myślałem o 3 opcjach z allegro używanych kart 1. 9800GT (512 pewnie ciężko znaleźć 1024) do 200 zł, 9800GTX 250 zł, i najtańsze GTX 260 za 300 zł. Pytanie też czy zasilacz podoła szczególnie w 3. przypadku?; jak z tych opcji byłą by najlepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie

Mam dylemat z kartą hd6950 karta asusa KLIK nie ma otworów wentylacyjnych na śledziu? Całe ciepłe powietrze które naprodukuje karta zostaje w obudowie? Jak to dokładnie wygląda da się to jakoś normalnie schłodzić?

Oczywiście, że się da. Właśnie kupiłem tego asusa i jest chłodny jak trup w kostnicy, ale od przodu ma podawany strumień powietrza wentylatorem, a spaliny odciągane są górą przez kolejne dwa wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach zmieniam monitor z 19' na 22' i tam natywna rozdziałka nie będzie niższa jak 1650 znając życie. Tym samym mój kochany 9600GT już poważnie będzie dławił się w nowszych produkcjach i wypadało by kupić coś odrobię lepszego. I teraz mam dylemat bo nie wiem na jak wiele pozwoli mój wiekowy procesor. Myślałem o 3 opcjach z allegro używanych kart 1. 9800GT (512 pewnie ciężko znaleźć 1024) do 200 zł, 9800GTX 250 zł, i najtańsze GTX 260 za 300 zł. Pytanie też czy zasilacz podoła szczególnie w 3. przypadku?; jak z tych opcji byłą by najlepsza?

Do tego Athlona co masz absolutnie nie warto nic mocniejszego wsadzać jak 9600gt,tylko nerwy stracisz i będziesz zawiedziony iż włożone pieniążki nie dadzą oczekiwanego wzrostu wydajności,oczywiście maksymalny fps wzrośnie ale minimalny będzie kuleć strasznie.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kartę kupić do Athlona 64 3200+. Komputer jest od sąsiada, zależy mu na taniej i odpowiedniej dla tego procka karcie. Ważne też jest użycie prądu

Geforce: GT 220,9500gt,8600gt,Radeon: 2600xt,3650 wszystko na ddr3,ddr2 omijaj szerokim łukiem.Mocniejszych kart nie ma sensu wsadzać bo będą się marnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5850 lub GTX460 wydoli na moich chieftecu z sygnaturki?

+12V1 - 14A

+12V2 - 15A

Na 3.3V/+5V/+12V - 390W

Ewentualnie co najmocniejszego moge wsadzic ;)

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałbym niewielkim kosztem wymienić kartę graficzną. Obecnie mam 9600gso i zaczyna niedomagać - wg nvidiainspector, po odpaleniu BF3 na minimum, mojej karcie skończył się ram :) Cudów nie potrzebuje, bo cały komp nadaje się do wymiany. Procesor po OC @3,5ghz (w razie potrzeby mogę go jeszcze podgonić). Wybór mam raczej niewielki, budżet skromny ~250zł. Najlepiej żeby było to coś z gwarancją. Myślałem nad przeskokiem chociaż na 5670, albo trochę drożej na używanego hd4830/4770 (tylko tu raczej kiepsko z gwarancją). Warto wymieniać kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5850 lub GTX460 wydoli na moich chieftecu z sygnaturki?

+12V1 - 14A

+12V2 - 15A

Na 3.3V/+5V/+12V - 390W

Ewentualnie co najmocniejszego moge wsadzic ;)

Zasilacz da radę,proc bardzo energooszczędny więc nie będzie najmniejszego problemu z tymi kartami,jeżeli chodzi o moc to weszły by też hd6950/gtx560ti,chodź uważam że proc jest za wolny do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi