BlackMachine Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 Za 400zł może się udać wyrwać używkę GTX460 768MB palita/gainwarda - są tańsze, bo mają głośne chłodzenie, ale jest znośnie, jeżeli na istniejący radiator założysz wentylator 92mm. Problem w tym, że Palit / Gainward często stosuje w swoich kartach specjalne zabezpieczenia uniemożliwiające wymianę chłodzenie na inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Przecież wiem, bo mam tą kartę.... jest sticker zabezpieczający jedną ze śrub mocujących TYLKO radiator, ale obudowę ze stockowym wentylatorem można zdjąć bez problemu i założyć 92mm - ciszej i 5-7*C chłodniej, a jeszcze lepiej jest, jeżeli da się radiator na mosfety, bo ostro podgrzewają cały koniec PCB aż do rdzenia (można znaleźć w necie zdjęcia z kamery termincznej - pod obciążeniem koniec laminatu ma ponad 100*C). Pierwsze wersje kart go miały, później cóż - oszczędności. Ok, dzięki za odp a powiesz mi co to za okrojona wersja GTX460? Czym się różni? Nie wiem, o co im chodziło - może o to, że na zdjęciu jest Golden Sample czyli wersja fabrycznie podkręcona przez producenta, która ma w dodatku 1024MB, a sprzedają normalną wersję 768MB. Jeżeli tak, chodzi o to, że 768MB jest okrojone względem 1024MB o brakującą pamięć, szerokość szyny 192 vs 256bit, ilość ROP 24 vs 32 i mniej L2 cache. Ale na wersję 1024MB w tej cenie nie masz co liczyć, chyba że SE albo Green, ale za nią dałbym... ja wiem, może 330zł, max 350 jakby mnie bardzo cisnęło a nic innego by nie było. Jednym słowem była to dokładnie ta karta, o której mówiłem; poszła za OK cenę jak na używkę z gwarancją 6 miechów. Swoją drogą nieźle trzymają wartość, ja za swoją dałem w lutym 420zł (roczna gwara, karta ciągnięta z anglii) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aroux Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Mam tradycyjne pytanie co kupić. Zastanawiam się nad 560 Ti MSI i 560 Ti Gigabiyte ew inna wersją 560 Ti od innego producenta. Komputer Procesor i5 @3,7 RAM 4 GB Zasilacz OCZ 600 modularny Chcę kupić 560 Ti - dwie podlinkowane wersje to najmocniejsze z nich. Nie wiem jednak jaką kartę wybrać (niekoniecznie z tych podlinkowanych), jeżeli weźmiemy wszystkie parametry: wydajność, chłodzenie, zasilanie itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Jednym słowem była to dokładnie ta karta, o której mówiłem; poszła za OK cenę jak na używkę z gwarancją 6 miechów. Swoją drogą nieźle trzymają wartość, ja za swoją dałem w lutym 420zł (roczna gwara, karta ciągnięta z anglii) Mogłem polować na tego GTX'a ale nie chciało mi się bawić i czekać tyle czasu, więc wybrałem HD5770, za 350zł kupiłem. Może trochę przepłaciłem ale jak do moich gier (vcod,cod2,cod4, czasem coś nowszego) ta karta w zupełności mi starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayk Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Nie gram za wiele ale postanowiłem zepsuć sobie życie i kupić battlefielda 3. Zainstalowałem, wszystko ok, z tym że żeby miało to sens musiałem obniżyć rozdziałkę i parę szczegółów co mnie nie cieszy. Więc idąc za ciosem potrzebuje karty.. konfig: Phenom x3 710, asrock 780 gxh 128m, radeon 4850 palit Sonic, Seasonic Gold 650. pytanie - co ma tu sens? czy proc i karta? czy sama karta? Generalnie celuje w GeForce, potrzebuje odmiany ;) GTX 460? czy juz nie warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Lepiej wziąć HD6850, jest kilka % bardziej wydajny niż GTX 460 1GB, dodatkowo ma mniejszy apetyt na prąd i zwyczajnie w większości sklepów jest tańszy od konkurenta Nvidii. Procesor oczywiście nie zaszkodziłoby podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 460 zły na pewno nie jest. Jak masz fundusze to jednak 560Ti poradzi sobie lepiej. Pytanie na ile chodzi Twój procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikobelicz Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam stoje przed wyborem grafiki do kompa. Zastanawiam się nad hd 6950 2gb, 6970, gtx 570, gtx 580. Zdecdydowany już byłem na gtx 580 ale teraz kosztuje ponad 2000zł a wcześniej można było kupić za 1600zł. Która z tych kart jest najbardziej opłacalna? Kolejne pytanie czy na hd 6950 odpali mi bf3 i inne nowe gry (SKYRIM) na max w rozdzielczości full hd?? Mój komp: i5 2500k asrock p67 pro 3 xfx 750 wat g. skill 2x4gb 1600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Skyrim ma tak naprawdę bardzo niskie wymagania. Nawet jak dojdą paczki lepszych tekstur wiele się raczej nie zmieni. BF3 to nie wiem, bo nie gram, ale obstawiam, że 6950 1 GB bez problemu będzie w praktyce wystarczający. Inna rzecz czy opłaca się teraz kupować 6950 albo inną nową kartę (kursy, stan przed premierą nowych generacji), wg mnie raczej nie. Edytowane 28 Listopada 2011 przez adashi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayk Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Lepiej wziąć HD6850, jest kilka % bardziej wydajny niż GTX 460 1GB, dodatkowo ma mniejszy apetyt na prąd i zwyczajnie w większości sklepów jest tańszy od konkurenta Nvidii. Procesor oczywiście nie zaszkodziłoby podkręcić. Czytam też ze Radek bedzie cichszy, a to dla mnie też istotne. Nie po to inwestowałem w mega cichy cooler i zasiłkę zeby mi jakaś suszara zakłócała spokój.. Szukam jakiegoś porównania nie tylko benchmarkowego. Dobrze rozkmniniam że ten HD6850 to nowsza konstrukcja od GTX460? i Pytanie czy - to wogole ma znaczenie? No i to co pisze adashi nade mną...czy to dobry moment na kupowanie karty.. Edytowane 28 Listopada 2011 przez mayk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 To jest taka sama technologia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 To, czy HD6850 będzie cichszy od GTX 460 1GB zależy już od konkretnych modeli. HD6850 wyszedł chyba trochę później niż GTX 460 1GB, ale to oczywiście znaczenia nie ma. Moment na zakup takiej karty na pewno nie jest zły, poza tym Radeony HD7000 raczej nie będą tanie. Oczywiście jeśli Ci się nie śpieszy z zakupem i możesz do tego czasu uzbierać większą ilość gotówki, to na pewno warto poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nietzsche_88 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 no to lepiej brać HD5850 czy 6850 ?? czy jeszcze gtx 460 ? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 GTX460 jest najtańszy, HD6850 najdroższy, a HD5850 najlepszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 GTX460 jest najtańszy, HD6850 najdroższy, a HD5850 najlepszy :D Jesli sie nie myle jest Ciut lepszy od gtx 460 1gb ? Tylko czy ma znacznie czy to MSI , czy Sapphire ?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Jeśli patrzeć tylko wydajnościowo, to znaczenie mają wyłącznie częstotliwości taktowania, nie ma co patrzeć na inne marketo-pie.rdoły. Modele MSI i Sapphire mogą się różnić głośnością i potencjałem OC. Edytowane 28 Listopada 2011 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Tak więc co bys polecal do kwoty powiedzmy 400zł , by uciagło Skyrima, BF3(jak kolega wyzej pisał), i by Cieszyła oko jeszcze przez jakies poł roku :) :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Do Skyrima nieco podkręcone HD5830 z pewnością wystarczy. Gdyby udało się kupić HD5850 to już w ogóle świetnie. Cenowo HD 4890 mogłoby być nawet korzystniejsze, ale to raczej byłby zakup bez sensu, szczególnie w kontekście BF3. Do BF3 nie wiem, a nie chcę Ci tu teoretyzować czy te karty wystarczą swobodnie, bo nie gram w to. Kwestia w jakiej rozdzielczości i jakich ustawień i framerate oczekujesz, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto w BF3 gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikobelicz Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 jak mówisz że 6950 nie bradzo się opłaca to co mam brać????. Dodam że ta karta to raczej sprzęt przejciowy mam zamiar zainwestować w coś wydajniejszego np.gtx 580 albo nowe radeony serii 7000 tylko nie teraz jak gtx kosztuje ponad 2000 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Do Skyrima nieco podkręcone HD5830 z pewnością wystarczy. Gdyby udało się kupić HD5850 to już w ogóle świetnie. Cenowo HD 4890 mogłoby być nawet korzystniejsze, ale to raczej byłby zakup bez sensu, szczególnie w kontekście BF3. Do BF3 nie wiem, a nie chcę Ci tu teoretyzować czy te karty wystarczą swobodnie, bo nie gram w to. Kwestia w jakiej rozdzielczości i jakich ustawień i framerate oczekujesz, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto w BF3 gra. Dlaczego zakup bezsensu pod BF3? mysle ze hd5850 da sobie z nim rade, btw 1440x900 w tej rodzialce na high wszystko ustawione ;-) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 nikobelicz typowymi kartami "na przeczekanie" powinny być moim zdaniem HD5770, HD5830, HD5850 w kolejności od najwolniejszej do najszybszej zależnie od tolerancji na ograniczoną wydajność. Na nich najmniej się straci przy przesiadce na model docelowy (a jak znowu kiedyś przyjdzie fala dzieciarni liczącej BTC może się i zarobi). Jak komuś nie zależy na zużyciu energii, jest bardzo tolerancyjny i chce wydać jeszcze mniej to HD4850, HD4870, HD5750, HD4890. mmx166 HD4890 to zakup moim zdaniem mało sensowny po rynkowej cenie, ze względu na poziom zużycia enegii, głośność i brak DX11 oraz obsługi 3+ monitorów. W 1440x900 HD5850 da sobie radę na pełnym luzie i z zapasem (to jest prawie 1,8 raza mniej pixeli niż przy 1920x1200). Trochę mnie dziwi, że po nieznacznej obniżce cen HD6850/70 AMD nie obniża cen wyższych modeli i ponownie 68xx. Powinna być chyba jakaś obniżka, a tu nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayk Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Jesli sie nie myle jest Ciut lepszy od gtx 460 1gb ? Tylko czy ma znacznie czy to MSI , czy Sapphire ?? :unsure: Dla mnie chyba najlepszą opcją byłby HIS głównie ze względu na ciszę, choć tani nie jest ten IceQ...a wtedy to jest już pułap gtx560.. Edytowane 29 Listopada 2011 przez mayk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam! Chciałbym podłączyć stacjonarnego kompa na stałe do TV przez HDMI. Jaką kartę polecacie? W nowe gry praktycznie nie gram, ale jako taką wydajność mogłaby mieć. Co powiecie o 8400GS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nietzsche_88 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 skoro HD 5850 lepsza od HD 6850 to byłbym za nią - tym bardziej że jest tańsza ale jak to jest z tym poborem mocy ? z tego co widziałem w porównaniach to wcale nie ciągnie tak bardzo ta 5850 a i temp. ma lepsze w IDLE i w obciążeniu :rolleyes: PORÓWNANIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam! Chciałbym podłączyć stacjonarnego kompa na stałe do TV przez HDMI. Jaką kartę polecacie? W nowe gry praktycznie nie gram, ale jako taką wydajność mogłaby mieć. Co powiecie o 8400GS?Jeżeli mowa o nowych kartach: - HD5450 będzie minimalnie droższy - HD5450 będzie prawie 2x wydajniejszy, za wyjątkiem wersji 512MB na ddr2, która pewnie będzie minimalnie wydajniejsza, - Radek ma pełne wsparcie sprzętowe dla FullHD, GS minimalne - Radki natywnie mają wyjście HDMI, w GS przejścówka nieunikniona. - Radek ma mniejsze TDP - W używkach 8400GS można przebierać, jak w ulęgałkach, radka będzie ciężko trafić poniżej 80zł, ale uważam, że warto. - Opcjonalnie, 4350 będzie też lepszym wyborem niż 8400GS, a kupisz używkę za <50zł. ATI Radeon HD5450 HTPC Video Card | Benchmark,Review,Radeon 5450,ATI Radeon HD5450 HTPC Video Card FPS Graphics Benchmark Performance Review U mnie pasywne 8400GS w 3D przekraczało mi 100*C i... umarło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klinsmann Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Cześć, Przejrzałem temat: Karty Graficzne na Listopad 2011r. - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Przymierzam się do zakupu karty graficznej http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-n560gtx-ti-twin-frozr-ii-oc-376240/ Z tematu wyczytałem, że Wymagany zasilacz : markowe 450W Podaję konfigurację swojego komputera: CPU: Core2Duo E8400 2x3.0 Mobo: Asus p5w DH Deluxe RAM: 2x2GB Kingston GPU: Geforce 8800GT 512mb HDD 500GB Zasilacz: Corsair 450W Czy po wymianie grafiki bedę musiał wymienić zasilacz ? Corsair to już nie no-name ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nietzsche_88 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Cześć, Przejrzałem temat: Karty Graficzne na Listopad 2011r. - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Przymierzam się do zakupu karty graficznej http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-n560gtx-ti-twin-frozr-ii-oc-376240/ Z tematu wyczytałem, że Podaję konfigurację swojego komputera: CPU: Core2Duo E8400 2x3.0 Mobo: Asus p5w DH Deluxe RAM: 2x2GB Kingston GPU: Geforce 8800GT 512mb HDD 500GB Zasilacz: Corsair 450W Czy po wymianie grafiki bedę musiał wymienić zasilacz ? Corsair to już nie no-name ;) pod taki "sprzęt" jaki posiadasz to się w ogóle nie opłaca tej karty kupować :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klinsmann Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 pod taki "sprzęt" jaki posiadasz to się w ogóle nie opłaca tej karty kupować :lol2: w przyszłym roku(H2 2012) zamierzam przesiąść się na nowszą platformę i zapewne zostawię tą kartę dla nowego zestawu. Co rozumiesz przez "nie opłaca" ? Domyślam się, że procesor "obetnie" możliwości karty graficznej? W takim razie jaki będzie uzysk wydajności przy wymianie grafiki 10-20%? 50% ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Jeżeli mowa o nowych kartach: - HD5450 będzie minimalnie droższy [...] Dziękuję za odpowiedź. Czy producent ma znaczenie? Bo mi osobiście 'do wystroju' najbardziej pasuje czarne MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 w przyszłym roku(H2 2012) zamierzam przesiąść się na nowszą platformę i zapewne zostawię tą kartę dla nowego zestawu. Co rozumiesz przez "nie opłaca" ? Domyślam się, że procesor "obetnie" możliwości karty graficznej? W takim razie jaki będzie uzysk wydajności przy wymianie grafiki 10-20%? 50% ? Poczytaj o narzucie na CPU sterowników kart graficznych; hint: mocne karty nvidii rozwiną skrzydła dopiero na procesorach mających >2 core, inaczej gry, które mają wsparcie dla multicore będą cierpieć, bo będą współdzielić CPU time ze sterownikami grafiki. Przynajmniej tak sytuacja miała się na początku roku, jak szukałem grafy dla siebie. Druga sprawa, że na tym kompie karta pewnie rozwinie 60% możliwości, a do momentu wymiany reszty sprzętu może stracić na wartości ze 200zł. Innymi słowy, albo zacznij od wymiany platformy albo kup na przeczekanie jakieś słabsze ati, na którym stracisz 50-70zł przy odsprzedaży za 2-3 miesiące. Dziękuję za odpowiedź. Czy producent ma znaczenie? Bo mi osobiście 'do wystroju' najbardziej pasuje czarne MSI. Raczej nie, nie warto tylko kupować wersji 512MB z powodu wolnych DDR2 a tańsze są raptem 10-15zł; patrz też, czy nie mają obciętych zegarów względem referenta. Dalej - karta jest na tyle chłodna, że warto kupić pasywnie chłodzoną, z tym, że te pasywne, których chłodzenie nie zajmuje dodatkowego slotu są akurat minimalnie droższe. Ja mam gigabyte z wiatrakiem, na szczęście w idle/dekodowaniu HD pracuje na 20-30% i jest niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...