Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że w wątku HTPC nie padła żadna propozycja, przekopiowuje tutaj.

Potrzebna karta graficzna na low-profile do mojego HTPC żeby obsłużyła gierki na emulatorze np. N64, jakieś proste indie ze Steama oraz Rocksmith 2014. Integra nie daje rady w Rocksmith i haczy. Budżet ~300zł, fajnie by było mniej i coś z rynku wtórnego. Z powodu bardzo ograniczonej ilości miejsca w budzie, raczej karta jednośledziowa. Do tego ile taki potwór potrzebowałby Watów?

Obecne bebechy :

Intel G1610@2.60Ghz

4GB RAM

Gigabyte GA-B75N (PCI-E 3.0 x16)

Zasilator 200W Chieftec

Windows 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.12.2013 o 18:41, grzesio764 napisał(a):

A czy może być używka , czy tylko nowa?

Nowa to trochę kosztuje , wolałbym coś około 300

jak masz 300 to szukaj czegoś na allegro.

moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić 660gtx - cena około 550zł http://allegro.pl/palit-gtx-660-2048mb-gddr5-i3834641790.html pierwsza lepsza aukcja na allegro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B4zyl Szukaj 7750 lowprofile

Najtańsza 360zł

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7750-1gb-low-profile-11202-10-20g-507067/

Na allegro poniżej 300 nie ma nic ciekawego

Yogi zależy jak długo będziesz musiał odkładać na nowy TV. Ja bym wziął najpierw GPU potem TV

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.12.2013 o 19:15, zaodrze244 napisał(a):

jak masz 300 to szukaj czegoś na allegro.

moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić 660gtx - cena około 550zł http://allegro.pl/palit-gtx-660-2048mb-gddr5-i3834641790.html pierwsza lepsza aukcja na allegro. 

Za bardzo się nie znam , ale czy moja płyta obsłurzy DDR5 ? Może szukać jakiejś karty DDR2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesi764, HD7750 nie była propozycją dla ciebie. 

Jak już to HD7770, cena ok 360-400zł.

Używana karta graficzna i to bez gwarancji jest ryzykownym wyborem, nie wiadomo kiedy padnie, czy może już padła i jest po reanimacji w piekarniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.12.2013 o 19:33, kaijitsu napisał(a):

Yogi zależy jak długo będziesz musiał odkładać na nowy TV. Ja bym wziął najpierw GPU potem TV

Właśnie dlatego napisałem w swoim pierwszym poście, że rozdziałka 1360x768 ponieważ nie bardzo spieszy mi sie do kupna nowego TV (ten działa i ma się całkiem dobrze...), a nie widzi mi sie go za grosze sprzedawać bo kto by to kupił (; . Czyli tak jak myślałem najpierw zajmę się gpu później cpu. Pytanie tylko które 7870, 7870xt czy r9 270x czy cos stopień wyżej? a moze nV? Zakładam, że każda z nich robi te 1200 na rdzeniu.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 05:23, Klaus napisał(a):

grzesi764, HD7750 nie była propozycją dla ciebie. 

Jak już to HD7770, cena ok 360-400zł.

Używana karta graficzna i to bez gwarancji jest ryzykownym wyborem, nie wiadomo kiedy padnie, czy może już padła i jest po reanimacji w piekarniku.

Czy na prawdę nie da się zejsć z kosztami po niżej 300, nie chcę jakiejś wypasionej graffy bo i sprzęt już leciwy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 06:15, grzesio764 napisał(a):

Czy na prawdę nie da się zejsć z kosztami po niżej 300, nie chcę jakiejś wypasionej graffy bo i sprzęt już leciwy .

jest jeszcze hd6670 ddr5 ale to ~2x słabsza karta od hd7770... do starszych tytułów nadaje się, nowsze tytuły niskie detale i rozdzielczość

np. http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-radeon-hd-6670-1gb-gddr5-128b-i3837227136.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesio bierz radka 5770 lub 6770 i nawet w 200zł się zmieścisz, od jakiegoś solidnego allegrowicza, na tym spokojnie pograsz i w nowsze tytuły (batman arkham origins, Assassin's Creed IV: Black Flag, PES2014) do tego konfigu nie opyla się kupować jakiegoś wypasu, tym bardziej dla dzieciaków które nie muszą grać na super wysokich ustawieniach ;)

• Upvote 2
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 11:27, TSRules napisał(a):

grzesio bierz radka 5770 lub 6770 i nawet w 200zł się zmieścisz, od jakiegoś solidnego allegrowicza, na tym spokojnie pograsz i w nowsze tytuły (batman arkham origins, Assassin's Creed IV: Black Flag, PES2014) do tego konfigu nie opyla się kupować jakiegoś wypasu, tym bardziej dla dzieciaków które nie muszą grać na super wysokich ustawieniach Dołączona grafika

DZIĘKI ! O taką podpowiedź mi chodziło , już lecę z poszukiwaniami .

• Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 15:28, kaijitsu napisał(a):

Tylko ze dzieciaki zapewne nie wiedza co to jest video settings i beda grac na tym co podpowiada domyslnie gra. Na 4850 to zazwyczaj byl medium/high i grac sie tak nie dalo Dołączona grafika

to tata im pomoże, kwestia kilku kliknięć, nawet nie wiesz jak dzieciaki to szybko chwytają, a po co im karta która nie wykorzysta 100% możliwości pod tym konfigiem ? na tych kartach spokojnie pograsz na medium 1280x1024 w to co napisałem, gwarantuje to, ponadto mając dwójkę dzieciaków na serio są też inne wydatki, sam może kiedyś zobaczysz  ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 17:16, TSRules napisał(a):

to tata im pomoże, kwestia kilku kliknięć, nawet nie wiesz jak dzieciaki to szybko chwytają, a po co im karta która nie wykorzysta 100% możliwości pod tym konfigiem ? na tych kartach spokojnie pograsz na medium 1280x1024 w to co napisałem, gwarantuje to, ponadto mając dwójkę dzieciaków na serio są też inne wydatki, sam może kiedyś zobaczysz  Dołączona grafika

właśnie o to mi chodziło , jeszcze raz serdeczne dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem napisać to pisze. Jeśli komuś zależy na ciszy polecam sprzęt od Prolimatech i jakiś wolne 140. Ja wybrałem silent wings 2 na pwm od Bequiet. Jest cisza absolutna. W Msi afterburn po godzinie wypalania mam 52 stopnie. Śmigła chodzą stale 1020. Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.12.2013 o 11:27, TSRules napisał(a):

grzesio bierz radka 5770 lub 6770 i nawet w 200zł się zmieścisz

W podobnych cenach można GTX 460 768MB palit/gainward wyrwać. Lepszy wybór, a pamięci wystarcza do grania w 1440x900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Dołączona grafika Jaką karte graficzna polecilibyście do takiego zestawu? Ja wypadłem z obiegu i jedyne czego dostaje przy przeglądaniu to głupawki Dołączona grafika Grywam głównie w starsze tytuły więc jakiegoś wypasu nie potrzebuję ale przydałoby się coś co starczy na kilka lat.

Intel Core i3-4330 3,5 GHz 4MB cache s. 1150 Box.

GoodRam 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel CL9 PLay Red.

MSI Z87-G43 Intel Z87 LGA 1150.

SilentiumPC Deus G1 500W.

Budżet +/- 450 zł

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Edytka:

Karta może być też używana, zawsze coś taniej ;)

Z nowszych tytułów grywam w War Thunder, na poprzednim "kompie" grałem na niskich więc byłoby miło odpalić na średnich :D

Edytowane przez RuDeK :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie nie co kupić, tylko raczej czy dobrze kupuję ;)

Szukam możliwie najlepszej karty graficznej LOW PROFILE na PCIE z poborem mocy max 50-75W. Cena nie gra roli.

Karta ma zamienić leciwe GT 220 w AIO HTPC(do grania, oglądania 1080p i smażenia)

Po wielu godzinach szukania znalazłem to:

SAPPHIRE HD 7750 1GB GDDR5 LOW PROFILE

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=1658&lid=1#

Dobry wybór? Znajdę coś lepszego? Brać? NVIDIA/AMD?

Wątek o HTPC jest mocno zastarzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.01.2014 o 17:50, reyden napisał(a):

Ten HD7750 LP to najlepszy wybór jeżeli chodzi o lekkie granie , do FHD to starczy dowolna karta .

GT 220 strasznie męczy się nawet na pulpicie w trybie 1680x1050. Jedyne co mnie powstrzymuje (jeszcze) od kupna HD 7750 to szyna 128bit

Myślałem jeszcze o Riser Card+ full profile, warte świeczki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim,

nie siedziałem w sprzęcie od dłuższego czasu i moje wiadomości się mocno zdezaktualizowały. A pogrywając ostatnio w Wiedźmina 1/2 zauważyłem, że zdezaktualizował się też trochę mój sprzęt.

Konfiguracja mojego pudła:

Procesor : Intel Core2Duo E8400@3.00GHz
Pamięć : 8176MB (4x2GB)
Monitor : 1280x1024 pixeli
Karta graficzna : Gigabyte GeForce 9600 GT 512MB
Plyta glowna : Gigabyte EP45-DS3L
Zasilacz : SilentumPC Deus 500W

Ponad pięć lat nie miałem potrzeby dłubać w tym zestawie. Teraz jednak zauważam braki mocy karty graficznej. A przy planowanej zmianie monitora na FullHD obawiam się zupełnego braku komfortu użytkowania.

Mimo oczopląsu spowodowanego nazewnictwem modli kart graficznych wyłowiłem kilka interesujących mnie pozycji:

Niestety GTX 650ti Boost od MSI chwalone w jednym z zeszłorocznych zestawień są już niedostępne. Ceny też poszybowały i trudno mi sie zdecydować czy to dobry czas na taki zakup.

Inna sprawa, czy karty wyżej wypunktowane w ogóle jest sens pakować do mojego pudła.

Dlatego chciałbym zapytać: jaka karta graficzna? (lub czy w ogóle)

pozdrawiam

Edit: interesują mnie tylko karty oparte o chipy Nvidii

Edytowane przez klaskiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu ładować GTX650Ti Boost / GTX 660 do E8400 , tak jak mówi Andrew777 - nie dość że sam procek nie jest za mocny to w dodatku narzut od sterowników NV może go dodatkowo obciążyć .

Optymalnie to HD7770 / HD7790 , chyba że za jakiś czas zmieniasz procka lub całą platformę to bierz GTX650Ti Boost . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi