Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakiś czas temu padła mi karta graficzna Palit Radeon HD4850, mam teraz nVIDIA GeForce 9500 GT (kolega znalazł w szafie) kasy za bardzo nie ma ale w sumie ale parę stówek bym ogarną.  A że zima idzie i wątroba krzyczy to bym w coś sobie pograł.

Mój złomik
procesor - Intel Core 2 Duo E8400 (chce zmienić na Intel Core 2 QUAD Q9550)
płyta  - ASUS P5Q
karta - nVIDIA GeForce 9500 GT
ram - 2x1gb 2x2gb ddr2 400MHz pc2 6400 Kingston
dysk - 2x1000gb SATA 6Gb/s (Seagate ST31000524AS i WDC WD1002FAEX-00Z3A0)
zasilacz - Chieftec GPS 550AB A
system - win7 64bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz wymieniał procka to zamiast tego Q9550 bierz Xeona E5440 S771 , ponad 2x tańszy niż Q9550 a to jego serwerowy odpowiednik .

W aukcji masz wszystko napisane - linki do gotowych biosów oraz artykułu o modyfikacji procków S771@S775 .

Co do karty - to nawet po wymianie nie ma co rzucać się na mocną kartę , HD7770 to optymalna karta dla tego Quada .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie ufam tym przerabianiom to bezpieczne?

Po za tym myślałem żeby za jakiś czas kupić jakieś dobre chłodzenie no i coś tam pokręcić.

A co do karty to HD7770 jest tylko na szynie 128bit? I czy warto brać 2gb? Bo myślałem o HD7850 z szyną 256bit 2gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu brać HD7770 2GB , karta jest za słaba aby wykorzystać tyle VRAM , nawet w HD7850 2GB nie wiele daje .

Dopiero przy kartach pokroju HD7870 / GTX660Ti tyle pamięci jest sensowne .

Przeróbka S775 jest bezpieczna i dziecinnie prosta - bios masz już spreparowany , tylko musisz wyciąć 2 plastiki w gnieździe procka na swojej płycie , do tego adapter na CPU ( powinien być już założony ) .

Co do OC - ten Xeon również się dobrze kręci , może nawet lepiej niż Q9550 , w końcu Xeony powstają z lepszych części wafla gdzie krzem może być mniej zdegradowany .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W CS:GO najbardziej liczy się procek , karta jest na drugim miejscu .

Karta jest nieco słabsza niż HD4850 , choć jak nie przesadzisz z detalami to powinna sobie radzić w grze .

Ok mam tego HD5750 i odkupie za flaszkę od kumpla. 

Na ustawieniach:

62481000333794469587.png

Grając 5VS5 - maksymalny FPS 200, minimalny 120, średnio 160-180. Grając FFA 34 sloty, minimalny FPS 90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX970 jest mniej prądożerna , do tego szybsza w wysokich rozdzielczościach .

Bierz GTX970 - albo Asus StriX albo MSI Gaming .

na prądzie akurat mi mało zależy, 

bo w tym tescie niby gtx 780 ma te 5% więcej :x

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_970_killer_gtx_780_test_wersji_niereferencyjnych?page=0,23

ta 970 to gaming g4 czy zwykła? 

Edytowane przez nushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką byście wsadzili kartę graficzną do tego zestawu? http://www.morele.net/inventory/info/WouD1Z/
Osobiście myślę nad R7 265 - opłaca się? Nie za mocna na ten procesor? Mam na ten moment na nią jakieś 500zł i chcę jak najtaniej jak najwydajniejszą kartę. Gram w 1280x1024 maksymalnie. Zasilacz - Chieftec GPA-450S8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek może być .

O nowych kartach zapomnij przy tym budżecie , w dodatku musisz jeszcze kupić zasilacz .

Proponuję PowerColor HD5770 1GB PCS+ za 200 zł + Fortron MDN 350W za 25 zł .

Karta wymaga dodatkowego zasilania więc będziesz musiał się także zaopatrzyć w przejściówkę 2x Molex - PCI-E 6pin .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o tej karcie ?

http://gigabyte.strefamarek.allegro.pl/gigabyte-geforce-gt-630-2gb-ddr3.html

Bądź o tej:

http://gigabyte.strefamarek.allegro.pl/gigabyte-geforce-gt-730-2gb-ddr3.html

Jeżeli chodzi o tą przejściówkę, to już mam ją.

Edytowane przez Halo132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie podane karty to padaki na pamięciach DDR3 .

Daleko im do HD5770 czy GTX460 .

Zrozum jedno - za ~200 zł ( bo część z tych 250 zł trzeba przeznaczyć na markowy zasilacz ) nie kupisz nowej wydajnej karty .

Ew. zostań na razie na tym GTS250 i dozbieraj kasę , karta nadal szybsza niż GT630/GT730 .

A teraz kup nowy , markowy zasilacz np. Fortron HCN 460W za 133 zł w morele.net .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona mi się spaliła... I czy do jasnej ciasbej możesz mowic po polsku? Zasilacz jest dobry i nie mam zamiaru zmienić go. Miałem wczesniej ten sam zasilacz i słuzy mi dobrze. Raz mi się spalił bo go nie czyściłem. Dwa. Tamta karta najwidoczniej była słabsza od poprzedniczek. Służyła mi siedem lat. A karta MSI? 4gb 128bit ddr3. Nie pamiętam nazwy dokładnej. Jak przyjde do domu zedytuje post.

Jedna taka:

http://allegro.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gt730-2gb-gddr3-i4621849533.html

Druga:

http://allegro.pl/nvidia-geforce-msi-gt630-nowa-4gb-ddr3-128-bit-waw-i4712688845.html

Edytowane przez Halo132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o a nie zasilacz , do linkowanego Fortrona MDN sporo mu brakuje .

Moc to nie wszystko choć twój Logic 500W ma na papierze a w rzeczywistości sporo mniej , ten zasilacz w ogóle nie ma zabezpieczeń lub ma bardzo stare , kiepsko wykonaną elektronikę i wnętrze , niską sprawność .

O wyglądzie zewnętrznym i kulturze pracy nie wspomnę .

4GB VRAM to ma sens w kartach pokroju GTX970 czy R9 290 , w dodatku tam masz pamięć DDR5 i szynę 256-bit lub wyżej .

Przy kartach z tego segmentu to nawet 1GB nie będzie w 100% wykorzystywane , wszystko co powyżej to marketingowy bełkot .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On pisze po polsku, używając google mógłbyś się zaznajomić z terminologią. Nie pisz, że zasilacz jest dobry jeśli nie jest dobry. Zacytuję "Zasilacz do wyrzucenia - bomba z opóźnionym zapłonem" bo ma rację. Jeśli nie chcesz zmieniać to nikt Ci przecież nie każe, po prostu Cię informujemy ^^ Ale kupienie 5770 jest dobrym pomysłem, bo jest mniej prądożerna od tej 250 (jednocześnie wydajniejsza) czy 460. A 630 i 730 to nie są karty stworzone do grania, więc są najzwyczajniej w świecie słabe.

Edytowane przez MrMody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi