neoHannibal Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Witam,mam pytanie kupuję kartę graficzną budżet do 1300zl, procesor i5 6402p, zastanawiam się nad palitem 1060 czy msi gaming X 480 lub inne propozycje Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Zależy jeszcze w co grasz i na jakiej rozdzielczości? Sent from my Nexus 5 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Mówiłem o RX 470 od Gigabyte G1 Gaming MSI Radeon RX 470 Gaming X 4GB mniej się grzeje -podobno a cena na proline prawie taka sama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fe3r93 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Przeleciałem 20 stron wstecz , i nie zobaczyłem odpowiedzi, gram w Wieśka , kiling flor 2, gta5, rozdzialka 1920x1080 Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Przeleciałem 20 stron wstecz , i nie zobaczyłem odpowiedzi, gram w Wieśka , kiling flor 2, gta5, rozdzialka 1920x1080 Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Z tego co widzialem w testach to GTX 1060 6 GB wypada odczuwalnie lepiej niz RX 480 grajac w GTA V i Wiedzmina. Jednak RX 480 powinien byc karta bardziej przyszlosciowa. Musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy chesz wiecej FPS teraz czy lepsze rokowania na przyszlosc. Oczywiscie decyzja pewnie zalezy od tego kiedy planujesz nastepny raz zmieniac GPU. Edytowane 10 Marca 2017 przez neoHannibal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fe3r93 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Chciałbym przynajmniej przez 3 lata nic nie zmieniać. Czyli RX będzie lepszym wyborem? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 RX 480 ma 8 GB VRAM vs 6 GB w 1060. Dodatkowo RX 480 lepiej radzi sobie pod DX12. Oprócz tego czym nowszy test tym lepiej prezentuje się produkt AMD na tle NVidia. Może nich ktoś inny się jeszcze wypowie. Sent from my Nexus 5 using Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 A ja uważam, że nie ma co wróżyć z fusów i rozważać, która karta się lepiej zestarzeje. 6 GB też powinno spokojnie wystarczyć na tym poziomie. 1060 mniej obciąży procesor w DX11, natomiast AMD obsługuje FreeSync - gdybyś kiedyś zdecydował się na monitor z tą technologią. Tak naprawdę trudno przesądzić, która z tych kart jest w tej chwili lepszym wyborem. Przejrzyj testy na PurePC pod kątem tytułów, w które chcesz grać i zdecyduj sam. Ja wybrałem 1060, ale pod nieco słabszy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fe3r93 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Dobra wybrałem 480 msi gaming X zobaczymy Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Ktoś wie czy niereferencyjne modele RX 480 też pobierają więcej niż 75 W przez szynę PCIe x16 podobnie jak referent w tym teście. Które modele wypadają lepiej w tym względzie?Sent from my Nexus 5 using Tapatalk Edytowane 10 Marca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Nie bo mają najczęściej jedną wtyczkę 8pin lub 2x6pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Nie bo mają najczęściej jedną wtyczkę 8pin lub 2x6pin. A referent ma tylko wtyczke 6 pin? Z tego co widze to tak. Czyli w niereferencyjnych RX 480 nie ma raczej problemow z moca ciagnieta przez PCIe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Najmniejszych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2017 Karta graficzna Power Color Radeon RX 470 Red Devil, 4096 MB Czy ktoś spotkał się z tą kartą ,ma podobno podwójny bios ,mocno podkręcona i cichsza od msi a cena 880 . http://www.powercolor.com/pl/techzone.asp?id=307 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) I gwarancję 24 miesiące a nie 36 jak msi.@a który to taki mądry daje minusy za mówienie prawdy? Może niech sie też wypowie? Edytowane 13 Marca 2017 przez GeMtin1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Bawie sie w eGPU na moim laptopie Lenovo T430. Szukam karty w cenie ok 700 zl. Musi to byc Nvidia, bo wspiera technologie Optimus, a chce grac na wewnetrznym monitorze laptopa. Do glowy przychodza mi GTX 960 i GTX 970, jednak ceny tych kart uzywanych na Allegro wolaja o pomste do nieba -> GTX 960 4 GB okolo 600 zl, a GTX 970 okolo 800 zl. Nie rozumiem dlaczego w Polsce ceny uzywanych kart graficznych sa takie nieadekwatne. Dodam, ze chce karte z wlasnym zlaczem zasilania, bo nie wiem czy port PCIE w adapterze EXP GDC da sobie rade z 75 W (co o ile sie nie myle jest limitem zlacza PCIE) jakie pobiera np. GTX 1050 Ti, a juz na pewno nie ma mowy o podkrecaniu... Jaka karte byscie mi poradzili? Edytowane 13 Marca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 Rozumiem, że masz pretensje do całego świata, że Ci kart graficznych nie oddają za darmo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Rozumiem, że masz pretensje do całego świata, że Ci kart graficznych nie oddają za darmo? Co Twoja wypowiedz wnosi do temau? Bo moja wnosi np. to ze kupowanie uzywanych GTX 960 i GTX 970 jest malo oplacalne. Czyli ja trzymam sie tematu watku, a Ty nie... Kazdy rozsadnie myslacy czlowiek musi przyznac, ze cena 600 zl i wiecej za GTX 960 w obliczu ceny 665 zl za GTX 1050 Ti jest nieoplacalna. Tak samo jak 800 zl i wiecej za GTX 970 przy porownaniu z cenami RX 470 i RX 480 a nawet GTX 1060 3 GB. Rozumiem, ze wedlug Ciebie ceny uzywanych GTX 960 i GTX 970 nie sa wygorowane? Edytowane 13 Marca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Ja szukałem Radeona 470 a znalazłem niewiele droższego msi 480 4Gb za 905 zeta, chyba musisz poczekać na nowe karty radeona z serii 500 to może nvidia poleci po cenach . Może i ja poczekam. Edytowane 13 Marca 2017 przez bronkel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 Ja szukałem Radeona 470 a znalazłem niewiele droższego msi 480 4Gb za 905 zeta, chyba musisz poczekać na nowe karty radeona z serii 500 to może nvidia poleci po cenach . Może i ja poczekam. Wlasnie niestety zdazyli juz podniesc cene tego MSI RX 480 Gaming X 4 GB na 939 zl, chyba ze zdazyles zamowic po lepszej cenie. Ja jednak uwazam ze obecnie Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 nie ma sobie rownych w cena/wydajnosc, za 1000 zl po prostu nie da sie kupic niczego lepszego. Co prawda karta sie troche nadmiernie grzeje ale jest cicha co daje potencial do przerobienia krzywej wentylatorow na troche badziej agresywna, zawsze jest tez undervolting. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Wlasnie niestety zdazyli juz podniesc cene tego MSI RX 480 Gaming X 4 GB na 939 zl, chyba ze zdazyles zamowic po lepszej cenie. Ja jednak uwazam ze obecnie Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 nie ma sobie rownych w cena/wydajnosc, za 1000 zl po prostu nie da sie kupic niczego lepszego. Co prawda karta sie troche nadmiernie grzeje ale jest cicha co daje potencial do przerobienia krzywej wentylatorow na troche badziej agresywna, zawsze jest tez undervolting. A podobno z tymi Radeonami to jest trochę loteria ,każdy egzemplarz jest innny ,oglądałem test MSI RX 480 Gaming X 4 GB to wcale nie miała ta karta problemu z temperaturą a 200 zeta za 4gb ramu to za dużo a ja raczej tylko na fhd to wystarczy ,nie mam w planach 4k :bez sensu .Różnica wydajności jest dobiera w 4k .Szkoda kasy. Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 Ta karta jest stosunkowo tania bo za 1030 zeta można znaleźć. Jednak różnica w cenie i w jakości wykonania na korzyść msi z 4 gb ramu.Zwłaszcza że tylko ma to być karta do fhd.Pozdrawiam Edytowane 14 Marca 2017 przez bronkel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Jakosc wykonania Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 jest przyzwoita, jedynie temperatury jakie osiaga karta sa troche wyzsze od niekotych RX 480, ale jest tak po czesci dlatego ze wentylatory maja zanizona krzywa obrotow i karta jest bardzo cicha, wiec mozna te obroty troche zwiekszyc i obnizyc temperatury przy ciagle zadowalajacym poziomie halasu. Dodatkowo jeszcze mozna sprobowac undervoltingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) 4gb ramu to za dużo a ja raczej tylko na fhd to wystarczy Popatrz na wydajność RX480 4GB i RX480 8GB w "fhd": http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2017/luty/RE7/1080p_vhigh.png Sprawa jest oczywista: jak gra mieści się w 4GB to 8 GB daje tyle co nic ... ale jak się nie mieści, to obrazek jak wyżej, a takie zjawiska mogą mieć miejsce nawet w 1920x1080. Edytowane 14 Marca 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Może i tak być ,że nowe gry będą wymagały więcej ramu, Może warto pomyśleć bardziej przyszłościowo bo twórcy gier raczej nie będą się ograniczać .Wiadomo dlaczego, abyśmy My musieli kupować nowsze karty jeśli chcemy zagrać w coś nowszego . Znalazłem coś takiego Karta graficzna ASUS Radeon™ RX 480 Dual OC, 8GB GDDR5 Nie mogę tylko testu tej karty znaleźć ,cena znośna 1080 zeta ,podwójny bios ,niewiele droższa od Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB 1005 zeta ,może to złoty środek , kurcze ten Gigabyte coraz tańszy . Edytowane 15 Marca 2017 przez bronkel 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Jak myslicie, warto poczekac do wyjscia rx 500, czy nie ma sensu? Pytam w kontekscie teoretycznych spadkow cen. Mozna juz teraz kupic rx 470 4gb za 800zl, to bardzo dobra cena. Moze spasc jeszcze nizej, czy raczej, na jeszcze wieksze obnizki nie ma co liczyc? Edytowane 18 Marca 2017 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 Mozna juz kupic Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 za lekko ponad 1000 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronkel Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 Ja tam czekam na serię rx 500,pożyjemy zobaczymy co się stanie zwłaszcza ,ze Ryzeny wychodzą w kwietniu ,może skuszę się na taki zestawik . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SOOB3K Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 Jaka karta graficzna w rozsadnej cenie zapewni nam w FullHD stale 60 fps w wiekszosci produkcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 A jaka platforma ? Bo co innego przedpotopowe C2D/C2Q ( nawet po ostrym OC ) a co innego 2500K@5 Ghz czy 7700K@5 Ghz . Z GPU to różnie , w jednych tytułach masz 60+ fps przy FHD i detale ultra na GTX1050Ti/GTX1060 a w innych nawet GTX1070 ma problemy z 50-60 fps . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodeush Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Opłaca się pakować RX 480 do i3-6100? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 A czemu by się nie opłacało . I3 6100 to dobry procek , czasami szybszy niż starsze I5 , powinien sobie poradzić z Rx 480 mimo tego że karty lubią mocne CPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...