SOOB3K Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Czy oplacalne i rozsadne jest kupowanie RX 580 8GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Te karty dopiero co wyszły więc trzymają wysokie ceny, z tego co widzę zaczynają się od 1130zł Tymczasem niewiele różniącą się 480 8GB możesz kupić za 1000zł https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-480-g1-gaming-8gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-gv-rx480g1-gaming-8gd-974950/ Różnica po OC obu kart to ~4fps w wiedźminie Edytowane 3 Maja 2017 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Witam. Szukam najbardziej opłacalnej karty (cena / wydajność). Co polecacie? Pozdrawiam! Według mnie najlepszy stosunek wydajności do ceny ma właśnie ten Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB GDDR5 podany wyżej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Kupiłem używanego RX480 za 1000zł - po 2 tygodniach zareklamowałem i dostałem zwrot kwoty z faktury 1163 zł. Kupiłem i zapłaciłem dzisiaj za 1329zł MSI Gaming X 1060 6GB z Moreli: https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6g-6gb-gddr5-192-bit-3xdp-hdmi-dvi-d-box-gtx-1060-gaming-x-6g-774554/ Jak dobrze pójdzie, to nieźle przyjanuszę na tym zakupie (reklamacja RX480 nie była planowana, szczęście w nieszczęściu). 1329 - 163 (zysk z reklamacji) - 85 (msi cashback) - 70-80zł (sprzedaż kodu z gry) = 1060 6GB Gaming X za ~1000zł :) No nic, czekam na kartę grzecznie, pewnie do poniedziałku. Mam nadzieję, że się załapię na te wszystkie kody i cashbacki :) Edytowane 3 Maja 2017 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 Kodu z NV już nie można odsprzedać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) No to trudno, pogram w Ghost Recona . 1080zł + darmowa gra to i tak świetna cena :) Mogę zapytać dlaczego? Przypisane są do czegoś, że GeForce Experience rozpoznaje "właściciela"? :) Edytowane 4 Maja 2017 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 Hmm ... czy mi się wydaje, czy znowu AMD daje ciała z dystrybucją? Od wczoraj próbuję znaleźć w sklepach RX470/RX570 4GB i kaplica ... albo ceny z kosmosu (prawie jak za 1060 6GB), albo kompletny brak ... Macie jakieś info, który sklep będzie miał to to na stanie? Od moreli dostałem odp, że nie wiedzą o_0 ... gtx 1060 3GB od zarąbania (a takiej nie chcę), a Radeonów praktycznie zero ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 W x-kom sprawdzałeś jak z dostępnością? Więcej niż te 850zł nie warto płacić za karte z tego segmentu bo cena będzie podchodzić pod 480 8GB https://www.x-kom.pl/p/359723-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-radeon-rx-570-gaming-4gb-gddr5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 No to trudno, pogram w Ghost Recona . 1080zł + darmowa gra to i tak świetna cena :) Mogę zapytać dlaczego? Przypisane są do czegoś, że GeForce Experience rozpoznaje "właściciela"? :) Tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczu Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 Podobno pod 12 maja ma być duża dostępność Rx w sklepach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 No to trudno, pogram w Ghost Recona . 1080zł + darmowa gra to i tak świetna cena :) Mogę zapytać dlaczego? Przypisane są do czegoś, że GeForce Experience rozpoznaje "właściciela"? :) patrzy jaką masz kartę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) No to też kolega przesadził. Nie, że nie można już sprzedawać. Po prostu kupujący musi mieć kartę objętą promocją (GeForce GTX 1060, 1070, 1080, 1080Ti) :) Za 50zł pewnie zejdzie od ręki, bo taniej na żallegro nie widać. Ale i tak muszę poczytać o grze, czy dla singla samego warto sobie nie zostawić tego Ghost Recona (na multi czasu brak i tak). Edytowane 4 Maja 2017 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 No to też kolega przesadził. Nie, że nie można już sprzedawać. Po prostu kupujący musi mieć kartę objętą promocją (GeForce GTX 1060, 1070, 1080, 1080Ti) :) Za 50zł pewnie zejdzie od ręki, bo taniej na żallegro nie widać. Ale i tak muszę poczytać o grze, czy dla singla samego warto sobie nie zostawić tego Ghost Recona (na multi czasu brak i tak). Do singa nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magatsu Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Witam wszystkich! Zacznę od mojej obecnej konfiguracji: Zotac GTX 770 AMP! i5 4670k (lekko podkręcony) 8GB RAM 2133Mhz od Patriota Zasilacz 650W Seasonic (już nie pamiętam modelu) Płyta główna Asrock Fatal1ty Z87 Killer No i teraz do rzeczy: Do tej pory ten setup mi wystarczał, z racji tego że najczęściej ogrywałem tytuły dwu-trzy letnie, ale teraz chciałbym wymienić grafikę pod kątem Wiedźmina 3 oraz Battlefielda 1 (ten akurat na moim 770 działa świetnie poza momentami, gdy całkiem się wykrzacza przez niedobór pamięci) i może nadchodzącego Assassin's Creed. Co ważne, gram na telewizorze z ekranem o rozdzielczości FullHD i nie zapowiada się, bym miał zmienić go w najbliższym czasie, więc FHD to rozdzielczość, w której chcę otrzymać najlepszą możliwą płynność rozgrywki przy maksymalnym poziomie detali. Przejrzałem już dziesiątki 'obiektywnych' testów, porównań, słupków, wykresów, tabelek, ale zależy mi jeszcze na subiektywnej opinii 'osoby trzeciej'. Kupować RX 480/580? (a może jednak GTX 1060) W końcu daje radę każdej grze w FHD. Kupować GTX 1070? Sporo droższy, ale wydajnościowo daleko w przodzie. Jeśli tak, to czy dopłacać do jakiegoś UBER GEJMING EDYSZN, czy przyoszczędzić i kupić jeden z tańszych modeli? Czekać ten miesiąc na Vegę i wtedy decydować? Finansowo mogę sobie pozwolić na 1070, ale czy do grania w FHD jest sens takiego zakupu? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Ja bym poczekał na Vegę, bo może być ciekawie. Według dzisiejszego artykułu na głównej PurePC trzy modele Vegi będą rywalizować kolejno z GTX 1070, GTX 1080 i GTX 1080Ti więc, może być wojna cenowa, która doprowadzi do spadku cen w tych segmentach tak jak to widzimy obecnie pomiędzy RX x80 a GTX 1060 które są teraz najbardziej opłacalne. Jeśli faktycznie zrobi się wojna cenowa w segmentach powyżej $300 to wtedy można się też spodziewać spadku cen tych kart kosztujących poniżej tych $300. Dodatkowo teraz w Polsce jest okres komunijny, warto poczekać aż się skończy. A tu ten art z głównej: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_planuje_wydac_przynajmniej_3_wersje_kart_radeon_rx_vega 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz111 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 Dzień dobry, Poleci ktoś kartę do tego zestawu za 3400 https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_maj_2017?page=0,7 , taką która jest obecnie dostępna w morelach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 Ja bym poczekał na kolejną partię bo lepszej nie znajdziesz, poszukaj też w innych sklepach https://www.x-kom.pl/p/361345-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-radeon-rx-580-gaming-8gb-gddr5.html Może tu jeszcze nie wyprzedali, z tego co widzę 480 8GB też ciężko dostać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 Ogólnie z Radeonami 400 i 500 jest problem w sklepach ... pisałem już o tym 2 dni temu :) Może na komunie się posprzedawały? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) http://www.3dmark.com/fs/12554263 Zachwycony jestem 1060 Gaming X - pamiątki na 9600 wydają się stabilne, testy poważne jutro dopiero :) Różnica po GTX 660 wyrywa z kapci :) Teraz musi starczyć na następne 3 lata. No i najważniejsze dla mnie: :D Edytowane 6 Maja 2017 przez sthEn 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 No i najważniejsze dla mnie: :D Wiesz może czy na kartach AMD też da się postawić macOS? Działa Ci dobrze ten system na GTX'ie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2017 Da się na AMD (zależy na których), ale przeważnie oznacza to masę problemów. NVIDIA wydaje sterowniki pod macOS, więc tutaj problem z głowy na większości popularnych kart. Inna sprawa, że GPU to tylko promil tego, co musi być kompatybilne :) https://www.tonymacx86.com/ Polecam lekturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Jeśli chodzi o tematykę Hackintosha to chyba poleciłbym jednak http://hamac.pl/ ... Tony i jego MultiBeast to taka "kradziejka" i zlepek hacków :) Da się postawić osx "natywnie" używając Clovera ... ja tak swego czasu miałem i jedyne co było potrzebne to FakeSMC - nawet update systemu szedł "po bożemu" Ale chyba taki OT trochę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2017 Ech, i znowu tutaj. Kupiony w lutym MSI RX480 Gaming X zdechł (wentylatory nie startowały w stresie), reklamacja, zwrot kasy. Dla przypomnienia konfig: i5 4690K @ 4,5Ghz 16gb ram SPC Vero 600W monitor 1080@60, opcjonalna wymiana na 1080@144 lub 1440@144 za jakiś czas Muszę kupić coś nowego. Budżet urósł do około 1800zł. Według planów zakup karty na kilka lat. Zastanawiam się czy: 1) brać kolejnego RX480/580 a resztę kasy odłożyć na monitor (zakup na lata więc 1060 raczej odpada), ale to chyba z 1440p nie da rady? 2) czekać™ na Vegę która niby ma być prezentowana za 2 tygodnie, ale dostępna będzie... kiedyś 3) darować sobie czerwonych i brać 1070 z marszu - z moim prockiem powinien spokojnie hulać 4) czekać™ na Vegę (lub Pascal refresh) i kupić 1070 kiedy ceny spadną - o ile spadną... 5) dozbierać do 1080... to chyba trochę overkill. Osobiście skłaniam się do brania 1070 teraz, bo po pierwsze obecnie siedzę na integrze, a po drugie obawiam się że po premierze Vegi i tak dostępność będzie żadna (gdybym chciał kupić), a wątpię żeby ceny gtx'ów znacząco spadły. A jeśli premiera Vegi okaże się takim zawodem jak premiera RX'ów to może nawet dojść do zwyżki cen mocniejszych gtx'ów... Na koniec mały offtop Kocham kupować sobie nowe zabawki... ale nienawidzę wybierać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chachel23 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2017 bierz 1070, coś cichego - może palit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wypych Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Witam, proszę o podpowiedź jaką optymalną kartę warto kupić do i3 4130 ( miałem msi r9 270 który mi padł). Zastosowanie to gry pokroju cs go , starcraft 2 - rozdzielczość fhd. Nie gram w najnowsze gry wiec nie widzę powodów na zmianę platformy na nowszą. Rozważam zakup jakiegoś gfx 1050 ti lub gfx 1060 chociaż wydaje mi się ze ten gfx 1050ti w zupełności wystarczy do gry w tytuły które wymieniłem. Ciekaw jestem jak wypadłby 1060 z tym prockiem który posiadam. Na YouTube widziałem jakiś filmik 4150 z 1060 gfx i widać było ze grafika spoko robiła swoje mimo tego wiekowego procka. Może ktoś się wypowie co w tej sytuacji warto kupić do mojego obecnego procka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 23 Maja 2017 przez Wojciech Wypych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) 1050ti wystarczy ale jeśli budżet cię nie ogranicza to warto dopłacić 250zł ponieważ 1060 jest bardziej opłacalny jeśli chodzi o wydajność/cena http://www.oleole.pl/karty-graficzne/msi-geforce-gtx-1060-3gt-oc-3gb-ddr5-192bit.bhtml?from=ceneo&p=886.00&cr=0&t=20170523-0915 Możesz też mieć za 820zł jak wpiszesz w kod rabatowy VISA i zapłacisz Visą http://www.euro.com.pl/karty-graficzne/msi-geforce-gtx-1060-armor-3g-ocv1-3gb-ddr5-192bit.bhtml Edytowane 23 Maja 2017 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wypych Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) 1050ti wystarczy ale jeśli budżet cię nie ogranicza to warto dopłacić 250zł ponieważ 1060 jest bardziej opłacalny jeśli chodzi o wydajność/cena http://www.oleole.pl/karty-graficzne/msi-geforce-gtx-1060-3gt-oc-3gb-ddr5-192bit.bhtml?from=ceneo&p=886.00&cr=0&t=20170523-0915 Dzięki za szybką odpowiedź nie myślałem o tej karcie która podałeś a raczej o MSI GeForce GTX1060 GAMING X 6G 6GB GDDR5 192bit ze względu na kulturę pracy. Z drugiej strony ta "biedniejsza" wersja 1060 jest ciut droższa a sporo wydajniejsza.( od 1050 ti) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 23 Maja 2017 przez Wojciech Wypych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 Dzięki za szybką odpowiedź nie myślałem o tej karcie która podałeś a raczej o MSI GeForce GTX1060 GAMING X 6G 6GB GDDR5 192bit ze względu na kulturę pracy. Z drugiej strony ta "biedniejsza" wersja 1060 jest ciut droższa a sporo wydajniejsza.( od 1050 ti) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Witaj, od wczoraj jestem posiadaczem MSI GeForce GTX1060 GAMING X 6G pracuje on z i5 3470. W CS:GO jest płynnie, naprawdę przyjemnie. Wcześniej korzystałem z HD7770 więc skok jest ogromny. W nowszych produkcjach jest to szczególnie widoczne. W starszej grafice musiałem już zmniejszać rozdzielczość i ograniczać jakość grafiki do minimum (gry pokroju Wiedźmin 3, DOOM, Quake Champions czy nawet Far Cry 4). Z nowym sprzętem nie mam żadnych problemów z płynnością przy ustawieniach maksymalnych/ultra/uber czy jak by one się nie nazywały. Dlatego moim zdaniem warto dołożyć do gaming x. Naprawdę cicha karta, na proline.pl kosztuje 1269zł, ale przy zakupie w maju dostaniesz zwrot 85zł od MSI. Dla mnie to był ostateczny argument przy wyborze karty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Uff, wydaje mi się, że w końcu 3 karta graficzna u mnie zostanie :) RX480 Nitro+ - reklamacja i zwrot pieniędzy 1060 Gaming X - zatrzymujący się wentylator i zwrot 1060 Gaming X - na razie działa ;) Od lutego staram się kupić kartę... ;) Ogólnie musiałem uderzyć w MSI Gaming, bo jednak kompa trzymam w takim miejscu, że chłodzenie musiało być pierwsza klasa. Poza tym 1269zł z MSI Cashback to i tak mało ;) Edytowane 24 Maja 2017 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 A z tym zatrzymywaniem wentylatora to co dokładnie? Teoretycznie do 60*C wentylator może się wcale nie kręcić (karta "półpasywna") ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...