Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką kate na agp polecacie w granicach 300-400zl? Ja sie zastanawiam nad Palit GF 7600gs sonic agp 256mb ddr3 128bit za 380 zł....

Czy Tagan (w podpisie) uciagnie go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Ostatnio noszę się z zakupem monitora pracującego w rozdzielczości 1920x1200.

W związku z tym, aktualnie posiadany sprzęt (venice 3000+, gf 6600gt, 1gb ramu) nie będzie w stanie uciągnąć czegokolwiek w tej rozdziałce.

Nie chciałem z różnych względów stawiać całego kompa od zera. Jeśli chodzi o procesor, to wybór już padł - Opteron 165.

Zamierzam dokupić jeszcze z 2gb ramu.

No i kwestia grafiki... Co polecacie dobrać do w/w zestawu, aby jeden komponent nie był wąskim gardłem drugiego?

Innymi słowy - jaka jest najmocniejsza karta graf, która "wpasuje" się w powyższe parametry? (załóżmy, że opteron będzie chodził na min. 2500 mhz)

Zdaję się, że ze względu na rozdzielczość, minimum pamięci to 512. Rozsądnym wyborem wydaje się 8800gts 640mb - czy to będzie odpowiednia karta do tego proca?

1. dobrze gdyby obsługiwała directx10, nie chciałbym grafiki wymieniać przez, powiedzmy, 2 lata.

2. mobo to asus a8n-sli

3. nie muszę się bardzo spieszyć z wyborem - jeśli sądzicie, że pojawi się coś interesującego w ciągu 1-2 mies. to chętnie poczekam

4. od zawsze miałem w kompie nvidię, ale nie jest to krytyczne.

5. last but not least - aktualnie jadę na antecu 430w - zdaję się, że tutaj czeka mnie upgrade?

z góry dzięki za radę, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam karty graficznej do 500zl jezeli bedzie pod dx10, jezeli pod dx9 to 350zl max maxow.

Zastanawialem sie nad palitem 8600GT Sonic, a jesli dx9 to galaxy 7600GS 256mb 1,4 ns zalman... Co poradzicie?

Czekac mi sie juz za bardzo nie chce - integra mnie dobija...

Aha jeszcze jedno kiedy wyjdzie pogromca 8600GT od ATI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupić 8800GTS 320MB cena coś 1200zł i też pograsz we wszystkie gry na max'a i spokojnie starczy ona na troche jeszcze, a reszte kasy bym zostawił na co innego. Ja bym osobiście nigdy nie kupił karty za 2 koła bo wiem że wartość takich kart leci mocno w dół i po roku taka karta jest warta połowe mniej.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tej karcie i o firmie Forsa...?

http://www.mcomp.com.pl/product_info.php?products_id=190984

Bo to, wydaje mi się dość dobra oferta (tanio i z dobrym chłodzeniem)

Zamawiać? Czy może jednak wziąć kartę innej firmy?

EDIT: Jednak zamówiłem wersję Galaxy z Coolermasterem... nie mam ochoty ryzykować.

Edytowane przez baols

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie który ze standardowo taktowanych 8800 GTS 640 najlepiej się kręci i ma największe możliwości OC. Zastrzegam że chodzi o podstawowe wersje nie podkręcone i nieważne są dla mnie dodatki do pudełka czy zaoszczędzonych kilka czy kilkanaście złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupić 7900GS po OC zbytnio nie odstają od 7900GT i wiecej kasy zaoszczędzisz na np coś z dx10.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dla niezdecydowanych najlepszym wyjściem będzie kupno karty GeForce 7900GS Palit 256MB za 487zł w Apollo.

A zamiast płacić 570zł za 7900GS Cooler Master 256mb od Galaxy można dopłacić te 20zł i wybrać wzbogaconą o kolejne 256mb wersje palita typowanego przeze mnie na początku, czyli 7900GS Palit 512MB. Takie moje zdanie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z Ati nic nie będzie? Kumpel chce tylko Ati. Mówiłem,m ze GF lepszy ale on nie chce słuchać.

To mu powiedz ze z takimi drobnymi na Ati sie nie zalapie :razz:

A jak nie da sie przekonac to niech mu wcisna w sklepie 1650pro i bedzie mial nauczke (bo nic innego w tej cenie niema)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno pytanie w sprawie o prockow i grafik. zeby krecic trzeba miec lepsze chlodzenie, czyli trzeba zdemontowac firmowe. wiaze sie to z utrata gwarancji, wiec czemu mowicie ze sie nie traci gwaracnji jak grzebiac w sprzecie (odrecajac firmowe chlodzenie) tracisz gwaracnje... ocb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co że odkręcasz oryginalne chłodzenie i zakładasz inne. Przecież nie ingerujesz fizycznie w procka. Do gwarancji jest potrzebne tylko oryginalne boxowe chłodzenie, więc jeśli go nie sprzedasz to niema problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi