Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

z wydajnością tak http://pclab.pl/art27194.html . Czyli nie jest źle, ale jak lubisz grać bez AA. O/C - pewnie jak we wszystkich radkach - czyli raczej biednie ...

no wlasnie przegladam ten test - czy ja cos zle rozumiem czy ATI 2600XT przeyzwsza 8600Gt i 8600GTS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłacalne jest kupno karty GeForce z serii 8600 [przeznaczenie – gry i inne] ? - aktualnie. Czy może lepiej dołożyć i kupić coś o kilkaset złotych droższego, lepszego ?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam, wyyzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. mam podobny problem. Przeglądałem testy, także pytałem na tym forum. Kilka postów wczesniej zresztą. Powiem tak. Mnie te karty nie rzuciły na kolana oferowaną wydajnością, w porównaniu do x1950pro, xt, czy gf7900gs. Ich główną bronią 8600 jest DX10. Pytanie jednak czy one są w stanie efektywnie użyć tej broni??. Wg mojej oceny nie.

Zaznaczyłeś także słowo "aktualnie." Aktualnie gier pod DX10 jest chyba tylko pare sztuk. Natomiast te które nadejdą np taki "Crysis" ... raczej wątpię aby na 8600 można było w niego grać komfortowo w DX10.

natomiast 8800 to już inna beczka. Jeżeli nie szkoda Ci wydać ponad 1000 zł na karte to wybór raczej prosty.

Widzisz mi osobiście szkoda. 2 razy zdarzyło mi sie kupić karty w cenach powyżej tysiąca i obiecałem sobie, że już więcej nie popełnię tego błędu.

Jednak to Twoja kasa i Twoja decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz mi osobiście szkoda. 2 razy zdarzyło mi sie kupić karty w cenach powyżej tysiąca i obiecałem sobie, że już więcej nie popełnię tego błędu.

Dlaczego uważasz kupno takich kart za błąd ?

Co sądzą o całej sprawie inni ? Czekam na komentarze także innych użytkowników i dziękuję z góry za ich udzielenie ;)

Pozdrawiam, wyyzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz. Ciężko to wytłumaczyć. Nie chodzi o to, że te karty są złe. Są na pewno warte swojej ceny. Zresztą widać w testach jaką przewage ma chociażby 8800gts. Raczej chodzi mi o sposób podejścia do sprawy wydania kasy na podzespół, który głownie służy do zabawy. Mi po prostu szkoda było wydanej kasy. Wydałem dużo, miałęm silną karte, jedna z najsilnjiejszych na rynku. Tylko co z tego?? W co dziennym szarym życiu nic mi to nie dawało, że gry uruchamiam w lepszej rozdziałce niż znajomi. Oni mieli karty za pare stów i czuli się świetnie. Za dopłaconą róznicę mogłem się zabawić lub kupić sobie coś jeszcze innego.

Taki przykład: myślę, że w miarę nieźle obrazujący o co mi chodzi.

Można kupić Mercedesa za kilka miliardów. I oczywiście to auto jest warte swojej ceny. Jednak ja wolę kupić dajmy na to Toyotę za niecały miliard. Auto też świetne, a zostaje kupa kasy, którą można wykorzystać na coś innego, np na wycieczkę na karaiby. :-P

Ale to wszystko zależy indywidualnie od człowieka. Jeden kupi merca a oleje wycieczkę.

Oczywiście trafią się i tacy których stać na jedno i drugie. Wszystko zależy od możliwości finansowych człowieka no i oczywiście od jego podejścia do sprawy. Każdy jest zadowolony z czegoś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam, wyyzy.

chociaz to nie do mnie ale tez wtrace swoje trzy grosze. Otoz dzisiejszy rynek jest tak zrobiony ze albo sa karty dobre i bardzo dobre ktore kosztuja powyzej 1000 zl i przecietne i slabe w granicach 200- 400 zl. Dla kogos kto calymi dniami spedza przy graniu w wydajne gry to oczywiscie zakup karty tej powyzej 1000 zl jest oplacalne ale dla kogos kto od czasu do czasu chce zagrac w fajne nowe gry to ma problem - bo czy warto kupic i wydac ponad 1000 zl czy lepiej mniej i kupic cos co i tak nie zaspokoi ale w kieszeni wiecej zostanie a takze te drogie karty za niedlugi czas stanieja (taj jak teraz 7900GS)

Ja uwazam ze jest za duzy rozrzut miedzy dobrymi kartami a pzrecietnymi - uwazam ze miedzy nimi powinny byc takze inne. cos w przedziale 500 - 900 . aby roznica miedzy wydajnoscia kart byl w przedziale 100 - 150zl miedzy kolejnymi szybszymi modelami ( chyba tak bylo w przypadku kart z serii GF 7xxx). Karte slabe np 200-300, lepsze 300-500, dobre 500 - 800 , bardzo dobre 800 - 1000, i dla wydajaczy powyzej 1000 zl ( i aby miedzy tymi kartami byly zauwazalne roznice w wydajnosci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zupełną rację. Tylko jest jeden problem. Producentom grafik zarówno ATI i NV tak sytuacja jest nie na rękę. Sprzsedaż kart drogich by mocno spadła. . Producenci świetnie zdają sobie sprawę, ze ten kto kupuje grafę za 300-400 zł raczej mało gra. oN i tak nie kupiłby grafy za 700zł. Natomiast ten kto lubi grać właściwie jest zmuszony do kupna drogiej karty. Pamiętasz systuację ze ATI9700.? i 9500?? 9500 były to takie karty o jakich właśnie mówiłeś. Świetna wydajność za sensowną cene. Pamiętasz jak szybko ATI wycofała 9500? bo się okazała "za dobra". W jej miejsce wsadzono 9600 dużo słabszą. Nigdy później nie powtórzyła się sytuacja aby pojawiła się karta pokroju o stosunku cena/wydajność jak w 9500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz na pomiary z AA i AF - bez tego jakość obrazu jest beznadziejna ( przynajmniej dla mnie )

No nie wiem. O ile filtrowanie anizotropowe na poziomie chociażby x4 znacząco poprawia jakość grafiki to już jeżeli chodzi o AA to ja go nie używam. Bardzo mi pasuje jakość obrazu na moim LCD w natywnej rozdzielczości 1280x1024 bez AA. Zresztą karty tego segmentu nie są produkowane z myślą o Antyaliasingu i wątpię, by wiele osób w Lost Planet używało AA na 8600GT, 7900GS, HD2600XT. Tak więc dla mnie zwycięzcą jest HD 2600XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem. O ile filtrowanie anizotropowe na poziomie chociażby x4 znacząco poprawia jakość grafiki to już jeżeli chodzi o AA to ja go nie używam. Bardzo mi pasuje jakość obrazu na moim LCD w natywnej rozdzielczości 1280x1024 bez AA. Zresztą karty tego segmentu nie są produkowane z myślą o Antyaliasingu i wątpię, by wiele osób w Lost Planet używało AA na 8600GT, 7900GS, HD2600XT. Tak więc dla mnie zwycięzcą jest HD 2600XT.

Poziom akceptacji określonej jakości obrazu jest indywidualną domeną każdego użytkownika. Kiedyś dosyć krzywo patrzyłem na AA ( myśląc swoją drogą że polega na rozmywaniu :lol: ) ... tak czy inaczej mój stosunek do dokładniejszego renderowania krawędzi uległ zmianie po zobaczeniu dema dawn. Twój monitor ma mały piksel więc efekt aliasingu nie jest tak ekstremalnie uciążliwy ( a już na pewno nie dla Ciebie :wink: )

ps. cyt:"Zresztą karty tego segmentu nie są produkowane z myślą o Antyaliasingu" - głupoty wypisujesz ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. cyt:"Zresztą karty tego segmentu nie są produkowane z myślą o ps. cyt:"Zresztą karty tego segmentu nie są produkowane z myślą o Antyaliasingu" - głupoty wypisujesz ..." - głupoty wypisujesz ...

Tak tylko weźmy jeszcze pod uwagę w jakich rozdzielczościach te karty pozwalaja na sensowną grę z Antyaliasingiem. 800*600 ewentualnie 1024*768.

Z tego co widzę to nie jest to dobry okres na kupno karty nowego typu za sensowną cenę. Zarówno x2600 jak i 8600 zostały poobcinane wręcz "beszczelnie" Ostatkiem sił dają sobie radę dzisiaj. A jutro?? Nie podzielam tych optymistycznych opini niektórych użytkowników ze z czasem będzie coraz lepiej. Jak narazie historia pokazała z w przypadku grafik to z czasem jest akurat coraz gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko weźmy jeszcze pod uwagę w jakich rozdzielczościach te karty pozwalaja na sensowną grę z Antyaliasingiem. 800*600 ewentualnie 1024*768.

Z tego co widzę to nie jest to dobry okres na kupno karty nowego typu za sensowną cenę. Zarówno x2600 jak i 8600 zostały poobcinane wręcz "beszczelnie" Ostatkiem sił dają sobie radę dzisiaj. A jutro?? Nie podzielam tych optymistycznych opini niektórych użytkowników ze z czasem będzie coraz lepiej. Jak narazie historia pokazała z w przypadku grafik to z czasem jest akurat coraz gorzej.

no prawdę piszesz .... te 8600 i 2600 to "przesadne kastraty" - osobiście kupiłem Radeona X1950PRO ( nie podkręcam sprzętu ) ... moim zdaniem nie powinno się ulegać marketingowemu bełkotowi "kart zgodnych z DX10".

Jako przedstawiciela "tego" segmentu miałem na myśli X1950PRO.

Niektórzy "wymagają" karty zgodnej z DX10 - moim zdaniem ślepa to droga.

ps. pozwolę sobie załączyć wykres wydajności ( pomiary z końca lipca !!! ):

http://www23.tomshardware.com/graphics_200...4&chart=283

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie chodzi mi o karty do 550 zl myslalem o 1950PRO ( XT znajde cos dobrego do 600 zl ? ) i 7900GS ( ta chyba bedzie najlepsza http://allegro.pl/item216564730_galaxy_790...e_1_2_wawa.html ) jakiej firmy maja to byc karty mile widziane linki z gory thx

Edytowane przez slike99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie chodzi mi o karty do 550 zl myslalem o 1950PRO ( XT znajde cos dobrego do 600 zl ? ) i 7900GS ( ta chyba bedzie najlepsza http://allegro.pl/item216564730_galaxy_790...e_1_2_wawa.html ) jakiej firmy maja to byc karty mile widziane linki z gory thx

Moim zdaniem najsolidniejsze firmy to :

BFG

Gigabyte

ASUS

MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszac o 8600GT Palita piszecie o ktorej wersji ?

Skladam wlasnie nowego kompa szwagrowi i priorytetem jest wydanie jak najmniejszej kasy a przy okazji zbudowanie w miare szybkiego sprzetu .

Mam na oku tego palita : http://www.apollo.pl/store/show_detail/21/34294 z tym , ze widze tam szyne 128bit -> czy ta karta bedzie bardzo kulala z tego powodu ?

Konfig to E4300 + 2x1gb + wlasnie ten palit . Obecnie ma 2500+ bartona + 9800Pro rowniez 128bit wszystko nie jest krecone i nowy konfig raczej tez pozostanie na def taktach .

Prosze o w miare szybka odpowiedz bo wlasnie zamawiam czesci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opłaca sie wymieniac Galaxy 7300Gt taki jak w podpisie (agp) krecony na 640/1800

na Leadteka albo Gainwarda 6800 na AGP z kwarancją odblokowania potokow ?

bo obecnie mam na tym 7300gt prawie 13000 pkt w 3dmarku 03 , a podobno na 6800 gt mozna uzyskac ok. 12000 , wiec niby marki przemawiaja na korzysc 7300gt . Co o tym sadzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. pozwolę sobie załączyć wykres wydajności ( pomiary z końca lipca !!! ):

http://www23.tomshardware.com/graphics_200...4&chart=283

Wybrałeś jedną grę. Nie lepiej porównać wydajność ze wszystkich gier?

Przewaga już nie jest tak duża. Nadal oczywiście lepiej wypada x1950pro.

Jednak nieco niżej jest jeszcze 8600GT. Palita można kupić już za 380zł... Można go jeszcze podkręcić...

Pytanie o sterowniki - x1950xt ma od dawna zoptymalizowane (przynajmniej powinien). 8600GT na pierwszych sterownikach wypadał słabo. Czy te testy dla 8600GT w kazdej grze były robione z najnowszymi sterownikami?

tutaj wyniki testów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dawno mnie tu nie było :).

Niestety moja karta postanowiła przestać działać jak, więc jestem zmuszony wysłać ja do naprawy. Korzystając z okazji chce zakupić nowa kartę. Zastanawiam się nad GF 8800 GTX lub Ultra, oraz jakimś Radeonem, jednak z Radkiem nie miałem nigdy kontaktu. Co możecie mi polecić drodzy forumowicze? Nie ma to byc karta do grania w full detalach, ale ma to już byc konkretny. Ew może miec też duże możliwości OC.:D Zastanawiam mnie czy pójdą one na moim sprzęcie (w podpisie), najbardziej martwi mnie zasilacz oraz ilośc złącz które posiada.

Edytowane przez greg sd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci powiem tak - jak naazie tylko 8800 sa w stanie obsluzyc gry z DX10 (tzn pociagnac je normalnie)

Jak juz wyjda gry na DX10 ( moze poczatek 2008r) to 8800 bedzie chyba jako najslabsza karta na DX10 bo wyjda nastepcy 8800. Wiec czy teraz oplaca sie wywalac ponad 1000 na 8800 to zalezy czy duzo grasz w wymagajace gry czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi