kubaork Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witajcie. Chcę stworzyć serwer to pewnej gry w Javie i zastanawiam się jak inni gracze będą mogli dołączyć. Obecnie testuję serwer na komputerze, lokalnie, a w grze podaję IP wewnętrzne. Lecz w przyszłości chciałbym, aby gracze z całego świata mogli łączyć się z serwerem i grać. Na cały dom jest przypisany jeden adres zewnętrzny (no niestety nie wiem czy stały czy zmienny, na razie ustalmy że stały) i pytanie jest takie: jak gracz może się połączyć z serwerem odpalonym na moim komputerze? Musi podać zewnętrzne IP i tyle wystarczy? Podając zewnętrzne IP nie dostanę się bezpośrednio do serwera, lecz do głównego routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Przekierowanie portów na routerze zrób i powinno działać. Gracze z całego świata, ale kilka osób, czy setki osób? Łącze to wytrzyma? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaork Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Aha, czyli chodzi o porty. Będę jeszcze testować z innych sieci. Gracze z całego świata, lecz jestem niemalże pewien, że będzie ich mało (o ile jacyś będą) - to będzie moja pierwsza gra więc nie ma co liczyć na większy sukces. Jeśli jednak byłoby więcej graczy to trzeba będzie myśleć o wykupieniu serwerów i łącza. Dzięki za pomoc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub3711 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 Jeśli masz tak dobre łącze, to spróbuj, ewentualnie będziemy działać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...