Skocz do zawartości
marylin17

Powolna praca komputera podczas włączonej wirtualnej maszyny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebowałem zainstalować program na maszynie wirtualnej, tak więc postanowiłem zainstalować windowsa 7 na oracle virtualbox. Już podczas instalacji główny system dostał mega spowolnienia, tak że cięzko było przełączyć zakładki w przeglądarce, a puszczona muzyka potrafiła się zacinać, ilość pamięci operacyjnej, to był jeszcze zapas ok 2GB wg menadzera zadań, co teoretycznie pracując z maszyną wirtualną powinno nie mieć miejsca :wink2: . Jeśli chodzi o dysk, to mam Segate ST1000LM014-1EJ1, dodam że potrafił mi kiedyś wyskoczyć kilka razy blue screen, czego juz dawno nie doświadczyłem. Jakaś sugestia, co warto by było sprawdzić w pierwszej kolejności? przeprowadzić może test HD tune? A może szukać przyczyny jeszcze gdzieś indziej ? :wisielec:

Dodam, że laptop jest jeszcze na gwarancji i w grę wchodzić może jego oddanie do serwisu lenovo.

Edytowane przez marylin17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę po czasie ale:
1. Ile rdzeni dałeś maszynie wirtualnej? (jak tyle co masz w procesorze to patrz punkt 2.)
2. Jaki limit użycia procesora ustawiłeś w wirtualnej maszynie? Niektóre umożliwiają ustawienie np 80% co nigdy nie odda całęj mocy procesora wirtualnej maszynie.

Generalnie, albo conajmniej jeden rdzeń mniej dla wirtualnej maszyny lub/i ustawienie limitu obciążenia procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi