Skocz do zawartości
luqasss

Wymiana i7-930 na i5-4690K czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Przyznam, że trochę wyleciałem z obiegu nowości, kręcenia PC itp proszę więc Was o poradę.

Mój obecny zestaw opisany jest w sygnaturze. Nie jestem maniakiem gier, gdyż praca wypełnia większość czasu, ale miło byłoby siąść sobie w weekend i pograć w wymagające tutuły. Za około 6 miesięcy myślę również o sworzeniu powiedzmy "konsoli PC", a więc duże TV na ścianie plus pady.

Pytanie: Czy próbować to sprzedać (moje ogłoszenie OLX: http://daa.pl/99Ei , hmm jaka cena? ) i dołożyć nieco na zestaw z i5-4690K

czy

procesor/płyta/ram są na tyle "silne" lub nie odgrywają tak znaczącej roli , że wymiana karty graficznej na np. R9 270 w zupełności wystarczy i będę mógł cieszyć ustawieniami detali w grach na poziomie min 70%.

Mój budżet to 1500-2000zł. Nie ukrywam, że chęć zmian jest ale lubię kierować się zdrowym rozsądkiem. Proszę Was o radę. Z góry dziękuję

Edytowane przez luqasss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wyszedłeś trochę z innej strony. Rozumiem, że główną rolę odgrywa tutaj karta graficzna - w sumie tak było od zawsze. Sądziłem jednak, że platforma na LGA 1366 jest już jako tako przestarzała i będę miał niejakie problemy przy uzyskaniu płynności ustawiając detale np Call of Duty Advanced Warfare na 80%.

Rozumiem, że dokupienie tylko karty graficznej jest lepszym wyborem ? Pytanie czy wystarczy R9 270 czy jak już kupować to GTXa970 - mowa tutaj cały czas o płynności przy 80% detali gier z górnej półki.

A może chwilę przeczekać, bo szykuje się np. wyjście nowych generacji i stare pozycje stanieją ?

Edytowane przez luqasss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnościowo jest podobna do nowych konstrukcji, kwestia gniazda (na nowym łatwiej zarobić intelowi) jedyny wiekszy minus zużycie energii

z grafika to zalezy jak chcesz możesz poczekać, teraz boom świąteczny i kurs dolara wysoki, najkorzystniej kupowac na lato :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi