Skocz do zawartości
Pieterman1982

Składak na 4790k vs. HP Z800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w te radosne święta :)

Zaraz po nowym roku czeka mnie wymiana platformy. Stare części zostały praktycznie wyprzedane. Planowałem, zgodnie z sugestiami na PPC, zakupić i7 4790k + Gigabyte Z97X Gaming 5 + 2x4Gb G.Skill 2400MHz. Przypadkiem jednak na allegro trafiłem na coś takiego:

http://allegro.pl/hp-z800-2x-xeon-x5650-24gb-sas146-quadro-4000-7pro-i4911894108.html

Do czego służy mi komputer?

Programy użytkowe - głównie Corel + Photoshop, także Inventor i Autocad, mniej Blender. Video póki co nie robię.

Gry - WOT, czekam również na Wieśka 3 no i GTA V.

Teraz kilka wątpliwości:

1. Czy do Z800 nie będzie problemu z dołożeniem wydajnej grafy typu 970?

2. Jak wygląda sprawa z oc takiego sprzętu?

3. Jak wygląda poziom głośności (pracuję po nocach i to naprawdę bardzo ważny aspekt).

4. Na który wariant byście się zdecydowali? Który będzie ostatecznie wydajniejszy? Czy zakup Z800 będzie w miarę perspektywiczny? Ostatni wspaniały test CPU pokazuje, że nawet taki dziadek i7 980 nadal stanowi kawał mocnego sprzętu...

5. Czy warto dołożyć do Z800 (2 263,00 za i7 vs. 3 499,00 za Z800). Oczywiście resztę klamotów moich bym sprzedał za jakieś 500,00 dajmy na to.

6. Za ile sprzedałbym orientacyjnie tą Quadro 4000?

Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej zrób składaka bo tam jak widzę niektóre teksty tego sprzedawcy to nw czy śmiać się czy płakać (nowoczesny proces 32 nm!) no kurczę normalnie już jest 22 nm a nie długo wychodzi 14 nm no co to jest.. Następnie 12 x 2600 mhz = 31920 mhz !!  tego się nie mnoży... następne RAM pewnie jakiś nie taki.. w ogóle nie powiedziane jaki to model taktowania ,opóźnienia.. Karta  graficzna do zastosowań profesjonalnych i gry ? nie.. ziom. następne ULTRA SZYBKI DYSK TWARDY SAS 146gb 10000RPM!

i po kij to komu lepiej 7200rpm 1tb + ssd 120 gb poza tym 146 gb nie wystarczy do normalnych zasosować niestety. to nie te czasy... Następne ZASILACZ ATX 1250W 80+silver... nie markowym zasilaczom nie przyznaje się certyfikatu ,a skoro jest markowy pasowało by podać nazwę.. Karta dźwiękowa.. o to martwić się za bardzo nie trzeba ale po co pisać HAJ DEFINISZYN AŁDIO skoro każdy wie że używa się skrótu HD audio lub HDA i można by było to tak wymieniać ale szkoda czasu. Po prostu KUPUJ SŁADAKA! :) 

Edytowane przez detmot5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej zrób składaka bo tam jak widzę niektóre teksty tego sprzedawcy to nw czy śmiać się czy płakać (nowoczesny proces 32 nm!) no kurczę normalnie już jest 22 nm a nie długo wychodzi 14 nm no co to jest.. Następnie 12 x 2600 mhz = 31920 mhz !!  tego się nie mnoży... następne RAM pewnie jakiś nie taki.. w ogóle nie powiedziane jaki to model taktowania ,opóźnienia.. Karta  graficzna do zastosowań profesjonalnych i gry ? nie.. ziom. następne ULTRA SZYBKI DYSK TWARDY SAS 146gb 10000RPM!

i po kij to komu lepiej 7200rpm 1tb + ssd 120 gb poza tym 146 gb nie wystarczy do normalnych zasosować niestety. to nie te czasy... Następne ZASILACZ ATX 1250W 80+silver... nie markowym zasilaczom nie przyznaje się certyfikatu ,a skoro jest markowy pasowało by podać nazwę.. Karta dźwiękowa.. o to martwić się za bardzo nie trzeba ale po co pisać HAJ DEFINISZYN AŁDIO skoro każdy wie że używa się skrótu HD audio lub HDA i można by było to tak wymieniać ale szkoda czasu. Po prostu KUPUJ SŁADAKA! :) 

1. Papka marketingowa sprzedającego niech nie będzie przedmiotem dyskusji, trzymajmy jakiś poziom :)

2. Dyski mam ze starego kompa 120Gb SSD HyperX + 2x2Tb Seagate, więc luzem podmienię.

3. Zasilacz jest oryginalny HP - oczywiście, że skorzystano pewnie ze sprzętu dostarczonego przez podwykonawcę, jednak nie martwiłbym się tym - nie podejrzewam, że jest to jakiś złom. Ta stacja robocza kosztowała nowa kawał pieniądza w końcu.

4. Dźwięk - mam Audiotraka Prodigy HD2 więc temat nie istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy tak jest to sprzęt który lata świetności ma już raczej za sobą - dużo wątków przydałoby Ci się przy renderowaniu, ale pograć to na tym nie pograsz. 4790k po podkręceniu osiągnął u mnie poziom mniej więcej X5570 (w Cinebench), więc faktycznie, ta stacja robocza przy czymś typu cinebench gdzie ilość rdzeni przekłada się (mniej więcej) bezpośrednio na wydajność będziesz miał dużo więcej mocy, ale sam musisz sobie odpowiedzieć czy tego potrzebujesz. 

Edytowane przez krzyssp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi