wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam! Szukałem i nie znalazłem, więc piszę tutaj. Stałem się posiadaczem dysku SSD Samsung 840 Evo, więc postanowiłem na nim postawić windę. Jeszcze z systemem na twardzielu podłązyłem SSD i jak mi wykryło, z bootowalnym pendrivem postawiłem na nim Windowsa. Jednak po instalacji niewiele zwiększyła się prędkość uruchamiania komputera do pulpitu więć po przeprowadzeniu testów na nowym Windowsie moim oczom ukazały się słabe wyniki: 125 mb/s odczyt i 95 mb/s zapis http://files.tinypic.pl/i/00612/be4aok9jofcd.pngWyłączyłem indeksowanie i defragmentacje mając nadzieje że niebotycznie wzrośnie prędkość wraz z żywotnością. Tak się nie stało. Przeszukałem BIOS (Phoenix Award) ponieważ przeczytałem że powinno się włączyć AHCI. Jednak takiej opcji moje płyta główna(ASUS P5N-E SLI) nie posiada. Nie wiem co mógłbym zrobić, bądź co zrobiłem źle że takie niskie prędkości osiąga mój dysk. Proszę o pomoc! Poniżej cała specyfikacja: System Operacyjny: WIndows 7 Ultimate x64 Procesor:Intel Core 2 Duo E7500 Płyta główna: Asus P5N-E SLI Pamięć Ram 3GB DDR2 800mHz Grafika:Radeon HD 4850 ZasilaczChieftec GPA 500S 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam! Nie wiem co zrobiłem źle że takie niskie prędkości osiąga mój dysk. Proszę o pomoc! Kupując płytę poleciałeś na jakieś SLI i co tam jeszcze, zamiast brać płytę na P35/P45. Spróbuj użyć innego sterownika kontrolera dysków, jeśli używasz sterownika nvidi, użyj MS lub odwrotnie. U mnie na AMD ma to duże znaczenie. Zaktualizuj Firmware dysku ssd. Zainstaluj jeszcze raz system na SSD przy odłączonych pozostałych dyskach. Pomimo słabych wyników w testach, uruchamianie i ogólne działanie kompa powinno być znacznie szybsze niż na hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Twoja płyta główna, a dokładniej jej chipset Chipset NVIDIA nForce 650i SLI to straszne badziewie i odpowiada za tak słabą wydajność. Masz czarne i czerwone porty Sata - spróbuj podłączyć do tego drugiego. Spróbuj poszukać jakichś najnowszych sterowników do chipsetu a jeśli już używasz takich to odinstaluj i spróbuj systemowych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Komputer stary jak świat, dysk miał być ratunkiem. Próbowałem z każdym jednym portem. Nadal to samo.Firmware dysku aktualne. A Windows był instalowany tylko na podpiętym SSD. Spróbuję zaktualizować sterowniki płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Akurat wiek nie jest tu problemem. Jakby był na chipsecie Intela (np P35 ICH8) to system by wymiatał. I to niemal identycznie jak na nowych kompach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nadal to samo po aktualizacji sterowników dla Chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wstaw screen z testu AS SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 http://pics.tinypic.pl/i/00612/almsw6o5gvo5.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 Ewentualnie poszukaj jakiejś płyty z P35 za grosze. Swoją jakieś dwa lata temu oddałem za darmo przy zmianie bebechów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Problemem są jakieś chore ceny na allegro. Wydawanie powyżej 100zł na taki sprzęt jest nieporozumieniem a sprzedający za ok 200zł to naciągacze... EDIT Fozzconn na s775 z DDR2 i na ICH9 za 89zł http://allegro.pl/plyta-glowna-s-775-foxconn-p35ax-2xpci-e-i4937182766.html Edytowane 28 Grudnia 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Podopowiedzcie konkretne modele albo powiedzcie na co zwrócić uwagę?Tylko na to żeby były złącza 6 GB/s? Bo w tej Foxxcona 2 sloty na RAM tylko. To będę musiał sam poszukać. Chyba że jeszcze jakieś pomysły drodzy koledzy macie? :) Edytowane 28 Grudnia 2014 przez wiater22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 6GB/s? :) raczej nie możliwe, 3Gb/s jeśli już. Ale nie o to tu chodzi (przecież ty też masz teoretycznie takie) a o chipset. Mostek południowy dokładniej mówiąc. Widziałem tam jeszcze MSI na P45 + ICH10R ale to już ok 130-140zł. Za to gwarancja bardzo dobrej jakości kontrolera Sata. Sam podejmij decyzje czy warto tyle płacić jak za nową praktycznie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiater22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2014 A jak oceniać chipsety? Mają jakieś wartości na które zwrócić uwagę? Co powoduje "bycie gorszym" mój, nvidii od tego p35 czy p45? Sama marka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 na początku tematu o ssd masz wszystko wyjaśnione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...