gerec12 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za informację . Jeżeli chodzi o kartę to (jak będę mieć czas ) to poczytam o niej. Monitor raczej mnie nie zainteresuje ponieważ: - jest za duży - typ 21:9 - LG To musi być Eizo i raczej ten co podałem, lub może jakiś inny Eizo ale wersja 4:3 Zebrałem trochę informacji na temat tej graficznej karty Asus-a. Z dwoma rodzajami chłodzenia to bardzo ciekawe rozwiązanie. Karta prezentuje się bardzo ładnie. Jej premiera była 11 listopada 2014 r. z tego powodu nie ma jeszcze opinii na jej temat. Jak na razie to pozostaną przy tej MSI. Dzięki za zwrócenie uwagi na taką kartę , pierwszy raz widzę takie rozwiązanie chłodzenia, ciekawe czy inni wezmą przykład od Asus-a. Dla uporządkowania tematu podaję zmodyfikowany wybór : To posiadam: Stara karta dźwiękowa - Sound Blaster X-Fi Elite Pro Stara myszka – Logitech Performance MX Stare głośniki – Logitech Z-5500 Słuchawki – SteelSeries H Tego już raczej nie zmienię: Płyta główna : Asus X99-E WS Procesor: Intel Core i7 5930K - 3,5 GHz Chłodzenie do procesora : Noctua NH-D15 Karta graficzna : MSI GTX 980 GAMING 4G Obudowa - CoolerMaster Cosmos 2 Zasilacz – Seasonic Platinium 1000 1000W 80 Plus Platinium retail (SS-1000XP) Monitor: EIZO FlexScan EV2455 (potrzebuję mocowanie VESA) (EIZO Foris FG2421- ten monitor nie ma takiego mocowania) Do zastanowienia: RAM : 16 GB G.Skill RipJaws 4 DDR4 – 3000 DIMM CL15 Quad Lub 16GB Corsair Dominator Platinum DDR4-2666 DIMM CL15 Quad Może inny RAM , nie wiem dokładnie czym się kierować przy wyborze. Dysk na system : Samsung XP941 Series SSD, PCIe M.2 MZHPU256HCGL-00000 Dysk na dane : Samsung XP941 Series SSD, PCIe M.2 MZHPU512HCGL-00000 Adapter : Delock PCI Express Karte > 1 x intern M.2 NGFF – 89370 Klawiatura – Razer DeathStalker Ultimate Edytowane 18 Stycznia 2015 przez gerec12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Dzięki za informację . Jeżeli chodzi o kartę to (jak będę mieć czas ) to poczytam o niej. Monitor raczej mnie nie zainteresuje ponieważ: - jest za duży - typ 21:9 - LG To musi być Eizo i raczej ten co podałem, lub może jakiś inny Eizo ale wersja 4:3 Zebrałem trochę informacji na temat tej graficznej karty Asus-a. Z dwoma rodzajami chłodzenia to bardzo ciekawe rozwiązanie. Karta prezentuje się bardzo ładnie. Jej premiera była 11 listopada 2014 r. z tego powodu nie ma jeszcze opinii na jej temat. Jak na razie to pozostaną przy tej MSI. Dzięki za zwrócenie uwagi na taką kartę , pierwszy raz widzę takie rozwiązanie chłodzenia, ciekawe czy inni wezmą przykład od Asus-a. Dla uporządkowania tematu podaję zmodyfikowany wybór : To posiadam: Stara karta dźwiękowa - Sound Blaster X-Fi Elite Pro Stara myszka – Logitech Performance MX Stare głośniki – Logitech Z-5500 Słuchawki – SteelSeries H Tego już raczej nie zmienię: Płyta główna : Asus X99-E WS Procesor: Intel Core i7 5930K - 3,5 GHz Chłodzenie do procesora : Noctua NH-D15 Karta graficzna : MSI GTX 980 GAMING 4G Obudowa - CoolerMaster Cosmos 2 Zasilacz – Seasonic Platinium 1000 1000W 80 Plus Platinium retail (SS-1000XP) Monitor: EIZO Foris FG2421 Do zastanowienia: RAM : 16 GB G.Skill RipJaws 4 DDR4 – 3000 DIMM CL15 Quad Lub 16GB Corsair Dominator Platinum DDR4-2666 DIMM CL15 Quad Może inny RAM , nie wiem dokładnie czym się kierować przy wyborze. Dysk na system : Samsung XP941 Series SSD, PCIe M.2 MZHPU256HCGL-00000 Dysk na dane : Samsung XP941 Series SSD, PCIe M.2 MZHPU512HCGL-00000 Adapter : Delock PCI Express Karte > 1 x intern M.2 NGFF – 89370 Klawiatura – Razer DeathStalker Ultimate Ile w tej chwili wychodzi suma za komponenty? W pamięciach szukaj zestawu 4 kości (żeby quad channel działał), pojemność - myśle, że do tej platformy optymalna ilość to 16 lub 32GB, szybkość - patrzyłbym na kości z taktowaniem min. 2400MHz (DDR4 ma większe opóźnienia niż DDR3 więc warto pójść w wyższe taktowania, żeby to nadrobić), czasy dostępu (CL) - im niższe dla danej szybkości tym lepiej. Radiatory na pamięciach - poza sytuacjami ekstremalnego OC z podnoszeniem napięcia pełnią obecnie raczej funkcje estetyczną (pamięta ktoś jeszcze BH5 lub BH6 Winbonda puszczane na 3.5V? (: ), czasami niektóre zbyt wysokie mogą zawadzać o chłodzenie procesora, trzeba na to uważać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerec12 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Podliczyłem dzisiaj ten zestaw i wychodzi ok. 16000zł. więc o ok. 2500zł. więcej niż zakładałem, mam nadzieję , że do czasu zakupu ceny trochę spadną. Jeżeli chodzi o wysokość radiatorów na pamięciach RAM to już wcześniej sprawdziłem na stronie firmowej Noctua i podali że pomiędzy płyta główną a dołem radiatora są 64mm. miejsca, więc powinny wystarczyć w przypadku większości radiatorów. Pamięć , którą wybiorę to raczej będzie , jedna z tych co napisałem . Raczej nie planuję 32GB bo ta kwota zaczyna się robić dosyć wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elros Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Za parę dni odpowiem ci na pytanie czy ddr3 g.skill tridentx (są dosyć wysokie ale mają odkręcane grzebienie) wchodzą z grzebieniami pod noctuę NH-D15 jak tylko przyjdzie do mnie zamówienie, to będziesz wstanie oszacować jak to będzie u ciebie.Z tego co widziałem na jednym forum powinny wejść nawet bez zdejmowania grzebieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerec12 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Dzięki serdeczne, czekam na informację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 A może taki zestaw: http://allegro.pl/prawdopodobnie-jedyny-w-polsce-i4956538415.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Ma to co chce autor, czyli wydajny procesor do gier i obróbki na 2011, karta GTX 980, sporo pamięci, chociaż DDR3 i niżej taktowana.I nie mogę się doszukać o M2 na SSD . Edit:Polecany wyżej i7 5930K po podkręceniu ma podobną wydajnośc przy połowie ceny. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez obijak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Podliczyłem dzisiaj ten zestaw i wychodzi ok. 16000zł. więc o ok. 2500zł. więcej niż zakładałem, mam nadzieję , że do czasu zakupu ceny trochę spadną. Jeżeli chodzi o wysokość radiatorów na pamięciach RAM to już wcześniej sprawdziłem na stronie firmowej Noctua i podali że pomiędzy płyta główną a dołem radiatora są 64mm. miejsca, więc powinny wystarczyć w przypadku większości radiatorów. Pamięć , którą wybiorę to raczej będzie , jedna z tych co napisałem . Raczej nie planuję 32GB bo ta kwota zaczyna się robić dosyć wysoka. Jakoś strasznie dużo wyszło, wydaje mi się, że za tyle kasy dobry konfig z i7 5960x się złoży... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerec12 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Gotowców nie chcę , chcąc takie coś to nie zawracałbym głowy użytkownikom forum. Jeżeli chodzi o procesor 5960X nie powiem , ze nie patrzyłem na niego , ale spora cena. Sądzę , ze mając ten procesor Intel Core i7 5930K - 3,5 GHz on mi wystarczy w zupełności. Czy ktoś miał już okazję widzieć , używać UEFI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...