wermar2 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam. Przyszedł czas na wymianę mojego starego PC na coś nowszego. Ze względu na inne wydatki, będzie to konstrukcja budżetowa. PrzeznaczenieKomputer na ogół multimedialno-internetowy. Jednak robię trochę zdjęć i obrabiam je w dość wymagających programach jak Photoshop czy Lightroom - ten drugi jest bardziej wymagający. W gry praktycznie nie gram, gdyż zwyczajnie obecny sprzęt nie daje rady. Jednak kupując nowy komputer, chciałbym mieć możliwość zagrania od czasu do czasu. Z ostatnich 3 miesięcy i zestawów komputerowych proponowanych przez redakcje wybrałem takie coś:Płyta główna: ASRock H81M - 205 złPamięć RAM: GoodRam PLAY 8GB/1600 (2*4GB) - 289 złZasilacz: Chieftec iArena Series AC 230V 500W - 129,93 zł Parę wypuntkowanych uwag odnośnie wyboru:- Ze starego komputera zostanie obudowa i dyski (ewentualnie zasilacz), a trochę przez lata mi się ich nagromadziło, bo mam w sumie 3xHDD i1xSSD.- Obecny komputer jest z ok. 2008. Mam w nim Chiefteca 450W. Zasilacz w tym wieku powinienem wymienić na nowy do nowego komputera? Czy ten, który wybrałem będzie dobry?- Ze względu na przeznaczenie komputera wybrałem 8 GB RAM zamiast proponowanych 4 GB. Obecnie posiadam 7GB i raczej nie chciałbym schodził w dół. Pozostałe podzespołyNajwiększy problem mam z dobraniem najważniejszych elementów tej układanki, czyli procesora i karty graficznej.Za kartę tak czy inaczej trzeba dać ok 600 zł, 50 zł w jedną czy w drugą stronę nie robi takiej różnicy.Natomiast w przypadku procesorów różnica ceny w zestawie za 1500 zł, a 1700 zł to de facto różnica w procesorze. Co ciekawe, słabsze procesory pokroju Intel Pentium G3258 BOX w teście wydajności w Photoshopie mają praktycznie takie same wyniki jak wydajniejsze Intel Core i3-4150 BOX, a po podkręceniu - nawet lepsze. Natomiast w grach, lepsze procesory mają też znacznie lepsze wyniki(prawdopodobnie wąskie gardło). No i teraz pytanie na które nie potrafię sobie sam odpowiedzieć - czy warto dołożyć te 180 zł? Jaką kartę graficzną do tego? Może wziąć lepszy procesor, a słabszą kartę lub na odwrót? PS: Mam jeszcze jedno pytanie - jaka będzie różnica wydajności takiego zestawu do laptopa za 2-2,5 tys.? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wermar2 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 Przepraszam, że piszę post pod postem, ale dość istotny fakt się zmienił: zapomniałem, że w styczniu zeszłego roku wymieniłem zasilacz na Aerocool VP-450, w związku z czym nieco większy budżet pozostaje do rozdysponowania pomiędzy CPU, a GPU.W związku z tym, najprawdopodobniej CPU będzie Intel Core i3-4150 - chyba, że są lepsze propozycje?Jak karta do tego? ASUS R9 270 DirectCU II, Sapphire R9 270 Dual-X, MSI GTX 660 Gaming, czy może coś jeszcze innego? Widzę, że temat nie cieszy się dużą popularnością. Dopisać jakieś dodatkowe informacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wermar2 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2015 Komputer zakupiony, więc temat do zamknięcia. Zobaczymy jak będzie się spisywał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 W sumie fajnie, mógłbyś napisać co złożyłeś do informacji innych na przyszłość. Pożytku z nabytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...