Skocz do zawartości
Mario2k

Czy warto ?? GF 4 MX440 na GF 3 Ti 200 ??? help

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie , obecnie mam GF4 MX440 ,na dość dobrych kostkach pamięci [obudowa BGA ]

karta chodzi spoko na

Core-310 i mem 475 , koleś chce mi tanio [ 290zł] odsprzedać

swojego GF3Ti 200 Core 200 mem 400 [ na ile można go podkręcić nie wiem :( to jakis OEM ]

Z oglądniętych testów wynika że karta średnio szybsza od mojej

od 15 do 35% , mam mieszane uczucia co do tej zamiany

niby dopłata niewielka bo około 100zł . Co wy nato ?

Proszę o szczerą Radę ,tych co znają temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem trochę o tym nie weim jak ten oem ale one(znaczy jakieś firmowe np. gainward) kręcą sie do poziomu ti 500 więc gpu 250-275 a mem nawet 550 MHZ ja bym w ciemno nie brał to że mają pixelshadery i vertex shadery to też plus ale nie taki żeby płacić 100 zeta za 10 % wzrost wydajności(no chyba że go wykręcisz do tych 250/500 lub nawet 270/550 no to co innego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

___>>>ostin_powell

widzę że jsteś nowy witam lecz mam zastrzeżenia:

co ty ślepy jesteś czytać nie umiesz on może zamienić mx na ti a nie na odwrót

naucz się czytać posty

bo moderatorzy się tobą zajmą

to jest rada kolegi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuxmen Dzięki za konkretną odpowiedź/pomoc

Myśleże wcześniej pasowało by owego GForca 3 Ti 200 przetestować na wypadek Overlockingu :)

Jak by poszedł na Core-250 i mem- 480 to go chyba wezmę

widziałem test w UT2003 i tam jest nawet 35% szybszy od GF4MX440

niech by ogólnie był szybszy o 20% to myśleże sie zdecyduję

a przyjdzie czas to zamienię na GF 4200 albo Radka 9500Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Fuxmen   Dzięki za  konkretną odpowiedź/pomoc

Myśleże  wcześniej  pasowało by owego  GForca 3 Ti 200  przetestować na  wypadek  Overlockingu :)

Jak by poszedł na  Core-250 i mem- 480 to go chyba wezmę

widziałem test w UT2003  i tam  jest nawet 35% szybszy od  GF4MX440 

niech by ogólnie był szybszy  o  20% to myśleże sie zdecyduję

a przyjdzie czas to zamienię na  GF 4200 albo  Radka 9500Pro

O co ty sie martwisz ta 3ti 200 jest szybsza i to duzo od GEF 4 MX 440 .

I spokojnie ja wykręcisz moja chodiz na 260 x550 (stabilnie również 260x570) W QUAKE III w 1280x1024x32 full detail mam 167fps Sprawdz swoią i porównaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu juz nie chodzi o szybkosz ale takze o efekty.. na mx-ie nie skorzystasz z dobrodziejstw dx8.1....

a jesliplanujesz zmiane z gf3ti200@ to raczej mysl o radku9500 pro i wydajniejszej niz o gf4ti4200.. poczujesz wiekszego kopa zwlaszcza z aa i anizo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując :

Napewno GF3Ti 200 jest szybsza od GF4 MX440

średnia z wielu testów to 19% :)

Napewno posiada większe mozliwości ,posiada przecież Pixel & Vertex Shader v1,1

a co za tym idzie pełną zgodność z DirectX 8.0 tak 8.0 a nie 8.1 .

DX8.1 to pixel & Vertex Shadery v1,4 [Radeon 8500/9100 GF4 4200/4800 ]

Dzięki wam będzie mi łatwiej podjąć decyzję.

Pozdrawiam ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywscie ze warto. wydajniejsza i zgodna z dx 8.1 Dołączona grafika

ale - w tej klasie cenowej jest duzo lepsza karta do kupienia - i to nowka. ale nie napisze jaka, bo mnie znowu jakies kaeresy i dzengishany zjada :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko GF3, a MX pa,pa. Sam mam GF3 kreci sie

bezproblemowo, na default'ach:) tez niczego sobie.

4MX to (tak jak wspomnial Kolega Ostin) to Gf2

po przemalowaniu;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam. porównaj bez o/c wydajność obu kart, kręcą się podobnie i wtedy sięprzekonasz czy rzeczywiście będzie tyle szybsza. ja mam 6500 3dm'01 i proc nie jest podkręcony a grafa teraz 350/400 (ciepło).

jeśli ci chodzą (na medium lub high) wszystkie gry, w które chcesz grać to nie zmieniaj, no chyba że grasz w najnowsze tytuły to może warto.

a za pół roku GF3 będzie kosztował mniej :) za rok jeszcze mniej ...

oczywiście to żart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

podstawowa zasada masz kase to wal w kompa, bo puzniej mozesz miec inne wydatki i zostaniesz na zlomie

No to zle radzisz koledze. Wypali w ch*j kasy na kompa. A za rok czasu sprzeda go za 1/20 tego co na niego wydal. Jesli chodzi o kase to rzeczy "najnowszych" nie polecam kupowac, lepiej poczekac az troszke potanieja. Co do innych wydatkow to zawsze sa i beda. Nie w tym miesiacu sie kupi to za 2 nastepne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

podstawowa zasada masz kase to wal w kompa, bo puzniej mozesz miec inne wydatki i zostaniesz na zlomie

No to zle radzisz koledze. Wypali w ch*j kasy na kompa. A za rok czasu sprzeda go za 1/20 tego co na niego wydal. Jesli chodzi o kase to rzeczy "najnowszych" nie polecam kupowac, lepiej poczekac az troszke potanieja. Co do innych wydatkow to zawsze sa i beda. Nie w tym miesiacu sie kupi to za 2 nastepne....
my tu mowimi mozgu!! o zamianie mx na g3 nie o kupowaniu najnowszego sprzetu, wiec patrz na kontekst ok misiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak dzisaj sprzedalem gf4ti4200 na ktorym mialem maks okolo 14k i narazie mam gf4mx 64mb ULTRA na ktorej po podkreceniu mam w 3dmarku2001 se - 7700 , ale widac ze jeszce da sie podkrecic wiec 8000 bedzie bite co na karte takk tania niejest malo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

my tu mowimi mozgu!! o zamianie mx na g3 nie o kupowaniu najnowszego sprzetu, wiec patrz na kontekst ok misiu
Powiedz mi czy ty jestes glupi czy ty tylko udajesz glupiego. Jesli chodzi o mozg to chyba ci go sloneczko wypalilo. Jak zauwazyles ty napisales zeby walil kase w kompa a ja odpowiedzialem ze nie jest to dobry pomysl jesli rzecz duzo kosztuje w tym miesiacu a w nastepnym bedzie tansza. Taka zasada jest do bani o tkorej pisales " ... masz kase wal w kompa". Zastanow sie co piszesz. Tp nie jest rada z Twojej strony tylko nabicie nastepnego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

eee tam. porównaj bez o/c wydajność obu kart, kręcą się podobnie i wtedy sięprzekonasz czy rzeczywiście będzie tyle szybsza. ja mam 6500 3dm'01 i proc nie jest podkręcony a grafa teraz 350/400 (ciepło).

jeśli ci chodzą (na medium lub high) wszystkie gry, w które chcesz grać to nie zmieniaj, no chyba że grasz w najnowsze tytuły to może warto.  

a za pół roku GF3 będzie kosztował mniej :) za rok jeszcze mniej ...

oczywiście to żart.

oczywiscie najlepiej radzic kolesiowi zostac na zlomie. Eehhhhh kazdy zachwala to co ma........... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...