Skocz do zawartości
Havoc

Technikalia - dyski 2,5" vs 3,5"

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy, rozmyślam o czymś i nie wiem na co się bardziej kierować.

Posiadam masę twardzieli, uzbierało się ich, a przez lata też napatrzyłem się na wiele trupów. Miejsce w obudowie się kurczy od nadmiaru 3,5". Myślę o zamianie ich na 2,5". Wszystkie dyski są używane, ale zerowałem je i ogólnie kondycja ok.

Niby rozmiar to nie wszystko, ale gdy patrzę na dwa dyski 2,5 i 3,5" mające 7200RPM to wiadomo, jedyną dostrzegalną różnicą jest rozmiar talerzy. Co na chłopski rozum przekłada się na gęstość upakowania danych a to z kolei na wytrzymałość dysku. Mylę się czy też właśnie tak jest i dbając o dane, mając taki wybór, lepiej jest zostać przy 3,5"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to wszystko tak robią...że ręce opadają. Wielkość nie daje gwarancji.

WD Green duże a poprzednie serie się sypały okrutnie. Seagate itd..

Idź w stronę WD RED, powinieneś spać w miarę spokojnie. Jak jeszcze zrobisz z tego Raid 1 to już w ogóle.

Albo serie z rynku enterprise, ale kultura pracy będzie znacznie gorsza. Za to powinny być trwałe. I droższe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o to chodzi. Jedyne wadliwe dyski z prywatnej kolekcji to Shitgejty. WD i Samsy od lat mam, nie pierwsze i nie ostatnie (no poza wykupionym Samsungiem oczywiście). Ale nawysyłałem się przeróżnych hddków na RMA, większość jednak padała z winy użyszkodnika. Może rzeczywiście corpo, tj. takie Hitachi 7200RPM jakie wyciągam z lapków Della wyglądają na całkiem ok. 2-3 letnie, z leasingów, a badów zero, transfery ok etc. Albo tak bo niskiej linii oporu, albo sprzedać wszystko w cholerę i rzeczywiście WD Red szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi