Skocz do zawartości
Pete12234

Komputer za 4400zł głównie do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że w czasie niedługim kupuję komputer, a mam pewne wątpliwości co do podzespołów, chciałem prosić o radę :D

Karta graficzna:

Jedynym słusznym wyborem wydaje się być GTX 970. Celuję w niereferenta od Gigabyte'a, w końcu wygrał w teście PurePc i ma najlepsze temperatury, jednak dużo naczytałem o piszczących cewkach. Czy jest to powszechny problem w tym modelu (G1 Gaming)? Czy może lepiej wziąć model od innego producenta?

Procesor:

i5-4690k wydaje się być dobrym wyborem, ale nie wiem, czy nie byłoby lepiej zaoszczędzic 30zł i wziąć 4670k. Różnice marginalne, a możnaby dołożyć do czegoś innego :D Chyba że różnice nie są marginalne, wtedy proszę o wyprowadzenie z błedu :D

Płyta główna:

AsRock Z97-PRO4. Procesor będzie podkręcany, więc chipset Z97 się przyda, ale może są jakieś lepsze modele w podobnej cenie?

Chłodzenie CPU:

SPC Grandis - temperatury w testach takie same jak Thermalright HR-02 Macho, jest tańszy, ale czy kultura pracy taka sama jak w przypadku Macho? We wszystkich testach jest polecany, więc optowałbym właśnie za nim :D

RAM:

Crucial Ballistix Sport 2x4Gb. Nie wiem tylko czy jest różnica pomiędzy dual a single channel.

Zasilacz:

Seasonic S12II 620W - mocy starczy na pewno, firma renomowana, nie musi być modularny. Czy istnieją lepsze alternatywy?

Obudowa:

Tutaj zależy mi tylko na kulturze pracy. Zastanawiam się między SPC Aquarius X90, a Fractal Design Core 3500. Oczywiście wiem, że kultura pracy nie będzie równe tej z Define R4, ale nie chciałbym aż tyle dokładać do obudowy :D

Cena zestawu w X-komie razem z myszką, klawiaturą, HDD i napędem DVD wynosi 4366zł, więc mam +/-34zł do dołożenia :D

W sumie to tyle. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :D

Edytowane przez Pete12234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw ogólnie ok. Gigabyte podobnie jak inne 970 lubią piszczeć.  Dobre chłodzenie ma też ASUS i MSI. MSI i GB najlepiej się kręcą. Ram bym zmienił na szybszy. Np Gskill 2133 CL9 za 350zł.

http://www.ceneo.pl/13547272

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi