Fobiush Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Hej, mam nadzieję, że dział dobry:) Doszedłem do momentu w którym trzeba wyciągnąć zaskórniaki ze skarpety. Dysk w moim lapku chyba powoli dogorywa. Co prawda remap w mhdd trochę pomógł ale nie nazwałbym tego zwycięstwem. Dla ciekawskich ss przed i po remapie. Dysku nie zerowałem - mam za dużo danych krytycznych, które właśnie przenoszę na dysk zewnętrzny. Niestety wartości atrybutów 01, 0B oraz C8 mogą wskazywać na problemy z głowicami lub mechaniką dysku. Dlatego słyszę czasami jak dysk "cyka". Cyk, cyk :E Do rzeczy. Sprzęt na którym pracuję: Lenovo Y580 CPU: QuadCore Intel Core i7-3630QM GPU: nVIDIA GeForce GTX 660M HDD: ST1000LM024 HN-M101MBB (1000 GB, 5400 RPM, SATA-II) Win7 Ultimate + SP1 Lapka używam przede wszystkim do gier i nagrywania filmów z nich + obróbka audio/video w camstasia studio, buszowanie po necie, filmy, muzyka. Dysk nie musi mieć 1TB, 750GB będzie w pytę. Byłoby super, gdyby kręcił się szybciej niż obecny, mógłby też nie grzać się tak bardzo. Poziom głośności jest obojętny. Budżet ~ 400 złociszy. Myślałem też nad rozwiązaniem SSD + HDD - nagrywarka do wyjęcia. Bo z tego co poczytałem nie ma problemu, żeby wyjąć nagrywarkę dvd i dać w jej miejsce hdd, a w miejsce hdd dać ssd. Chyba, że się mylę... .Będę wdzięczny za konkretne modele / linki. Btw. przejrzałem trochę forum i tematy odnośnie SSD ale nie potrafię podjąć konkretnej decyzji. Myślałem nad konfiguracją SSD 128GB ~ 200-250zł pod system i podstawowe programy + HDD 750GB ~ 200-250zł pod całą resztę. Dla przykładu na SSD mógłby być też program do obróbki a/v. Tak sobie wymyśliłem choć nie wiem czy to ma sens, stąd między innymi ten temat. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Fobiush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzi Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2015 Opcja SSD + HDD jest najlepsza. Jednak wydaję mi się, że nie musisz rezygnować z napędu, gdyż Twój laptop powinien mieć wolne gniazdo mSATA, gdzie możesz podpiać SSD. Taki dysk jest droższy od jego odpowiednika na SATA, ale gdybyś chciał usunąć napęd to musiałbyś zainwestować dodatkowo w specjalną kieszeń na dysk 2,5 cala. Ta druga opcja prawdopodobnie będzie droższa (dysk SSD 2,5 cala + kieszeń do napędu) niż sam dysk SSD na mSATA. Gdybym miał Ci polecić jakiś dysk na mSATA to myślę, że Plextor M6M 128 GB będzie ok. Koszt około 320 zł. W przypadku dysków SSD 2,5 cala to najlepszym wyborem w odniesieniu cena/jakość będzie Crucial MX100 128 GB za około 270 zł. Jeśli chodzi o HDD to nie mam pojęcia co warto wziąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fobiush Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Up. Dzięki za wyjaśnienie kilku kwestii. Wobec tego pozostanę obecnie przy zakupie HDD. Na SSD mSata funduszy brak. A skoro słowo się rzekło budżet to 350zł. Pojemność 750GB - 1TB. Może SSHD? Kurcze sam nie wiem.Chciałbym coś zamówić dziś/jutro. Co polecacie? Btw. obecny dysk ma takie wymiary: Szerokość 69.75 x Głębokość 100.3 x Wysokość 9.5. Rozumiem, że będą pasowały dyski i 9.5mm i 7mm tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Bierz http://proline.pl/?p=WD+WD7500BPKX Seria Black jest szybka (7200obr/min) i wytrzymalsza od serii blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzi Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie opłaca się brać SSHD. Może i lepiej wypada niż zwykły HDD, ale do SSD jeszcze mu daleko. Na razie kup zwykły dysk, a po pewnym czasie dokup SSD - możliwe że ceny jeszcze spadną :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fobiush Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Zamówiłem dziś WD Black WD7500BPKX 750GB. Mniej więcej ogarniam fizyczną wymianę dysku w swoim lapku, poza tym mam jeszcze w razie czego drugie Lenovo co by posiłkować się filmikami na YT jednakże...rozumiem, że wyjmę stary dysk, włożę nowy, wrzucę płytę z Win7, zbootuje 1st jako cd/dvd i Windows się zainstaluje i sformatuje też nowy dysk tak? Btw. Czy patrząc przez pryzmat temperatury dysku (w idle i stresie) warto kombinować z usunięciem dvd z lapka i podpięciem tam hdd i czy po takiej operacji temperatura dysku spadnie odczuwalnie? Rozumiem, że do tej operacji, żeby osadzić hdd w miejscu po dvd potrzebuję kieszeni, którą musiałbym dokupić. Np. coś takiego: Lenovo IdeaPad Y580 HDD Caddy ? Z tego co rozkmniłem ta kieszeń pasuje do dysków 2,5 cala HDD i SSD. Internety mówią, że dyski SSD mSATA i SSD SATA mają podobne parametry pod względem szybkości działania. W związku z tym, że Y580 ma slot mSATA warto inwestować w SSD SATA? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Fobiush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) jeśli napęd jest Ci potrzebny, to go zostaw. poza tym te zatoki na drugi dysk wsadzane w miejsce napędów zazwyczaj nie są idealnie spasowane jak laptop, czasem przekręca się zaślepkę z napędu na ta zatokę dodatkową, ale nie zawsze. Ze zdjęć podlinkowanych przez Ciebie wynika, że tak zatoka powinna być OK, i wszystko bedzie ładnie wyglądać, ale 100% pewności nie mam. mSATA 256GB http://www.x-kom.pl/p/179676-dysk-ssd-crucial-256gb-2-5-msata-ssd-m550.html?ceneo_spo=true 2.5" SATA 256GB http://www.x-kom.pl/p/189870-dysk-ssd-crucial-256gb-2-5-sata-ssd-mx100-7mm.html jest 160 zł różnicy, nie uwzgledniajac ramki na dysk, jesli nie uzywasz napedu mozesz miec 3 dyski w sumie w tym laptopie :) jeden talerzowy tego blacka co kupiłeś, jeden SSD teraz na mSATA i kiedyś dokupić sobie kolejny dysk jak Ci braknie miejsca albo będziesz potrzebował do obróbki super prędkości czy cokolwiek ;0 btw. zanim kupisz sprawdz czy na 100% masz mSATA bo pamietam ze niektóre y580 nie mialy zalutowanego tego mSATA. co do temperatur musisz poczytać, nie wiem gdzie bedzie chlodniej - tam gdzie ma byc hdd czy tam gdzie jest naped, roznie moze być. zazwyczaj dysk umieszcza sie w obudowie jak najdalej od GPU i CPU, jesli jest mozliwosc w wentylowanym miejscu. u mnie w acerze jest w prawym rogu z dala od polaczenia z matryca i GPU i z tego co wiem to w VN-791g ( model ten ma naped, moja 15" nie ma ) miejsca napedu optycznego sie nagrzewa. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...