Gandzia Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich.Poszukuję strony polskiej oraz zagranicznej (światowej po angielsku), która konsekwentnie prowadzi ranking pamięci RAM, w oparciu o różne testy w benchmarkach oraz grach.Z tego co widzę, to w naszym kraju takich rankingów już się nie prowadzi:Chip.pl ostatnio był aktualizowany w 2012 roku.PClab.pl miał "Wielki test pamięci DDR3" w 2010 roku.Purepc natomiast testuje pojedyńcze kostki średnio raz na 3 miesiące...Nie wiem jak wypadłyby tutaj gazety typu "Komputer Świat" itp.1.) Czy istnieje POLSKA STRONA prowadząca prawdziwy ranking pamięci RAM ??Z zagranicznych stron udało mi się jedynie znaleźć wielki ranking należący do firmy www.passmark.comNiestety opiera się on na wynikach tylko jednego benchmarku tejże firmy... w dodatku jest podzielony na 3 części. Możecie to znaleźć tutaj:http://www.memorybenchmark.net2.) Czy istnieje ZAGRANICZNA STRONA prowadząca prawdziwy ranking pamięci RAM ??Za wszelkie przydatne linki z porówaniami większej ilości modeli będę bardzo wdzięczny.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 http://forum.hwbot.org/forumdisplay.php?f=120 Chociaż nie wiem po co sięgać dalej niż 2400 na DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ddr3_do_core_i5_haswell_test_ddr3_13332400_mhz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandzia Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi jednak to nie to niestety.@Orgiusz to jest forum i aby porównać przykładowo Patrioty z Kingstonami to potrzebowałbym 2 gości, którzy na podobnym sprzęcie (a najlepiej na tym samym) zrobiliby testy tymi samymi benchmarkami itp.@Klaus tu są raptem 4 różne Cruciale i Kingston (niestety tylko)Naprawdę nie ma na świecie strony, która systematycznie testuje ramy, porównuje je ze sobą i prowadzi ranking ?? Bardzo mnie to dziwi i chciałbym sie upewnić. Wydaje mi się, że skoro porównujemy jak opętani dyski SSD (gdzie każdy jest praktycznie taki sam), czy GPU i CPU co jest oczywiste, to dlaczego nie RAM ??Dzięki za to, że szukacie i kombinujecie. Może jednak wspólnie uda nam się znaleźć taką stronę, chyba że faktycznie nie istnieje :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nadal nie rozumiem do czego zmierzasz. Patelnia E975 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Podejrzewam że chodzi mu o to że chce sprawdzić jakie będą miały zestawy o takim samym taktowaniu i CL ale od różnych producentów . Takiego rankingu faktycznie nie ma , bo jest on w ogóle nie potrzebny - pamięci mające takie samo taktowanie i CL będą mieć w 99% takie same wyniki w grach i benchmarkach . W przypadku SSD to jest to trochę inaczej - tam masz różne kontrolery , różne pamięci NAND , różną ilość cache oraz dodatkowo FW . W pamięciach tego nie masz - wszystkie są w 99% jednakowe . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandzia Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Czyli pozostaje sprawdzać potencjał OC.Jednak jeszcze sprawdzę czy faktycznie zegar w zegar i timing w timing od różnych firm się od siebie nie różnią.Mimo wszystko kości są od kilku producentów i różnie są składane. Skoro 5 lat temu DDR3 były testowane i się różniły, to dzisiaj też powinny się trochę różnić i mam nadzieję, że to będzie więcej niż 1%. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Gandzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...