Skocz do zawartości
Gandzia

Strona internetowa z RANKINGIEM pamięci RAM pilnie poszukiwana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Poszukuję strony polskiej oraz zagranicznej (światowej po angielsku), która konsekwentnie prowadzi ranking pamięci RAM, w oparciu o różne testy w benchmarkach oraz grach.

Z tego co widzę, to w naszym kraju takich rankingów już się nie prowadzi:

Chip.pl ostatnio był aktualizowany w 2012 roku.
PClab.pl miał "Wielki test pamięci DDR3" w 2010 roku.
Purepc natomiast testuje pojedyńcze kostki średnio raz na 3 miesiące...
Nie wiem jak wypadłyby tutaj gazety typu "Komputer Świat" itp.

1.) Czy istnieje POLSKA STRONA prowadząca prawdziwy ranking pamięci RAM ??

Z zagranicznych stron udało mi się jedynie znaleźć wielki ranking należący do firmy www.passmark.com
Niestety opiera się on na wynikach tylko jednego benchmarku tejże firmy... w dodatku jest podzielony na 3 części. Możecie to znaleźć tutaj:
http://www.memorybenchmark.net

2.) Czy istnieje ZAGRANICZNA STRONA prowadząca prawdziwy ranking pamięci RAM ??

Za wszelkie przydatne linki z porówaniami większej ilości modeli będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi jednak to nie to niestety.

@Orgiusz to jest forum i aby porównać przykładowo Patrioty z Kingstonami to potrzebowałbym 2 gości, którzy na podobnym sprzęcie (a najlepiej na tym samym) zrobiliby testy tymi samymi benchmarkami itp.
@Klaus tu są raptem 4 różne Cruciale i Kingston (niestety tylko)

Naprawdę nie ma na świecie strony, która systematycznie testuje ramy, porównuje je ze sobą i prowadzi ranking ?? Bardzo mnie to dziwi i chciałbym sie upewnić. Wydaje mi się, że skoro porównujemy jak opętani dyski SSD (gdzie każdy jest praktycznie taki sam), czy GPU i CPU co jest oczywiste, to dlaczego nie RAM ??
Dzięki za to, że szukacie i kombinujecie. Może jednak wspólnie uda nam się znaleźć taką stronę, chyba że faktycznie nie istnieje  :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że chodzi mu o to że chce sprawdzić jakie będą miały zestawy o takim samym taktowaniu i CL ale od różnych producentów .

Takiego rankingu faktycznie nie ma , bo jest on w ogóle nie potrzebny - pamięci mające takie samo taktowanie i CL będą mieć w 99% takie same wyniki w grach i benchmarkach .

W przypadku SSD to jest to trochę inaczej - tam masz różne kontrolery , różne pamięci NAND , różną ilość cache oraz dodatkowo FW .

W pamięciach tego nie masz - wszystkie są w 99% jednakowe .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pozostaje sprawdzać potencjał OC.

Jednak jeszcze sprawdzę czy faktycznie zegar w zegar i timing w timing od różnych firm się od siebie nie różnią.

Mimo wszystko kości są od kilku producentów i różnie są składane. Skoro 5 lat temu DDR3 były testowane i się różniły, to dzisiaj też powinny się trochę różnić i mam nadzieję, że to będzie więcej niż 1%.

Edytowane przez Gandzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi