kojoT Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam. Zestaw(sygnatura) co prawda budżetowy ale mam z nim problem. Za żadne skarby nie mogę ustawić ramu na natywne 1600MHz. Bios pokazuje mi różne przekłamania. Nie mam możliwości zmiany dzielnika(soft pokazuje 1:7) a mnożnik teoretycznie najwyższy x14 daje mi 1400MHz. Na screenie oczywiście CPU fr 4,22 i ram fr 1599 to przekłamania:( Bios najnowszy, ram to dokładnie Crucial Ballistix 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 A próbowałeś włączyć profile XMP ? Może dlatego ramy chodzą na 1 333 mhz bo nie jest włączony profil XMP . Druga opcja - procek nie pozwala na taktowanie większe niż 1 333 mhz dla ramów , już kiedyś widziałem podobną sytuację na forum , tylko że gostek miał zwykłego Pentium a nie wersję AE . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Bingo! Przecież procek ma kontroler obsługujący max 1333. Zasugerowałem się artykułem na pewnym portalu, gdzie napisali że w testach pamięć chodziła na 1600... Cóż, mniej Mhz to się pobawię timigami:D Aha, XMP jest cały czas on. Dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 I5/I7 też mają obsługę pamięci max. 1 600 mhz a na chispetach serii Z pamięci 1866+ mhz jakoś chodzą . Możliwe że Pentium/Celerony mają dodatkowo blokadę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...