Skocz do zawartości
Blashix

Co z PC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki PC i zastanawiam co dalej.

2 GB ram DDR3 elixir 1333 mhz 1.5v cl9

4 gb ram kingston hyper 1600 mhz 1.5v cl10

hd 5450 1 gb gigabyte ddr3

athlon x2 250 3 ghz

zasilacz powercomp albo procomp 500W

płyta główna asus am3 http://www.asus.com/Motherboards/M4N68TM_LE_V2/

monitor samsung syncmaster 920nw 1400x900 900p.

Budżet 2300 zł.

Co mam robić, ulepszać go czy kupywać teraz nowy piec, czy czekać na nowe podzespoły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowości będą się pojawiać przez jakiś czas - na początek w perspektywie 2 tygodni ma się pojawić GTX960 ( cena do 1 000 zł i wydajność GTX770/R9 280X ) , potem powinny się pojawić nowe R9 3xx od AMD , jeszcze później Intel zapowiedział premierę układu Broadwell ( rozwinięcie obecnego HW , raczej większych zmian w wydajności nie będzie ) , na końcu w perspektywie roku albo nawet więcej ma się pojawić pełny Maxwell od NV ( możliwe że to będzie GTX980Ti ) - choć tutaj sporo zależy też od AMD i ich ruchów oraz wydajności R9 3xx .

Z twojego obecnego kompa zostanie ram oraz napęd i dysk ( jak są już w wersji SATA i są w miarę dobrym stanie ) .

Resztę trzeba kupić - jak widać z powyższej rozpiski to warto czekać tylko na GTX960 , choć przy cenie równej ~44% twojego budżetu nie ma za bardzo sensu czekać .

Więc proponuję 2 zestawy .

Zestaw V1 za 2 336 zł , I5 4440 , Asrock H81M , MSI R9 270 2GB DDR5 Gaming , WD Blue 1TB & Samsung SH-224DB , Zalman Z3 Plus & Cooler Master G450M 450W .

Do tego przekładasz ram który masz , dysk i nagrywarka są nowe .

Zestaw V2 za 2 261 zł - jedyne zmiany to Gigabyte R9 280 i Cooler Master G550M 550W , do tego wywalony dysk i napęd .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wiec do wymiany. Przejściówki niby się sprawdzają, ale ja bym nie ryzykował z tak starym dyskiem. Za 229 zł masz WD Blue 1TB. Możesz ew złożyć coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/cP305m/

Dałem o 100 zł tańszy zasilacz, ale nie nim ludzie pracują z dużo mocniejszymi kartami.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi