Skocz do zawartości
Krejzol

Procesor AMD FX-6300 Problem z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze zbyt wysoką temperaturą procesora. Mianowicie dwa dni temu kupiłem nowy komputer. Wszystko ładnie pięknie póki nie włączyłem jakieś gry ( akurat był to cs go). Grając przez 30 minut procesor potrafił nabrać temperatury do 80 stopni. Pierwsze co mi wpadło do głowy to wymiana wentylatora, więc pojechałem do sklepu kupiłem wentylator ( Spartan PRO HE924v2 ) i go wymieniłem. Niestety po za tym , że komputer zaczął cichutko chodzić nic się nie zmieniło. Nie wiem co w takiej sytuacji dalej robić , bardzo prosił bym o pomoc.

Komputer :

1. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB,

2. Płyta główna ASRock (970 Extreme4)

3. Procesor AMD FX-6300

4. Pamięć GoodRam DDR3 PLAY 4096MB

5. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760

6. Zasilacz Corsair VS Series 450W

7. Obudowa Raijintek Arcadia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten spartan szału nie robi 

a ile pasty napchałeś? i jakiejś lepszej ?

przewiew w budzie jest?

i jak napięcia? bo może za duże ustawiłeś albo płyta z automatu po oc daje za duże

Pasta - Pactum PT-1 ( była razem z wentylatorem Spartan ) Przewiew przewiew jest.

Procka w żaden sposób nie podkręcałem ani nie modyfikowałem bazowych napięć, na czystym kompie zaraz po wgraniu systemu, podstawowych programów i sciagnieciu csa temperatury były na poziomie 70-80 C, z tego powodu wymienilem boxowe chlodzenie na spartana i zalozylem na nowo paste.

Edytowane przez Krejzol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz wybranego automatycznego oc na płycie głównej

komp nie ciągnie ciepłego powietrza gdzieś od kaloryfera?

Nie , kompa mam pod biurkiem i nie ma żadnego kaloryfera koło niego.

Co do automatycznego oc to szczerze nie mam pojęcia , nie znam się na tym. Nawet nie wiem jak to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można całe chłodzenie wypiąć i wpiąć od nowa, może jednak jest krzywo założone. I wciąż nie ma odpowiedzi na pytanie czy folia ochronna jest zdjęta ze stopy radiatora. Do odczytu temperatury polecam open hardware monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten proc na boxie albo CM hyper 101 nie miał wyższej temp jak60*C. Za dużo pasty i zrobił się izolator. Jak nie umiesz nakładać pasty to proponuję metodę na ziarenko groszku. Dla laika jest najbezpieczniejsze zaś rozsmarowywanie najtrudniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi