Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Witam, mam problem ze zbyt wysoką temperaturą procesora. Mianowicie dwa dni temu kupiłem nowy komputer. Wszystko ładnie pięknie póki nie włączyłem jakieś gry ( akurat był to cs go). Grając przez 30 minut procesor potrafił nabrać temperatury do 80 stopni. Pierwsze co mi wpadło do głowy to wymiana wentylatora, więc pojechałem do sklepu kupiłem wentylator ( Spartan PRO HE924v2 ) i go wymieniłem. Niestety po za tym , że komputer zaczął cichutko chodzić nic się nie zmieniło. Nie wiem co w takiej sytuacji dalej robić , bardzo prosił bym o pomoc. Komputer : 1. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, 2. Płyta główna ASRock (970 Extreme4) 3. Procesor AMD FX-6300 4. Pamięć GoodRam DDR3 PLAY 4096MB 5. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760 6. Zasilacz Corsair VS Series 450W 7. Obudowa Raijintek Arcadia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 ten spartan szału nie robi a ile pasty napchałeś? Wydaje mi się , że nie za dużo ani nie za mało , rozsmarowałem po całej powierzchni. Nie umiem dokładnie określić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) ten spartan szału nie robi a ile pasty napchałeś? i jakiejś lepszej ? przewiew w budzie jest? i jak napięcia? bo może za duże ustawiłeś albo płyta z automatu po oc daje za duże Pasta - Pactum PT-1 ( była razem z wentylatorem Spartan ) Przewiew przewiew jest. Procka w żaden sposób nie podkręcałem ani nie modyfikowałem bazowych napięć, na czystym kompie zaraz po wgraniu systemu, podstawowych programów i sciagnieciu csa temperatury były na poziomie 70-80 C, z tego powodu wymienilem boxowe chlodzenie na spartana i zalozylem na nowo paste. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Krejzol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 a nie masz wybranego automatycznego oc na płycie głównej komp nie ciągnie ciepłego powietrza gdzieś od kaloryfera? Nie , kompa mam pod biurkiem i nie ma żadnego kaloryfera koło niego. Co do automatycznego oc to szczerze nie mam pojęcia , nie znam się na tym. Nawet nie wiem jak to sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 a ile masz wentylatorów w budzie? ogólnie 4 : 1 w obudowie 2 na karcie graficznej i 1 na procku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 http://www.morele.net/obudowa-raijintek-arcadia-usb-3-0-czarna-0r200004-661817/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 speedfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Chyba tak , zaraz wysle ss'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Czyli co mam zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Czyli jest wpięte nie w to co trzeba tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Czyli odwrotnie tak ? I wpięte też jest źle ? Wpięte mam do CPU_Fan1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 poprawiłeś? Jeszcze nie , czekam aż przyjdzie kolega i mi to zrobi. Jak będę miał zrobione to napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Można całe chłodzenie wypiąć i wpiąć od nowa, może jednak jest krzywo założone. I wciąż nie ma odpowiedzi na pytanie czy folia ochronna jest zdjęta ze stopy radiatora. Do odczytu temperatury polecam open hardware monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Folie zdejmowałem. Zaraz będę przekładał i dam znać czy coś się zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Obróciłem ten wentylator i wyłączyłem jakąś opcje turbo .. Teraz przy 2 godzinnym graniu temperatura podchodziła do max 63 stopni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 czemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Włączyłem to turbo i znowu zaczęło podbijać do 75 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krejzol Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wysłałem wszystko co było . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Pewnie z włączonym turbo procesor dostaje +0,2V i stąd takie krzaczki. Trzeba przysiąść, skonfigurować wszystko z palca i znaleźć jakieś sensowne, stabilne napięcie. Multipler/Voltage Change - pewnie tam coś się da zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lavertis Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2015 Sam mam ten procek i na boxowym chłodzeniu bez żadnych wiatraków oprócz tego w zasilaczu mam w stresie 70 stopni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Ten proc na boxie albo CM hyper 101 nie miał wyższej temp jak60*C. Za dużo pasty i zrobił się izolator. Jak nie umiesz nakładać pasty to proponuję metodę na ziarenko groszku. Dla laika jest najbezpieczniejsze zaś rozsmarowywanie najtrudniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...