metrebus Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam. Obecnie mam taki sprzęt: Mobo: Asus P5Q deluxe Proc: E8400 RAM: 4GB HDD: Crucial MX100 256GB i Samsung 7200rpm 750GB Grafika: HD6850 Cyclone Zasilacz: Modecom volcano 750W. Monitor: LG(nie pamiętam jaki model) max rozdz 1680x1050 Zestaw złożony chyba ze 4 lata temu. Gry w jakie gram to FSX, CoH2, Wiedźmin 2. Bardzo sporadycznie Battlefield 3. Sprzęt daje radę... ale nie na wysokich ustawieniach, Proszę o propozycje co zmienić, odmłodzić, tak by wyżej wymienione tytuły chodziły płynnie, a najnowsze (coś pokroju Assasin Creed Unity (przymiarka przed Wiedźminem 3)) chodziły "w miarę" płynnie. Nie jestem fanatykiem gier, ale od czasu do czasu polatać / postrzelać lubię ;) Budźet to max 900PLN PLUS to co uda się zarobić na sprzedaży komponentów powyżej. Założenie - na razie nie wymieniam monitora. Wiadomo, że do wymiany idzie główna, procesor, RAM. Ale co wybrać - to raz, a dwa - co z zasilaczem i grafiką ? Dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Na Assasina niestety potrzeba potężnej maszyny, Wiesiek też nie zadowoli się byle czym. Potrzebujesz minimum I5 i karty pokroju R9 280 lub GTX 770 (Do Assassina to nawet 970 z racji cena/wydajność) Nie wiem, ile uda ci się za stare bebechy dostać - 500zł? Za 1400 zł nie widzę szansy złożenia (płyta, proc, ram, chłodzenie, karta graficzna) by ci spokojnie uciągło AC Unity i Wieśka. Grafika już niestety słaba, zasilacz może zostać. Zaraz koledzy wypowiedzą się. Ja tak to widzę. Mógłbyś kombinować np z Pentiumem kręconym na 4,5GHz i potem zmienić. http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8192mb-pc1866-2-x-4gb-blue-cl9-gyb1866d364l9a-8gdc-597192/ http://www.morele.net/procesor-intel-g3258-socket-lga1150-64bit-3-2-ghz-53w-cache-3mb-box-bx80646g3258-647919/ http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-0p105250-602806/ Płyta tutaj właśnie... tania.. czy na przyszłość... Edytowane 17 Stycznia 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Chłodzenie mam Silentium Fortis He1225... nie mam już pudełka po nim, ale z tego co czytałem podchodzi pod socket 1150 i 1155. Właśnie płyta... rozsądniej by było przyszłościowo... a socket który lepiej 1150 czy 1155 ? Może szukać coś w używkach i5 ? Chociaż te 2 generacji ciągle cenę trzymają... Edytowane 17 Stycznia 2015 przez metrebus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Sztuk używanych jest raczej niewiele. Sprawdź sobie sam na Allegro. Do wymiany może też być zasilacz. Trzeba by sprawdzić czy nie jest na czarnej liście. Chłodzenie może zostać. Za 800-900 to właśnie tylko używki. Szukaj gotowego zestawu najlepiej. Płyta + Proc + RAM. Czasem można trafić i5 2300/2400/2500 za ok 450zł. Do tego Ram to jakieś 220- 250 zł 8 GB używka i Płyta to kolejne 200 zł. W 900 zł powinieś sie zamknąć. No ale do tego może dojść zasilacz i osobno musiałbyć kupić Kartę graficzną. Min R9 280 do AC i Wiedźmina 3 też zresztą. Minimalne Wiesiek ma niby R9 270. Ale jeden z Redaktorów naszego portalu ponoć testował gre i wyraził pewne zdanie, które może wskazywać że wymagania mogą być wyższe. Przynajmniej ja to tak odebrałem. IMO potrzebujesz MIN 1700 zł. Za częsci jak dobrze pójdzie to dostaniesz tak z 550 zł. Musiałbyś popatrzeć po cenach na Allegro. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) OK, a czy w takim razie nie lepiej popatrzeć na jakieś i3 3 generacji ? Obawiam się, że Wieśka 3 jak wyjdzie to przez pół roku albo dłużej będę oglądał w gameplayach a nie grał ;) Ale ważne tak jak pisałem, by inne wymienione gry chodziły płynniej niż obecnie. Czy może w ogóle odpuścić sobie i na razie za 800PLN kupić grafikę, a jak przyjdą lepsze czasy myśleć o reszcie ? Zasilacz... cóż, w testach wypadał dobrze, opinie ma/miał ogólnie dobre. Może być tak że kiedyś był cacy, a nagle potem ktoś stwierdza, że należy mu się miejsce na "czarnej liście" ? :) Edytowane 17 Stycznia 2015 przez metrebus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Zasilacz możesz spróbować zaostawić chociaż osobiści bym miał obawy. Co do i3 to troszkę mało do dzisejszych gier. Co raz więcej gier wykorzystuje dobrze 4 rdzenie, a niektóre w ogólnie odpalają jak FarCry 4. Chociaż nie wiem czy na i3 z 2 dodatkowymi wątkami by odpalił. Nie mniej i5 by się w grach lepiej srawdził w dzisiejszych czasach. Proponuje odkładać pieniążki dalej. Za ok 1300 zł jesteś w stanie kupić nowy procesor, nową płytę i nowy RAM. Np: http://www.morele.net/inventory/info/AAnIR1/ Za 900 zł musisz szukać używek tak jak wspomiałem. Czyli i5 2300/2400/2500 + jakaś płyta na H81 i ram. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Karta graficzna oczywiście też do wymiany... ale na pewno w późniejszym terminie. Czy zestaw, który podałeś (i5 4460) + ten biedny HD6850 wyraźnie poprawią płynność, czy przez tą kartę będzie to mało zauważalne ? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez metrebus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Proc sporo da, ale karta i tak będzie Cie w pewnym stopniu ograniczać. Do nowych gier 6850 to troszkę za mało. Min R9 270/280. R9 270 używkę można dorwąć już za ok 550zł z 2 letnią gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Moim zdaniem nie ma co cyrkować. Musisz wziąć pod uwagę zamianę platformy minimum i5 z płytą i ramem a później wydatek na solidną kartę graficzną. Nawet wejść w I7, ale to już kwestia budżetu. Chodzi o to żebyś nie wyrzucił pieniędzy w błoto. Na pewno i procek i karta graficzna jet tu kluczem do płynności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafic Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Najlepszym rozwiązanie będzie to http://www.morele.net/inventory/info/pFqVsC/trochę więcej niż budżet ale lepiej poczekać odłożyć trochę i będzie komputer jak trzeba do wszystkiego w multi tasking bije na głowę I7 , a z czasem dokupisz kartę grafiki i wszystko będzie ci śmigać jak rakieta. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Trafic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) AMD i gry jasne. Trafiłeś jak kulą w płot... Wystarczy popatrzeć na wyniki testów gdzie ten procek przegrywa: http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd Coś to nie do końca się zgadza z tym co pokazał ten Youtuber.. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafic Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) AMD i gry jasne. Trafiłeś jak kulą w płot... Wystarczy popatrzeć na wyniki testów gdzie ten procek przegrywa: http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd Coś to nie do końca się zgadza z tym co pokazał ten Youtuber.. No tak nie będę się z tobą kłócił teraz który procek lepszy a który gorszy,komputer to nie konsola do gier gdzie masz odpalona grę i tyle , a ja na przykład gram sobie w diablo 3 miedzy czasie pykam sobie w heartstona na drugim monitorze ,przy tym odpalony twitch- z youtub leci sobie muzyczka i niczego nie musze zamykać wszystko śmiga jak marzenie żadnych zwolnień sądzę że jak bym robił jeszcze jakąś instalkę bądź kompresował film nie zrobiło by to wielkiego wrażenia spróbuj z i5 tak zrobić. A tak na marginesie ten youtuber pokazał jak obcina klatki i5 i i7 jak ktoś gra i streamuje gdzie sam program xsplit lub Obs potrafi 2 rdzenie obciążyć.Tak wiedz jeśli tylko grasz bierz w ciemno intela bo faktycznie rdzeń w rdzeń jest lepszy ale jeśli chciałbyś od komputera coś więcej niż tylko granie i szukanie w task menager czegoś co ci laguje grę to bierz w ciemno 8 rdzeniowy Amd w tej cenie naprawdę rewelacjia. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Trafic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czegoś więcej niż tylko granie od stacjonarnego nie wymagam. Do pracy jest laptop, x201s wystarcza :) Dzięki za wszelkie informacje, celuje w i5, ewentualnie w i3/Pentium ale z lepszą płytą główną, a jak przyjdą lepsze czasy to wtedy pomyśli się o upgradzie proca i grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrFelipe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 i3 spokojnie z 4 wątkami daje radę w grach. Wydajnościowo wyprzedza nawet 3 modułowego fx6300. Zresztą na fixie Far Cry 4 płynnie chodzi nawet na celeronie (sprawdzone na moim kompie) więc co dopiero na i3. Intel ma bardzo wydajne rdzenie i można je porównać do jednego modułu w AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam po krótkiej przerwie. Po weryfikacji budżetu, sprawdzeniu możliwości, przeczytaniu kilkunastu testów mam już wybrany sprzęt.. ale proszę jeszcze o pomoc w wyborze pomiędzy dwoma procesorami i dwoma kartami graficznymi (płyta główna w zależności od procka - dobiorę). i5 2500k vs i5 4460 (ew. i5 4440) GTX 670 vs GTX 760 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) lepiej GTX960 niż 760. Tak czy siak 2GB ramu, a cena podobna. Chyba, że mówisz o używkach to inna kwestia. Który procesor? i5 2500k po OC będzie wydajniejszy, ale nowego nie kupisz, a czy używkę się opłaca? Pewnie będzie to paroletni zajechany procek po mocnym OC. Generalizuje, kupując używkę nigdy nie możesz być pewny. Ja kupiłem używkę athlona64 x2 5200+ niby niepodkręcany, cacy, piękny, itd, itd,a przestał działać po 3 miesiącach. Włożyłem z powrotem 4000+ i działa do tej pory mimo 8 czy nawet 9 lat. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) http://forum.purepc.pl/topic/365025-k-graficzna/ Reyden tu pisał, że 960-tka średnio z fps-ami... Wychodzi na to, że faktycznie znalezienie dobrego, pewnego używanego 2500k może graniczyć z cudem... Czyli kwestie procesora można uznać za rozwiązaną... pozostaje nadal problem grafiki :) Edytowane 24 Stycznia 2015 przez metrebus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metrebus Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 OK, wybrane. i5 4460 + GTX670 + 8GB crucial ballistix. proszę o pomoc w dobraniu do tego płyty głównej. Nie zamierzam podkręcać. W miarę taniej, ale możliwie stabilnej. Obudowa, jaką mam to Sharkoon Rebel 12, nie wiem czy ma to znaczenie, bo np jest to za duża buda na mATX ? P.S. nie ma to z 800PLN na początku planów przejść na prawie 2x tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...