panegon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam, Dysk MAXTOR 40GB ATA po podłączeniu do PC skutkuje czarnym ekranem na monitorze ( komputer działa, ale jest czarny ekran). PC bez dysku odpala się (BIOS). Dysk podłączałem do dwóch rożnych PC i nadal nic. Wystarczy, ze podepnę zasilanie do dysku ( bez taśmy) i już po włączeniu PC jest czarny ekran. Prócz czarnego ekranu głośniczek z PC wydaje dziwny ciągły dźwięk. Bardzo zależy mi na danych zapisanych na dysku. Dysk już wcześniej czasem powodował reset PC w oknie ładowania BIOS-u, ale w końcu włączał się. Obawiam się, ze dysk powoduje zwarcie na zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jak na dwóch różnych komputerach jest ten sam efekt to dysk padnięty. Raczej w warunkach domowych danych nie odzyskasz. btw Jak można trzymać ważne dane na czymś tak archaicznym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Ale komputer startuje ?( kręcą się wentylatory ? ) Dziwny objaw bo powinien od razu się wyłaczyć przy zwartym transilu ( dioda zabezpieczająca przed za wysokim napięciem ) Ps. 40 ata jesli to slim to to największe padaki od maxtora były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 btw Jak można trzymać ważne dane na czymś tak archaicznym? tak, tym bardziej że czterdziestka to chyba z dziesięć lat ma ... ew. sprawdziłbym podłączając przez przejściówkę do USB ale i tak szanse małe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panegon Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Jak można trzymać ważne dane na czymś tak archaicznym? :] jak widzisz można. Żartuję. To dysk członka mojej rodziny... Ale komputer startuje ?( kręcą się wentylatory ? ) Dziwny objaw bo powinien od razu się wyłaczyć przy zwartym transilu ( dioda zabezpieczająca przed za wysokim napięciem ) Ps. 40 ata jesli to slim to to największe padaki od maxtora były. Startuje itd., ale głośniczek wydaje dźwięk i brak obrazu. Dysk nie był ruszany z PC, aż do awarii, więc wyeliminowałbym uszkodzenie mechaniczne. Spróbuje z przejściówka USB. Czy jest szansa odzyskać dane? Wiem, że są serwisy, które przyjmą zgłoszenie, ale mogą wziąć pieniądze za nic... Edytowane 18 Stycznia 2015 przez panegon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Biorą grube pieniądze, raczej sie nie zdecydujesz (domyślam się). Czasem jak tylko elektronika na płytce pada i da się podmienić od identycznego to można w ten sposób uratować HDD. Pytanie czy na pewno coś na płytce, skąd weźmiesz identyczny i czy na pewno operacja się powiedzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 W tych dyskach ROM jest jako osobna kość więc ( o ile nie ma jej trzepniętej ) to mozą przełozyć ją na inna elektronikę ( ale musi sie FV PCB zgadzac etc )... Dalej dziwi mnie ze podłączenie tylko 5 i 12 i komp STARTUJE ale black screen..... takie rzeczy tylko w erze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...