Skocz do zawartości
barakuda

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

moze podczas robienia obrazu nagrywaj odrazu na plytki.. sam podzieli na czesci... a jezeli masz juz zrobiony to chyba nie da sie... jedynie zewnetrzne programy np. jakis archiwizer albo funkcja dzielenia plikow w total commander. imho

no ale moge sie mylic, ze nie da sie juz po zrobieniu obrazu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2Gb bo to Win2000

2GB? A cos ty tam upchal? Moze nie wlaczyles kompresji, ale mimo to na CD sie nie zmiesci a sam ghost chyba nie ma mozliwosci dzielenia obrazow.

Nic tez nie stoi na przeszkodzie zebys odtwarzal system z obrazu umieszczonego na 2-giej partycji...

Sam zawsze kopiuje obrazy na CD, ale oryginaly zostaja na HDD i stamtad je odtwarzam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2GB? A cos ty tam upchal?

wlasnie... u mnie windows 2000 + opogramowanie, ktorego uzywam bez dodatkowych zabiegow "odchudzania" miesci sie na jednym CD

...a sam ghost chyba nie ma mozliwosci dzielenia obrazow.

tak jak napisalem wczesniej... jezeli obraz robisz odrazu nagrywajac na cd, program bedzie prosil Cie o nastepne plytki jezeli nie zmiesci sie wszystko na jednym CD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie podzielic obraz..

Ghost Explorer przychodzi z pomoca.

Rzeczywiscie, tu moze cos takiego byc. Po zainstalowaniu Norton Ghost 7.5 CE, wyciagnalem GHOST.EXE i od tamtej pory tylko jego uzywam.

Ale inna kwestia to rozmiar obrazu: jest za duzy... Jak bedziesz musial podczas odtwarzania tasowac trzema plytami, to wybacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost zawsze robi standardowo obrazy po 2 GB - niezależnie od systemu :!:

Żeby to zmienić, najlepiej uruchomić go z parametrem:

ghostpe -split=xxx

gdzie xxx to ilość MB, na które ma podzielić obraz, np.:

ghostpe -split=700 pozwoli bez problemu nagrać to na płytki ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokopałam się do opisu po polsku ze strony Symanteca i tam napisali, że wielkość obrazu wynosi standardowo 2 GB i opisali te różne parametry. Zresztą, mnie też tak robi i to bez względu na system (mam w98 i XP) :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost zawsze robi standardowo obrazy po 2 GB - niezależnie od systemu  :!: 

ghostpe -split=xxx

ghostpe -split=700 pozwoli bez problemu nagrać to na płytki ...  :wink:

Podwazyles tymi slowami moja cala wiedze i doswiadczenie zwiazane z tym programem...

Odpowiem smialo: NIGDY!

Obraz bedzie zajmowal tyle ile maja dane na dysku lub ewentualnie mniej, o ile dasz kompresje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost zawsze robi standardowo obrazy po 2 GB - niezależnie od systemu  :!: 

ghostpe -split=xxx

ghostpe -split=700 pozwoli bez problemu nagrać to na płytki ...  :wink:

Podwazyles tymi slowami moja cala wiedze i doswiadczenie zwiazane z tym programem...

Odpowiem smialo: NIGDY!

Obraz bedzie zajmowal tyle ile maja dane na dysku lub ewentualnie mniej, o ile dasz kompresje...

Jakbyś uważnie czytał posty, to byś mi nie zmienił płci :lol:

A poza tym, z czym się nie zgadzasz ? Z tym, że Symantec na swojej stronie internetowej umieścił opis programu - nota bene po polsku, więc z mojej strony nie może być pomyłki :D - a w nim podał, że ghost przy dużej ilości danych robi obrazy wielkości po 2 GB z kompresją ? I opisuje różne parametry uruchamiania Ghosta ? Sama osobiście przez to przeszłam i się wkurzałam, bo nie wiedziałam, jak podzielić to na mniejsze kawałki tak, by nagrać na płyty i wtedy się dokopałam do tego opisu ... :P

Ja nie jestem zwolenniczka dzielenia dysku na małe partycje, tak więc musiałam zrobić obraz 25 GB, gdzie zapisane było ok. 16 GB i jeśli dobrze pamiętam, to Ghost mi zrobił 5 albo 6 plików po 2 GB ... niestety :!: :? A na drugiej partycji miałam zapisane ok.9 GB i dostałam 3 obrazy po 2 GB :wink: I nikt z moich znajomych nie wiedział, że obrazu na pliki po 2 GB jest standardem - ja również :!: 8) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem właśnie instrukcje ghosta na stronie symanteca i widze że nie umiesz czytać.

Zdarzają się sytuacje, w których korzystanie ze standardowego pliku obrazu jest niewygodne lub wręcz niemożliwe. Program ghost może wówczas podzielić plik obrazu na segmenty o rozmiarach określonych przez uzytkownika. Najczesciej stosowanym rozmiarem segmentów jest 550 MB, co umożliwia ich późniejsze zapisaniena dyskach CD. Rozmiar domyślny i maksymalny wynosi 2GB

Chyba wyraźnie jest napisane że chodzi o dzielenie pliku obrazu, a nie o sam plik obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zmienia to faktu, że powstają pliki po 2 GB, które nijak się nie mieszczą na płycie i w tym momencie pomocny jest parametr SPLIT :!:

I jeszcze ktoś mi podpowiedział, że nie powinno się dzielić obrazu zrobionego Ghostem jakimś innym programem (nawet explorerem ghosta), ponieważ miesza się w ten sposób jego spójność wewnętrzną i nawet przy pechu - można taki obraz uszkodzić !

A ja nie miałam żadnych problemów przy odtwarzaniu obrazu z płyt tylko pod Ghostem 2003 (bo ten 7,5 nie wykonywał mi prawidłowo obrazów ani nie odtwarzał ich potem - zacinał się ... ) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś uważnie czytał posty, to byś mi nie zmienił płci  :lol:

Przepraszam, nie zwrocilem uwagi... :oops:

Uzywan tego programu juz od dluuuugiego czasu i obecnie zatrzymalem sie na wersji 7.5 CE... i nigdy nie spotkalem sie z tym, co wyzej opisalas... no, chyba ze tych danych jest naprawde duzo...

Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli sa to dane, ktore chcialabys zachowac ghostem - to jak dla mnie - bardzo duzo...

Windows98SE z potrzebnym mi oprogramowaniem zajmuje okolo 600MB - obraz wychodzi ~300MB.

Windows2000Pro - obraz ~500MB

WindowsXP - obraz ~680MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz ... dla mnie wygląda to na prawie gołe systemy, skoro zajmują tak mało miejsca :lol: :wink:

Ja już nie pamietam, bo robiłam to ponad 2 miesiące temu ... a zajmuje mi : w98 3 płyty a XP 6 płyt. W obrazach mam zawarte dokładnie wszystko, co potrzebuję do w98 i do XP :!: A nawet powinnam teraz zrobić "aktualizację" :lol: Prowadzę firmę i nie mogę sobie pozwolić na ciągłe straty danych i czasu - nie mówiąc o nerwach (w 1,5 roku 5 dysków wymienionych ... :evil: ) W sumie mogę powiedzieć, że ghost mnie uratował przed tym, aby cisnąć kompem o ścianę ... bo nowe instalacje odbywały sie co tydzień do jedengo miesiąca najpóźniej ! Taka "reinstalacja" od podstaw u mnie trwała ok. 3-5 dni, więc się nie dziw, że teraz na zimne dmucham i w obrazie z ghosta mam prawie wszystko :P :lol:

Cieszę się tylko, że dzięki forumowiczom - zwłaszcza z Jamy - wszystko dochodzi do normy :!: A dla mnie nadal jeszcze 2,5 miesiące bezawaryjnego funcjonowania systemu i kompa jest doprawdy wielkim szokiem ... ale miłym :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi