dexion Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam. Zwracam się z prośba o zmontowanie dwóch kompów :) może zaczniemy od 1: Ma byc to komp tańszy do około 4,5tyś z budą i Windowsem: Moja koncepcja to póki co: -Procesor Intel Core i5-4690K -Karta graficzna GTX 970 G1 gaming -8gb ramu myślałem o good ram ? -Płyta głowna Msi Gaming 3 -Buda zalman z3 plu -Dysk ssd 120GB nie mam pojęcia jaki oraz 1Tb -Chłodzenie CPU i zasilacz zostawiam do porady :) wszelkie zmiany mile widziane Drugi komp był by bardzo podobny jednak może mieć większy budżet : -Procesor Intel Core i5-4690K\ wahanie na i7 tej samej serii -Karta graficzna GTX 970 G1 gaming -2x 4GB G.Skill 2400 MHz CL10 -Płyta głowna Msi Gaming 3/5 -Buda predator x3? -Dysk ssd 240 GB nie mam pojęcia jaki oraz 1Tb -Chłodzenie CPU i zasilacz zostawiam do porady :) Co w tych zestawach zmienić oraz co podobierać przeznaczenie kompów głownie gamingowe. pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 SSD - Crucial MX100 , w przypadku wersji 128GB można jeszcze rozważać Plextora M6S . Płyta - MSI Z97 Gaming 3 spokojnie wystarczy , ew. tańszy i mocno chwalony Asus Z97-P za 390 zł . Ram w zestawie nr. 1 - może być Goodram PLAY , ew. dołożyć do ramów 2 133 mhz / 2 400 mhz - różnica cenowa to jakieś 50-60 zł . HDD - WD Blue 1TB . Buda - odpuść sobie te wynalazki Aerocool , w tej cenie można mieć lepszą budę np. PHANTEKS Enthoo Pro czy Corsair 300R . Chłodzenie CPU - Raintek Ereboss ew. dołożyć do BQ Dark Rock 3 czy PHANTEKS PH-TC12DX . Zasilacz - Cooler Master G550M 550W za 270 zł albo XFX XTR 550W za 410 zł , ew. tańszy Antec Edge Gold 550W za 369 zł . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexion Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 tą płyte Asus Z97-P do pierwszego dobiorę (czy całośc bedzie kompatybilna i wejdzie do zalmana z3 plus ?) czyli do 2 nie ma sensu dokłada i7 i gamng 5 ? a i kwestia zasilacza czy droższy są to dobrze wydane pieniądze ? do pierwszego cm G550M ze względu na cene a co do 2 xfx czy edge gold ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Asus będzie kompatybilny i bez problemu wejdzie do Zalmana Z3 Plus . Dokładanie do I7 i Gaming 5 nie ma żadnego sensu - tylko przepłacisz a wydajności za bardzo nie zwiększysz , choć 4 Ghz w przypadku I7 4790K czasami różnice robi , choć nadal nie jest to tak duża różnica aby dopłacać ~500 zł . Gaming 5 czy inne podobne cenowo płyty to jak byś chciał robić SLI/CF , wtedy układ 8x+8x dla portów PCI-E jest przydatny ( W Gaming 3 jest układ 16x+4x ) . XFX XTR to sprawdzona konstrukcja od firmy Seasonic ( zmodyfikowany SS serii G ) , znowu Antec jest zauważalnie tańszy , producent też nie jest zły - choć nie wiem czyja to dokładnie konstrukcja . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexion Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Po przeczytaniu wielu wątków nasuwa sie pytanie do grafy. w testach na fps'y wygrywa gaming 970 jednak wiele osób poleca asusa, co bedzie trafniejszym wyborem ? mam styczność z windforcem dlatego padł taki wybór, jednak czy słuszny :) ? i czy zasilacz Cooler Master G550M 550W do oc proca i karty nie bedzie za słaby ? lub ten http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ ? generalnie zestaw ostatecznie bedzie wygladał tak ? http://www.morele.net/inventory/info/M0o5rB/ tylko co z tym zasilaczem ? czy nie wziąć mocniejszego ? + jaki by musiał byc jak by do tego co tu jest dac i7 i czy dodanie 500zł do tego będzie przyszłościowe czy zostac przy tym co jest złożone ? oczywiscie do oc? Edytowane 23 Stycznia 2015 przez dexion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...