fryteusz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam wszystkich Przesiadłem się z wysłużonego Gigabyta na MSI B85-g43 i mam problem. Podpiąłem pod to mobo ssd oraz dvd (sata) i wszystko hula ale gdy podpinam starego WD80 GB czy nową Barracude 500gb (oba na sata) bios nie wykrywa dysków. Wcześniej WD chodził z SSD pod Gigabytem bez żadnego ale. Wykluczam raczej, że oba dyski są uszkodzone tym bardziej, że jeden z nich jest nowy. Kable sprawdzone na 100% bo odpiąłem je z DVD W biosie jedyne opcje związane z Sata znalazłem w zakładce Settings/Integrated Peripherals/Sata Mode z tym, że przy IDE nie boostuje SSD a przy AHCI SSD i dvd działa bez problemu ale dysku dalej nie czyta. Nie chodzi czasem tutaj o zworki? Oba mają piny ale zworek brak. Nie jestem specem od blaszaków ale co nieco tam wiedzy posiadam więc zwracam się do was, bardziej ogarniętych użytkowników o pomoc. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ten archaiczny 80GB ma prawo nie działać na AHCI. Ale sam 500GB już powinien bez najmniejszego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...