leszczu_85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam wszystkich, postanowiłem wymienić chłodzenie w mojej karcie graficznej. Posiadam model Vertex3D ATI Radeon HD7770 X-Edition 1GB (VX7770 1GBD5-DHX). Jest to karta niereferencyjna, posiadająca kości pamięci po obu stronach laminatu. Oryginalne chłodzenie jest głośniejsze od odkurzacza, dlatego wybrałem chłodzenie Arctic Accelero Twin Turbo II. Przed montażem, zastanawiam się, na które elementy powinienem przykleić radiatory? Na pewno przykleję na kości pamięci, ale co z pozostałymi elementami? Średnio się na tym znam, to moja pierwsza grafika z którą próbuję modyfikacji. Przygotowałem obrazek, na którym zaznaczyłem, co chcę pokryć radiatorami: http://i.imgur.com/viDnBbB.png Na czerwono układy pamięci (na 100% wymagają radiatorów) Na zielono - to chyba układ zasilania Na fioletowo CHYBA regulator napięcia (VRM) dla procesora Na żółto CHYBA regulator napięcia dla pamięci Na niebiesko inne układy o których nic nie wiem. Zdjęcia pochodzą stąd: http://www.overclockers.ru/lab/55386/Testiruem_raznye_Radeon_HD_7770_VTX3D_Radeon_HD_7770_GHz_Edition_i_Power_Color_AX7770_1GBD5-HE.html Pomóżcie. Na co zakładać radiatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czerwone i zielone. Będziesz te radiatory przylkejać na termopady (taśmę) czy na taką pastę którą kiedyś arctic dołączał do chłodzenia w małej tubce. Bo jeśli to drugie to od razu odradzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czerwone i zielone. Będziesz te radiatory przylkejać na termopady (taśmę) czy na taką pastę którą kiedyś arctic dołączał do chłodzenia w małej tubce. Bo jeśli to drugie to od razu odradzam. Planowałem użyć kleju od Arctica. Z tego co wiem, nie da się tego później odkleić, niestety. Możesz polecić lepsze rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli mam być szczery to to co robisz to trochę przerost formy nad treścią. Na chłodzenie wydałeś prawie 200zł, teraz na termopady chcesz wydać koleje kilkadziesiąt, a tak naprawdę mogłeś sprzedać tą kartę, dołożyć te 250zł i kupić coś innego. Jak chcesz kupować termopady to raczej coś z firmy 3M ale musisz poczytać jak kleją. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jeśli mam być szczery to to co robisz to trochę przerost formy nad treścią. Na chłodzenie wydałeś prawie 200zł, teraz na termopady chcesz wydać koleje kilkadziesiąt, a tak naprawdę mogłeś sprzedać tą kartę, dołożyć te 250zł i kupić coś innego. Jak chcesz kupować termopady to raczej coś z firmy 3M ale musisz poczytać jak kleją. Niestety, sprzedając obecną i dokładając 250zł nie kupię karty znacząco różniącej się wydajnością. Rozważałem to. Inna sprawa, że nowa karta też pewnie cicha nie będzie. A układ chłodzenia w przyszłości można założyć na inną kartę. Dziękuję bardzo za pomoc w identyfikowaniu układów do schłodzenia. Wybrałem przyklejenie ich dołączonym klejem. W przeciwieństwie do kleju firmy Arctic Silver, ten od Arctic podobno łatwo odchodzi w razie potrzeby demontażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Sztuka dla sztuki. Trzeba było robić tak jak GeMtin1 napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Sztuka dla sztuki. Trzeba było robić tak jak GeMtin1 napisał. Zdaję sobie sprawę, że wybrane chłodzenie mocą zdecydowanie przewyższa kartę. Wystarczy wspomnieć że TDP karty to 80-100 a chłodzenia 250W. Ale wystarczy przejrzeć ofertę polskich sklepów żeby zauważyć, że wybór układów chłodzenia do VGA jest bardzo ubogi. Ten układ kupiłem za niecałe 150zł. Kiedy za rok-dwa będę wymieniał kartę na nową, również go użyję (wszak mocowanie można wykonać samemu, to tylko kawałek blachy). A propos dopłacenia do innej karty graficznej: tą kartę dostałem naprawę tanio i jestem bardzo zadowolony z jej wydajności. Przejrzałem dostępne obecnie w tej cenie modele, nic nie powala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Sprawdzałeś, czy to chłodzenie wejdzie na tą kartę? rdzeń nie jest za blisko śledzia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Sprawdzałeś, czy to chłodzenie wejdzie na tą kartę? rdzeń nie jest za blisko śledzia? Z moich obliczeń wynika, że wszystko wejdzie. Postaram się zrobić kilka fotek podczas montażu i wrzucić je tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mam spore wątpliwości co do tego, czy to chłodzenie wejdzie na tą kartę. Zanim zaczniesz cokolwiek kupować (termopady. kleje czy co tam) czy też kleić radiatory, spróbuj zamontować chłodzenie na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak na szybko- przeskalowałem znalezioną w necie fotkę chłodzenia aby punkty montażowe (najmniejszy rozstaw) - te zielone- pasowały do otworów z obrazka autora: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tak na szybko- przeskalowałem znalezioną w necie fotkę chłodzenia aby punkty montażowe (najmniejszy rozstaw) - te zielone- pasowały do otworów z obrazka autora: Zgadza się pc_max. Ale producent w zestawie dodaje również inną ramkę do montażu dla najmniejszego rozstawu śrub - są to dwie blaszki widoczne na tym zdjęciu po prawej stronie: http://www.arctic.ac/media/catalog/product/a/c/accelero_twin_turbo_ii_g06.png Dziękuję wszystkim za troskę o spasowanie. Melduję, że wszystko pasuje: Na razie zostawiłem klej do wyschnięcia. Więcej zdjęć i uruchomienie dopiero po pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Obiecane fotki: Chłodzenie pasowało idealnie. Wszystkie radiatory zmieściły się. Temperatura w spoczynku spadła z ponad 40 do 27 (sic!) a w pełnym obciążeniu (furmark) z 78 do 58. W grach spadło z 68-70 do 45-50. Różnica niesamowita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Mam Gigabyte 560Ti który nie toleruje napięcia powyżej 1,08 niezależnie od zegarów. Radiatory na zasilaniu załatwią sprawę? Patrząc na temperaturę gpu 1GHz jest osiągalne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu_85 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Mam Gigabyte 560Ti który nie toleruje napięcia powyżej 1,08 niezależnie od zegarów. Radiatory na zasilaniu załatwią sprawę? Patrząc na temperaturę gpu 1GHz jest osiągalne :) Wydaje mi się, że powinieneś zadać to pytanie w osobnym wątku. Ten dotyczy Radeona :) Dodanie radiatorów powinno wpłynąć pozytywnie na stabilność przy wyższym napięciu. U mnie tak właśnie się stało. Nie zdążyłem jednak dobrze przetestować podkręcania, czekam na wygrzanie pasy i mocne związanie kleju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Fajnie to wyszło. Szkoda tylko, że kostki na "plecach" karty chłodzone będą pasywnie. No chyba że masz dobry obieg w obudowie, bo dodatkowy wentyl na plecy dla schłodzenia tych pamięci kłopotliwe / problematyczne nie jest, ale do codziennej pracy raczej zbędne- ewentualnie na czas podkręcania i szukania maxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczu85 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Fajnie to wyszło. Szkoda tylko, że kostki na "plecach" karty chłodzone będą pasywnie. No chyba że masz dobry obieg w obudowie, bo dodatkowy wentyl na plecy dla schłodzenia tych pamięci kłopotliwe / problematyczne nie jest, ale do codziennej pracy raczej zbędne- ewentualnie na czas podkręcania i szukania maxa. Taka już wada tej karty. Obieg w obudowie jest bardzo dobry, sześć wentylatorów plus wentylator na procku. Wydaje mi się, że powinno dać rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...