Preston81 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Witam jako że nie siedzę już w temacie sprzętu proszę Was o pomoc na chwile obecną posiadam : i5-750@4,0 chłodzonego Mugenem 2 8 GB ram mobo GA UD3 GTX 660Ti 5x HDD 1TB Samsung f3 hd103sj ocz 600W buda antec 300 monitor samsung 2233 RZ 120Hz 1680x1050 chciałbym zmodyfikować kompa typowo pod gierki , zaznaczę że chciałbym by ten sprzęt było można podkręcić i szczerze myślę nad wymiana procka , mobo i ramu chyba że macie inny pomysł dyski SSD jak dla mnie wrażenia nie robią dlatego chciałbym się skupic na wyżej wymienionych elementach budżet max 2k ale jak będzie za 1k to się nie obraże na dzień dzisiejszy nie mam problemu z płynnością ale troszkę żwawsza maszyna by się przydała Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Preston81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Na dzień dzisiejszy proponuję zmianę procka i płyty do tego . I5 4590 za 859 zł + Gigabyte GA-B85M-D3H za 265 zł . Wychodzi 1 124 zł , po sprzedaniu obecnych gratów i dołożeniu kasy kupujesz GTX970 . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 dzięki , mugen to obsłuży czy już nie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jeśli to Mugen 2 Rev. B to obsłuży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak zapinka będzie pasować to da radę z tym prockiem . Rozstaw otworów jest chyba ten sam co w S1156 . Albo jak chcesz kręcić to proponuję coś takiego : I5 4690K - 1 029 zł Asus Z97-P - 389 zł . Razem : 1 418 zł , ceny z morele.net . Opcjonalnie jak koniecznie chcesz wymienić ram to proponuję G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 350 zł - doda ci jakieś 10-15% więcej wydajności zależnie od gry . I zastanów się nad SSD - bardzo podniesie komfort użytkowania kompa czy grania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 SSD odpada moj client steama wazy 2tb :) mugen 2 rev B jasna sprawa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Jak monitor 120Hz i niska rozdziałka to dusi go procesor, więc ja bym proponował dopłacić do i5 4690k (teraz cena znacznie zawyżona przez kursy walut) płytę z97, ram 2133/2400 albo tańszy i OC. proc 1000, płyta 350-600, Ram 300zł+. Sprzedasz to co zostanie i dołożysz coś i możesz dokupić gtx970 jeśli zależy ci na wysokiej jakości detali, cieni, obrazu. Z tego co ludzie pisali jak masz RAIDa z tych 5 dysków to przeskok po przejściu na SSD jakiś kosmiczny nie będzie, ale kupić jakiś 120/240GB na system nie zawadzi. Mając taki zestaw jak napisałem pozostaję ci już wydawanie astronomicznych kwot za niewielki przyrost, a więc czekanie aż coś się ruszy na rynku. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 O RAID nic nie napisał i raczej wątpię aby miał RAID z 5 dysków na tej płycie . Wydajnościowo nie będzie to najlepszy , ten softowy pseudo RAID pewno by się zapchał przy 5 dyskach . Co do SSD vs. RAID z 5 dysków , to nawet tutaj SSD będzie górą , o ile transfer będzie niższy to czasy dostępu są znacznie lepsze i mają decydujący wpływ na wydajność . Co do Steam i jego wagi - na SSD możesz trzymać tylko pliki samego steama , gry czy ustawienia możesz trzymać na HDD . Podobnie jak system przenieść na SSD a resztę plików trzymać na HDD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 dzięki za podpowiedzi , nie mam raida z tych HDD :) ale poważnie nie cierpie z tego powodu :) i mało mnie podnieca szybsze wczytywanie windy :) poki co ssd sa dla mnie za małe i za drogie ale dziękuje za propozycje , ale faktem jest tez to ze nie widzialem w akcji ssd tylko jak sie to ma do tego ze system bedzie na ssd a reszta np wspomniany steam bedzie na innym dysku ... co mi to da ?chyba nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 szybsze i płynniejsze działanie systemu i programów codziennego użytku i szybsze uruchamianie systemu. Jeśli byś wziął płytę, która udostępnia wyłącznie dysków w IDLE to także cisze, gdy ich nie używasz, ale ich hałas ci chyba nie przeszkadza skoro masz ich aż 5. Jakbyś zdecydował się zainstalować tam jakąś grę to szybsze loadingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 warto dokładać do tego droższego procka 4690 ?? duża różnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie ma sensu dokładać do I5 4690 , chyba że dołożenie do 4690K i płyty na Z97 . Zwykły I5 4690 jest nie wiele szybszy niż I5 4590 a droższy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...