E57 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Chcialbym zmienic dotychczasowy WD Blue 640GB (WD6400AAKS) na cos cichego, z jak najmniejsza iloscia wibracji. Dysk bedzie uzywany tylko na magazyn w PC, nie potrzeba ogromnych pojemnosci (obecnie uzywam ok 400GB), do wiekszych rzeczy mam NASa. Wstepnie myslalem nad jakims dyskiem 2,5'' np. WD Red 1TB WD10JFCX. Czy to bedzie dobry wybor czy tez poszukac czegos innego, jezeli czegos innego to jakiego modelu konkretnie? Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 WD RED 2.5" to strzał w 10 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli 1TB, to WD Red 3.5" a nie 2.5" - wersja mniejsza jest wyraźnie głośniejsza, o czym się boleśnie przekonałem ;) Edytowane 24 Stycznia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dzieki Panowie, w takim razie bedzie WD Red. W takim razie musze poszukac jeszcze info czy 2,5'' czy 3,5''. Myslalem, ze 2,5'' bedzie cichszy... @Rrzymo - duzo roznica jest? Miales porownanie do jednego czy wiekszej ilosci egzemplarzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 zawsze możesz położyć dysk na gąbce i będzie cisza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 dzieki za pomysł, w obecnym kompie mam na gumkach zawieszony ale przy następnym już mi sie nie chce tak kombinować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 ja mam właśnie położony na dwóch paskach miękkiej gąbki (jest po bokach więc pod dyskiem jest przestrzeń na powietrze żeby tempy nie rosły) i słychać tylko jak mechanizm się włącza i tyle , po za tym cisza jak przy ssd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dzieki Panowie, w takim razie bedzie WD Red. W takim razie musze poszukac jeszcze info czy 2,5'' czy 3,5''. Myslalem, ze 2,5'' bedzie cichszy... Red 1TB 3.5" jest naprawdę cichy, 2.5" nawet w spoczynku słyszalny jest szum talerzy. Nie wiem jak czuły jesteś na hałas, mi to przeszkadzało i swego czasu zamiast Reda 2.5" (2 talerze - 750GB/1TB) montowałem Blue 2.5" (1 talerz - 500GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Na silentpcreview jest test tego 2.5" RED i jest bardzo wysoko oceniony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Testy sobie, a życie sobie. Też wnikliwie badałem temat, a w praktyce trafiłem na sztukę 1TB REDa, która była głośniejsza od mojej Barki ST1000DM003. Podobnie było przy wyborze wentylatorów - na Silentpcreview świetnie, a w praktyce bez rewelacji. Tak więc miejcie się na baczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 mial ktos stycznosc z obiema wielkosciami WD red ? 1tb WD10EFRX & 2tb WD20EFRX ? j/w chodzi mi o roznice w praktyce. wrzucilem 2x2tb i mowiac szczerze troche jestem zawiedziony. wibracje niosa mi sie na biurko dosc odczuwalnie. szum tez ponad to co sadzilem, ze bedzie, bazujac na wszedzie powtarzanych opiniach ze jest 'bardzo cicho'. jesli ma to znaczenie : dyski w pionie, w FD node 304. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biczuuu Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 3,5 cala WD Red ma 1 talerz a 2,5 cala 2 talerze. A talerzy im więcej tym głośniej. Najcichszy na rynku jest zdecydowanie WD Red 3,5 1 TB. Barracuda ST1000DM003 jest też bardzo cicha. Jeśli na magazyn to polecam ją zdecydowanie. Jest znacznie tańsza od reda, równie wydajna, chociaż tu nie ma to znaczenia i bardzo cicha. Mam 2 takie w domu i bardzo sobie chwalę. WD Reda też miałem i powiem szczerze, że chyba jest cichszy ale dźwięk podczas startu ma inny, dla mnie mniej przyjemny. A całe to gadanie wokół awaryjności Seagate'a przy tym modelu można sobie między bajki włożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie wybór stanal na WD Red 3,5'' 1TB :) miejsce w obudowie jest, jeszcze poszukałem i wg poniższej tabeli ta wersja powinna generować najmniej dźwięków Dzieki za pomoc! Edytowane 27 Stycznia 2015 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 A ja ostatnio sie niezle wkurzyłem Zamowilem 16 WD RED 4TB, jeden przyszedl walniety kolejny po 2 tyg zdechl. Ze starymi WD RED ktore chodza juz jakis rok nie mam problemow. Ostatnio chyba cos zeszli w jakosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2015 Albo peszek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2015 Albo peszek... Albo wybitnie wkurzony kuryjer ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2015 tak jak pisalem #11... po kilku dniach zastanawiania : zaczalem wlasnie zwrot 2x WD20EFRX. i zamawiam 2x WD10EFRX. zobaczymy gdy po weekendzie przyjda. dam znac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) // hdd dotarly, wiec jak pisalem powyzej daje znać : jesli chodzi o roznice w kulturze pracy miedzy 2x 2TB, WD20EFRX, a 2x 1TB, WD10EFRX : chyba nie przesadze jak powiem : duza. (oczywiscie na plus dla 1TB) na szczescie nie zostawilem tych 2TB. a bylem bliski : dobra cena, niewiele byly drozsze od 1TB, optymalna dla mnie pojemnosc itp. glosnosc, glownie wibracje, byly w nich jednak wyraznie wyzsze. sprawdzalem tez czy moze pionowe ustawienie hdd nie sluzy im przy tych 2 talerzach, ale polozenie calej obudowy na bok lewy/prawy nie zmienialo nic. bylo to na tyle dla mnie denerwujace, ze troche stawialo cala filozofie nowej skrzynki itx pod znakiem zapytania, albo tez w ogole obecnosc w niej hdd... (noctua U14S @ PWM; 2xSSD; pasywny zasilacz; wentyl 14cm z tylu Noda304 na minimum (przednie 2x92mm sie wtedy nie wlaczaja [tu chyba problem do rozwiazania jeszcze;) ] lub wszystkie 3 na minimum) czytajac opinie o WD Red mialem duuze nadzieje co do wybranej wersji 2TB. w drugim PC mam dalej starawe bdb 1 talerzowe Barracudy 7200.10 250GB i widocznie przy hdd trzeba mi wlasnie tylko 1 talerzowce brac pod uwage. sumujac : do budy pod biurko pewnie sie nadadza wersje >1TB, tak samo do NAS, ale w budzie na biurku zdecydowanie WD Red wersja 1TB. PS.uzywajac jakis czas samych ssd, (w tym usypianie hdd w drugim pc) czekam na moment gdy dyskow hdd calkiem bedzie mozna sie pozbyc. Edytowane 10 Lutego 2015 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Jeszcze jest 1-talerzowy wd green wd10ezrx 1tb, też niezły pod względem ciszy. Chyba podobna konstrukcja co red 1tb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 A ktoś kojarzy sprzedawane na allegro (jak i ebay) dyski mediamax? To są zdecydowanie przebrandowane refurby WD, zazwyczaj green; w Polsce cena jest średnia, ale w UK zdarza się 40% wartości WDC. Przykładowo: http://allegro.pl/dysk-twardy-3-5-2tb-sata3-najtaniej-wysylka-24h-i5075624155.html Skąd to się bierze, kto to robi etc. Takie 2TB chodzi i po głowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...