shusty Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Na komputerze stacjonarnym będą zainstalowane programy większe potrzebujące szybkości jak i te nie potrzebujące oraz gry w większości z nich SSD jednak daje wyniki w FPSach. Podsumowując do zainstalowania: - windows 8.1 (na pewno SSD, tylko który) - linux (ale nie wymaga wysokich prędkości, więc może być HDD) - wymagające szybkości dysku gry i programy (SSD, tylko który) - reszta programów (też chyba HDD) - dane (wiadomo na HDD) Dyski: SSD1: MX100 256GB - rekomendowany odczyt/zapis: 550MB/s 330MB/s SSD2: Bardzo nietypowy i drogi SSD, którego mogę użyć, ale nie mogę sprzedać, zamienić. Jego cena jest chyba wynikiem jakości, a nie osiągów? http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-dc-s3700-series-100gb-sata3-25nm-mlc-oem-ssdsc2ba100g301-554684/ DC S3700 100GB - rekomendowany odczyt/zapis: 500MB/s 200MB/s HDD: WD BLue 1TB Myślę nad opcją: SSD2 - wymagające gry i programy SSD1 - windows + gry i programy, gdy na SSD2 braknie miejsca albo SSD1 System i ze względu na niewiele miejsca parę programów SSD2 gry i programy Nie wiem czy dobrze myślę, ale szybciej będzie chyba, jeśli system i np. gra nie będzie na raz tego samego dysku "rzeźbiła". Nie mam też pojęcia jak się sprawdzi ten dysk Intela, bo niby strasznie drogi, ale mało pojemny i niby nie aż taki szybki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2015 Dziwne rozterki trochę. Coś a'la na której półce w lodówce potrzymać czteropaki do imprezy ;) Generalnie różnicy między SSD-kami nie odczujesz w szybkości, nie ma co się rozczulać. Masz dwa systemy i dwa SSD. Na większym instalujesz Windowsa, na mniejszym Linuxa. Razem z Windowsem na Crucialu instalujesz wymagające, duże gry i programy, jak starczy miejsca to także mniejsze. Nie martw się, że system i gry będą z tego samego dysku "rzeźbiły", SSD mają prawie zerowy czas dostępu, więc spowolnień nie będzie, to ich domena. Intela masz na wyłączność Linuxa, chyba, że Ci żal tego profesjonalnego dysku, ale z drugiej strony jeśli nie możesz go sprzedać, to nie powinno być żal. Możesz na nim też trzymać ważne dane, będzie najpewniejszy. Mniej ważne i większe dane wiadomo - HDD. I pozamiatane :). 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shusty Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Zastanawia mnie czemu ten dysk intela 100GB kosztuje tyle co przecież dobre dwa cruciale MX100 256GB. MA trochę większy czas bezawaryjnej pracy, ale to jakieś 25% w porównaniu do MX100. Edytowane 1 Marca 2015 przez shusty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Bo to dysk z serii profesjonalnej. Płacisz za dużą ilość testów takich dysków w fabryce, niezawodne firmware i trwałość. Ale trwałość w warunkach serwerowych które w domu są nie do wykorzystania. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...