wojtas91 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witam. Mam monitor ACER AL2023. Jakiegoś czasu po włączeniu dioda POWER mrugała i trzeba było poczekać pare min aby coś się wyświetliło i dioda zaczęła świecic. Podczas mrugania obraz też mrugał. Rozebrałem go i na płytce drukowanej zasilającej zauwazyłem 2 kondensatory okopcone. Wymieniłem je, podłączyłem i dioda od razu świeciła lecz nie było obrazu. Wyłączyłem i przy kolejnej próbie włączenia monitora już dioda sie nie zapaliła. W czym moze być problem ? Tak wyglądały kondensatory: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 być może masz problem podobny do tematu obok (świetlówka inwerter, zasilacz) cóż monitory kilka lat mają, teraz niestety taki sprzęt produkują .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas91 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jak do tego dojsc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Masz tylko kondensatory do wymiany. Kup low ESR o takimsamym napięciu pracy ( pojemność może być większa np nie bedze 1000uF kup 1200uF ) Po prostu przetwornica klęka i nie może dać odpowiedniego prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas91 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wymieniłem dwa kondensatory, które od razu było widać, że sie nie nadają. Kwazor - mówisz, żeby wymienić wszystkie które są na tej płytce? Dodaje jak wygląda ten układ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas91 Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Wymieniłem wszystkie oprócz największego (100uF 400V). Efekt taki po podłączeniu, ze dioda POWER mrugnie razem z ekranem i tyle :/ Zastanawia mnie tylko ta jedna nóżka środkowa diody (przymocowana do radiatora) dziwnie przylutowana do sciezki.. Czy może jest dobrze? Wrzucam foto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Polaryzacji nie pomyliłeś ? Kondensatory elektrolityczne mają polaryzację nóżek.. Obejrzyj płytkę pod kątem możliwych zwarć. Mogłeś nie wymieniać wszystkich tylko te po prostowniku bo one padają ale ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas91 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Oczywiście, że polaryzacji nie pomyliłem ;) Najpierw sie przyjrzałem jak to wyglada :) Dziwi mnie jednak lut tej nóżki diody MOSPEC F12C20C, dodaje wyraźne zdjęcie moze pomoze. Wrzuciłem na zippy poniewaz mozna ściągnąć i powiększyć. Zapewniam ze nie ma zadnego wirusa! :D http://www49.zippyshare.com/v/70AAxz1S/file.html Edytowane 2 Lutego 2015 przez wojtas91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...