Skocz do zawartości
wojtas91

Monitor ACER AL2023 nie włącza się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 
Mam monitor ACER AL2023. Jakiegoś czasu po włączeniu dioda POWER mrugała i trzeba było poczekać pare min aby coś się wyświetliło i dioda zaczęła świecic. 
Podczas mrugania obraz też mrugał. 
Rozebrałem go i na płytce drukowanej zasilającej zauwazyłem 2 kondensatory okopcone. Wymieniłem je, podłączyłem i dioda od razu świeciła lecz nie było obrazu. Wyłączyłem i przy kolejnej próbie włączenia monitora już dioda sie nie zapaliła. W czym moze być problem ? 

Tak wyglądały kondensatory:

post-215368-0-88279600-1422553469_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem wszystkie oprócz największego (100uF 400V). Efekt taki po podłączeniu, ze dioda POWER mrugnie razem z ekranem i tyle :/

Zastanawia mnie tylko ta jedna nóżka środkowa diody (przymocowana do radiatora) dziwnie przylutowana do sciezki.. Czy może jest dobrze? Wrzucam foto.

post-215368-0-01760500-1422820197_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaryzacji nie pomyliłeś ? Kondensatory elektrolityczne mają polaryzację nóżek..

Obejrzyj płytkę pod kątem możliwych zwarć.

Mogłeś nie wymieniać wszystkich tylko te po prostowniku bo one padają ale ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że polaryzacji nie pomyliłem ;) Najpierw sie przyjrzałem jak to wyglada :)

Dziwi mnie jednak lut tej nóżki diody MOSPEC F12C20C, dodaje wyraźne zdjęcie moze pomoze. Wrzuciłem na zippy poniewaz mozna ściągnąć i powiększyć. Zapewniam ze nie ma zadnego wirusa!  :D

http://www49.zippyshare.com/v/70AAxz1S/file.html

Edytowane przez wojtas91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi