krp Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 Jako dysk systemowy używam ssd z zainstalowanym Windows 8.1. Jednak problem mam problem z zachowaniem hdd Samsung HD502HJ. Do tej pory posiadałem i5-750 i GA-P55-UD3 i problem nie występował. W weekend wymieniłem na i5-4690K i GA-Z97-D3H rev 1.1 i po formacie się zaczęło klikanie. Dysk parkuje momentalnie po tym jak przestanę z niego korzystać - co każde kliknięcie parametr Load/Unload Cycle Count rośnie o jeden. Kliknięcie słychać w momencie ponownego rozruchu dysku twardego. Najgorsze jest to, że zdarza mi się to podczas grania (zaobserwowałem we wszystkich trzech grach, jakie uruchamiałem FC4, CS:GO, Dying Light). Widocznie gra przestaje czytać dane z dysku na kilka sekund i wystarczy. Takie parkowanie i ponowny rozruch dysku podczas grania skutkuje sporym lagiem. Co powinienem przestawić/ustawić aby uniknąć takiego zachowania dysku? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Przykładowo w CrystalDiskInfo: Funkcje/Advanced Feature/AAM APM Control/ przy APM kliknąć wyłącz. Do czasu odcięcia dysku od zasilania skończy się parkowanie. Z kolei dla HDPARM tutaj jest to fajnie opisane (choć u mnie nie zadziałało i do wyłączania APM używam CDI): http://disablehddapm.blogspot.com/p/1.html Edytowane 3 Lutego 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 na wejście sprawdź jakie masz ustawienie dysku w opcjach zasilania 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krp Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Ale to jest jakaś ingerencja w firmware dysku? Dziwi mnie to zachowanie i nie wiem z czym to powiązać. Albo po formacie coś dziwnego się ustawiło w systemie albo nowa płyta główna próbuje na siłę oszczędzać prąd. Potrafi w ciągu minuty parkować kilka razy. Nie przeszkadza mi parkowanie gdy jest nieużywany i nie widzę powodu żeby wyłączać to na stałe. Czemu parkuje podczas grania? W ustawieniach zasilania mam tylko żeby nigdy nie wyłączał dysku twardego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 To jest wysłanie do kontrolera dysku polecenia, żeby przestał parkować głowicę. Nie jest to trwała zmiana firmware, dlatego po każdym wyłączeniu dysku trzeba to zrobić na nowo. A jaki masz firmware w tym dysku? Najnowszy to 1AJ10001, jeśli masz jakiś starszy czyli zapewne albo 1AJ100E4 albo 1AJ100E5 możesz spróbować aktualizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krp Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Po wyłączeniu funkcji APM w CrystalDiskInfo głowica przestała co chwilę parkować ale to nie jest dla mnie dobre rozwiązanie. Firmware dysku to 1AJ100E4 ale ponownie zwracam uwagę na fakt, że problem zaczął się na nowej płycie głównej i po formacie dysku ssd. Szukałbym przyczyny w systemie albo w mobo ale nie wiem za co się zabrać. Czy ktoś ma może jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja mam sugestię, że szukałbym przyczyny w firmware. Bo APM zależne jest od firmware i jego współpracy z chipsetem. To że na poprzednim chipsecie było okej, nie znaczy, że będzie okej na każdym. Obstawiam, że bez aktualizacji firmware nic nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krp Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Ok. Wgrałem nowe firmware stąd: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/223631en Zmieniło się z 1AJ100E4 na 1AJ100E5. Zachowuje się nadal tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 To wg mnie nie pokonasz tego zjawiska na tej konfiguracji. Ale może ktoś jeszcze będzie miał jakiś pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 a próbowałeś zamieć tryb IDE na AHCI lub odwrotnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krp Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Na nowym dysku WD10EZEX wszystko jest ok. W takim razie problem leży we współpracy dysku HD502HJ z płytą główną GA-Z97-D3H. a próbowałeś zamieć tryb IDE na AHCI lub odwrotnie ? Nie próbowałem. Z tego co wiem ssd ma chodzić na ahci. Edytowane 5 Lutego 2015 przez krp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2015 zgadza sie ale warto pokombinowac aby zobaczyc gdzie jest problem, dodatkowo widziałem update biosiu do twojej płyty może też warto sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...