Skocz do zawartości
rocketv78

Upgrade komputera na LGA 1150 [docelowo do gier]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar w czasie najbliższym podrasować swój pecet. Mowa tu o maszynie która służy mi pięć dni w tygodniu (kiedy jestem poza domem) i docelowo miała funkcjonować jako sprzęt do pracy i internetu. Jej skromne podzespoły to:

- Procesor Pentium G3420 3,2 GHz

- Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3

- RAM DDR3 GoodRam Play, jedna kostka 4GB 1600 MHz CL9

- Dysk 500 GB WD Blue

- Zasilacz Corsair VS 450W

Wszystko to mieści się w małej, lecz przytulnej budzie Zalman T4 (mATX). 

Jednakże że mam do wykorzystania trochę wolnego czasu, chciałbym ją urządzić pod gry. Mój budżet nie daje mi zbytniego pola do popisu (żywot ucznia na stancji) ale mam troszkę w zanadrzu - na chwilę nieco ponad 800zł i sukcesywnie rośnie. Od października zeszłego roku mam w posiadaniu kartę R7 260X, która sprawuje się nieźle i na razie nie chcę jej wymieniać. Priorytetem będzie procek i pamięć ram. 

O ile w sprawie tego drugiego sprawa jest prosta (kupię pewnie z moreli drugi egzemplarz) to z procesorem mam zagwozdkę. Diabeł tkwi w kursie dolara, który w styczniu wywindował wartość swoją jak i elektroniki. Model na którego celowałem (i5 4460) kosztuje już ponad 800zł. Teoretycznie stać mnie na niego, ale wydam resztę oszczędności, a poza tym, sam proc nie jest wart tej ceny. Rozważałem i3 4160, ale chciałbym mieć pełne cztery rdzenie.

I tu pytanie - brać i3, czy może raczej dołożyć do i5? Wisi też w powietrzu pomysł kupienia używki - na allegro zaczynają się pojawiać atrakcyjne modele (co sobie upatrzyłem np: ( http://allegro.pl/intel-core-i5-4430-quad-4x-3-0-3-2ghz-lga1150-i5052684334.html), Chociaż zawsze jest pewna obawa co do używanego sprzętu, z oczywistych powodów procek jest niekręcony i powinien być w 100% sprawny i przymierzam się właśnie do niego. 

A co sądzą doświadczeni userzy?  :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz szukać używek. Procki rzadko się psują , więc nie ma się czego obawiać. Inna opcja to poczekaj jeszcze trochę. Uzbieraj więcej kasy. Może kurs dolara spadnie.  Obecnie ceny i5 4460 są za drogie, a i3 nie warto brać bo nie odczujesz aż takiej różnicy bo to wciąż 2 rdzenie tyle że z HT, które nie zastąpi pełnych 4 rdzeni. IMO i5 dzsiaj w grach to standard.  Potem jak uzbierasz kolejną kasę to wymienisz sobie grafikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem. Ten i5 4430 na allegro to całkiem niezła oferta za 500zł, a różni się tylko zegarem o 200mhz mniejszym od 4460 (minimalna różnica). Do jesieni przed premierami gier powinienem sobie dozbierać trochę kasy, sprzedam obecną kartę i kupię jakiegoś radka z serii 300. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi