Skocz do zawartości
bartek_bart

radeon 9100 czy gf3ti200

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich speców komputerowych mam małe pytanko.otóż chcę kupić grafikę taką do 400zł. zastanawiam się nad radeonem 9100 lub Gf3Ti200 i nie wiem którą wybrać. jeżeli doradzilibyście mi radeona 9100 to co sądzicie o xpower radeon 9100, a moze jakiejś innej firmy?? za wszelkie informacje z góry wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz radosława o jest troszke wydajeniejszy ale nowszy nowsza technologia też daje swoje i to masz zabójczą jakość obrazu normalnie miodek ale nie żadnego xpowera tylko herculesa albo szafirka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak siępodkręci oba to GF3 będzie wydajniejszy a jakość obrazu to baju baju, różnicy praktycznie nie widać.

i za 300 zeta bierze się gainwarda i kręci jak żadną inną grafę.

tak dla przekory napisałem, może i (9100 lepszy, zależy co kto woli. porównywalne sąi tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, sa porownywalne. Zaleznie od Twoich preferencji - jesli wolisz nV bierz GF, jak wolisz ATI bierz Radka:D. Jesli chodzi o producenta Radka to bierz szafirka (duzo ludzi sobie chwali) albo cos innego tylko firmowego, nie polecałbym tego Xpowera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakość obrazu to baju baju, różnicy praktycznie nie widać. 

kiedys porównywalem swoja karte <saphire 9100> z creativem 4400 <kumpa >i obraz na 9100 byl miodzio<bardziej wyrazisty,kolory bardziej nasycone>4400 odstawała;lekko ale róznice było widac.

Ja tez kiedys miałem identyczny dylemat alepolecam 9100.<Herculesa-i tez sie niezle kreca :D > gf3tit ogólnie przegrywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz gf3 tylko i wylacznie gainawarda, jesli nie chcesz miec zadnych problemow, jesli lubisz problemy kup radka.

Jak widzisz w podpisie jestem posiadaczem radka, wiec dobrze ci radze bierz gf3 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdz sobie topic "male porownanie r9100 i Ti500" czy jakos tak 

R9100 nawet z Ti500 wygrywa. i jeszcze mozna pogonic gdzies na 300/600.

Wygrywac wygrywa ale nie w tym w czym powinna.

W 3dmarku to sami wiecie jak to jest. Z problemami na tych problematorach 8500/9100 to juz legenda.

OCZYWISCIE JESTEM ZA GF3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdz sobie topic "male porownanie r9100 i Ti500" czy jakos tak 

R9100 nawet z Ti500 wygrywa. i jeszcze mozna pogonic gdzies na 300/600.

Wygrywac wygrywa ale nie w tym w czym powinna.

W 3dmarku to sami wiecie jak to jest. Z problemami na tych problematorach 8500/9100 to juz legenda.

OCZYWISCIE JESTEM ZA GF3.

nie no Kaeres zaskoczyles nas wszystkich swoim typem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem za GF3, posiadalem Radka8500 (HiS i oryginal), i powiem, ze jakosc obrazu moze i lepsza, ale w rozdzielczosci powyzej 1152x768/85hz. Do tej rozdzielczosc za bardzo roznicy nie widzialem... Jedno jest pewne. Od dobrych 5 miesiecy posiadam GF3 ti200 128mb krecacy sie 175@270 400@525 i wydajnosc dla mnie jest wiecej niz zadowalajaca... zero problemow z grami. Wsio gram w 1024/32bitach...

A czytajac kolejne posty o problemach z Catalystami utwierdzam sie w przekonaniu, ze dokonalem wlasciwego wyboru... karta jest dla mnie a nie ja dla karty (czyt. instaluje gre, wlaczam, gram a nie, instaluje gre, sa jakies bugi, szukam poprawek, nie ma... czekam na nowe catalysty - moze troche wyolbrzymiam, ale przegladajac rozne fora i boardy takie mozna odniesc wrazenie).

p.s. do tych co kolory sa nienasycone... a wiecie, ze w zakladkach Nv jest cos takiego jak Digital Vibrance Color? Warto poszukac, bo czasami daje niezlego kopa obrazowi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gf3ti, podkrecony jak w podpisie

nie mialem bezposredniego porownania z radeonem 9100/8500 ale przed nabyciem gf3 mialem radeona 9000 i generalnie karta z chipseten nVidii sprawia mi mniej problemow z kompatybilnoscia

nie zeby radeon byl jakis tragiczny ale wymagal wiekszego nakladu pracy zeby wszystko gralo jak nalezy

wydajnosc jest na wysokim poziomie, gry sa plynne w 1024x768 32bit

generalnie gf3 traci na filtrowaniu anizo ale jesli nie zalezy ci na tym to polecam gf3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybral ti200

to strasznie fajnie,ale moze jakies argumenty..... :?

8O 8O I ja bym chętnie posłuchał co jest takiego cudownego w Ti200 że jest "niby" lepsze od radka :!: :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja raczej jestem za GF3 bo nie chciałbym, żeby na minutkę przed umówieniem sięna rundkę jakiejś giery po sieci okazało się, że do tej gry do radka potrzeba łatki czy poprawki i muszę szukać po necie żeby zagrać.

a najważniejszą zaletą GF3 jest bezproblemowość, podkręcanie itp. a to że 9100 wygrywa z GF3 Ti 500 .... nie znam tej bajki, mam mi jej nie czytała. ale masz wyobraźnie, to się liczy ... :lol: big LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo o tym napisałam w popdnym wątku wczoraj szukaj.

Ogólnie to jest tak na słabszym procu powiedzny 1,3Ghz lepirj radzi sobie gf3. Przy mocnym procu R9100 jest wydajniejszy. Tylko poczytaj sobie wątki o problemach z 8500/9100 (walniete herculesy, niechądzodzące gry, konieczny mocny zssialacz) i dobrze się zastanów, bo gf3 wkładasz do kompa i grasz co na Radeonach nie jest takie proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arghhhhhh!!!!

Nie ma co- niech każdy sobie kupi FX-a 5200 na 64 bitach i na pewno każda gra odpali no i najnowocześniejsza technologia Direct X 9.0......Ludzie......jak widzę takie wymysły nie stworzone, to aż mi się nie chce komentować- ale lamerstwo trzeba tempić. Przyczepiacie się do ATI- kompletna bdzura- winny jest producent kart a nie samego GPU (VPU). To, że Gainward zrobił lewą partię 4 TI to jakoś nikt nie wspomniał. O różnych optymalizacjach, beznadziejnych wręcz wyników wydajności FX-ów choćby w Vertex/Pixel Shader też. NVIDIA po prostu ma być THE BEST i koniec. Kompatybilność- praktycznie wszystkie gry są pisane pod jeden standard- DIRECT X - niezależnie od wersjii kompatybilnej wstecz. A czy gra odpali, czy też nie, zależy od programistów tworzących grę- i ztąd tu są różne patche, takze dla kart NVIDI ( różne jaja są ze sterownikami 44.x- np. Unreal 2 gubił tekstury- miałem 4 MX 440 przez pewien czas- potwierdzam). Głupoty i wymysły normalnie- na starym zasilaczu 235 W z 1999 roku podkręcony Radeon w życiu mi się nie wieszał.

Niech ktoś do jasnej cholery poda choć kilka tytułów gier, co nie chodza na kartach ATI ( pomijam kwestię GLIDE;) - choć i na to jest emulator :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo o tym napisałam w popdnym wątku wczoraj szukaj.

Ogólnie to jest tak na słabszym procu powiedzny 1,3Ghz lepirj radzi sobie gf3. Przy mocnym procu R9100 jest wydajniejszy. Tylko poczytaj sobie wątki o problemach z 8500/9100 (walniete herculesy, niechądzodzące gry, konieczny mocny zssialacz) i dobrze się zastanów, bo gf3 wkładasz do kompa i grasz co na Radeonach nie jest takie proste

Wyjąłeś mi to z ust :twisted: Jednak Radeony lepiej sobie Ralli Sport Chalenge :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...