Skocz do zawartości
qwerty890

PC dla programisty + grafika do 15 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić komputer, który będzie mi służył do programowania jak i obróbki grafiki 3D. Stworzyłem taką konfigurację: http://www.morele.net/inventory/info/QAnKr7/. Co o tym sądzicie? 15 tys zł to granica za podzespoły i urządzenia we/wy. Myślę, że taki zestaw będzie wystarczający. Będę go używał w firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak chcesz włożyć procka w tą płytę ?

I7 4930K to jeszcze stary LGA 2011 a płyta to już konstrukcja na X99 pod Haswella-E  z gniazdem LGA 2011-3 .

Zamiast 4930K proponuję nowszego , lekko wydajniejszego i tańszego I7 5820K za 1 666 zł .

Płyta to przesada - bierz zwykłą MSI X99S SLI PLUS za za 858 zł , spokojnie starczy do tego co robisz

Obecne ceny GTX780Ti są z kosmosu , taniej można dostać równie wydajne i sporo chłodniejsze/mniej prądożerne  GTX980 np. MSI GTX980 4GB Gaming 4G za 2 549 zł .

Choć nie wiem jak architektura Maxwella będzie miała wpływ na wydajność przy wykorzystaniu CUDA , karta ma sporo mniej SP niż GTX 980 .

Zasilacz zmień na XFX XTR 550W za 388 zł , certyfikat 80+Gold , w pełni modularne okablowanie oraz wentylator 135 mm z łożyskiem FDB i trybem pół pasywnym .

Co do monitora to brał bym jakiś monitor IPS 27" 2560x1440 px np. Dell U2713HM za 2 029 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do obróbki 3d proponuje kartę z dużą ilością vram

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-290x-gaming-8gb-gddr5-512-bit-2xdvi-hdmi-dp-v308-036r-700301/

+ procek jak wyżej

zasilacz dałbym ciut lepszy, zapas mocy zawsze na +

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-750w-135mm-80-sli-psu-p1-750s-nlb9-364299/

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy soft którego używa qwerty890 wykorzysta wspomaganie od OpenCL/Stream .

Bo jak nie to ta karta będzie wyświetlać obraz i nic poza tym .

Bo chyba pod kątem wspomagania od CUDA bierze GTX-a .

PS. jak autor tematu koniecznie chce GTX780Ti ( lub w CUDA okaże się wydajniejsza ) to niech poszuka tej karty w komputroniku / karen.pl ew. salurion.pl chyba że w grę wchodzą używki to allegro .

Zasilacz to przesada - spokojnie starczy markowe PSU 550 to I7 i jednej karty ( nawet dość prądożernej R9 290X ) , w dodatku dałeś starszy zasilacz niekompatybliny z haswellem , ze stałym okablowaniem oraz o mniejszej sprawności .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Kolega mało info podał. Przeglądałem karty z serii firepro oraz quadro ale ceny zabijają.
 Co do 290x 8GB. dalej jestem za nią z tego powodu że programując na karcie graficznej 8gb daje spore pole do popisu oraz 290x (5,6gflops) jest szybsza od 980 (4,6gflops)

No ale wszystko zależy od tego do czego kolega wykorzysta sprzęt, bo jeżeli 3d z wykorzystaniem CUDA to 980 będzie lepszym wyborem.

A co do zasiłki to masz rację nie dopatrzyłem że ten XFX nie jest z serii PRO ups.

A co powiesz reyden o tym? 30zł droższy a 750W na przyszłość (SLI) + w przypadku jakiegokolwiek kręcenia wolałbym mieć min 650W z 290x na pokładzie który potrafi bez oc zjeść prawie 500W z gniazdka

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-xxx-edition-pro-modularny-80plus-bronze-750w-p1-750x-xxb9-554274/

Edytowane przez phx1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi