Skocz do zawartości
maSTHa212

Najstarsza/pierwsza gra w jaką graliscie

Rekomendowane odpowiedzi

Na Atari 800XL:

Track and Field (kaseta)

ad9d464f7be5e3f76d7ebb527376d4c5.jpg

i Spy vs Spy (dyskietka)

341c944e9eb77dd89a0ccdd0b1b6069e.jpgobydwie najbardziej grywalne były w trybie multiplayer :)

a na PC (286)

F19 Stealth Fighter w którego grałem całą noc w dniu kiedy dostałem kompa :)

83c83b73f4a99835e5be8cb0863f0258.jpg

Edytowane przez mseredin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszym komputerze, którzy kupili rodzicie to było - MDK.

Wiąże się z tym też ciekawa historia, ponieważ na rachunku były tylko wpisane części i tylko za hardware było zapłacone. Tymczasem panowie w sklepie wgrali Windows i kilka ówczesnych hitów. Pamiętam, że były MDK, Tomb Rider, jakaś ścigałka z Hummerami.

To były czasy :)

Edytowane przez introvert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pegazusow u sasiadow itp nie bede opisywac ale z pierwszych na moim PC TO BYLY: wolf3d i LHX ("symulator" śmigłowca) w sumie tyle tego bylo ze ciezko wymienic ten "pierwszy" tytul :) a pozniej przyszedl doom i swiat zawirowal :) 486dx100 4mb ram i 0.5mb albo 2mb (nie pamietam dokladnie) na grafice + glosniczek mono w obudowie i dos+win 3.11 :D ps. Pamietam jak jechalem z ojcem do miasta kupic dodatkowe 4mb ramu za sporo milionow by odpalic quake oczywiscie w slawnej 320/240 :D bo wiecej nie szlo ;) pozdro dinozaury :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Klaus nie mam pojecia na temat mojego zabytkowego sprzetu. Z komunijnej kasy byl kupiony. Ale pamietam ze bylem go kupowqc z ojcem i chyba wzielismy "ladniejszy" (taka byla wiedza na temat komouterow u mnie w domu :P) i gorszy niz inny model. Wiem ze sasiad przyszedl bo komp nie chcial dzialac po odpaleniu...sasiad wcisnal power i....kazal czekac az sie wszystko zaladuje a troche to trwalo :) ale do dzis pamietam komendy z dosa i magiczny niebieski ekran od norton commandera :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.10.2016 o 12:48, Klaus napisał(a):

Od intela czy od AMD? Młodzież pewnie nie uwierzy, AMD oraz Intel produkowali zgodne procesory, ten 486dx100 był chyba ostatnim.

Jeden z pierwszych jak w moim avatarku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KGHM Zagłębie Lubin
  W dniu 8.10.2016 o 17:43, GregWPR napisał(a):

Jet Pac na ZX Spectrum. Mialem wtedy jakies 10 lat. I wsiąkłem :)

Ja wsiąkłem na 386 w Dune 2. Godzinami!!! nAwet zmienialem zawartość hexadecymenalna plików zeby miec na poczatku misji Devastatory itp : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza gra to DSJ 2 na Win98, na moj 1 wlasny komputer Win95 dostalem Blood, GTA I oraz C&C Red Alert, nie pamietam ktora pierwsza bo mialem wtedy 5lat, a pierwsza gra w ktora maniaczylem online to Quake III Arena. W wieku 12/13 lat, codziennie po szkole do 2/3 w nocy :D 

Najdluzej siedzialem bez przerwy 25h przy Uncharted 2, chciałem przejść od razu cała gre. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.11.2016 o 11:57, Soobek_PL napisał(a):

Najdluzej siedzialem bez przerwy 25h przy Uncharted 2, chciałem przejść od razu cała gre. 

To całkiem długo jak na grę na 6h gry (7 gdy się nie grało w inne...) ;) Wybacz, ale po prostu śmiechłem ;D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie pamiętam pierwszej gry (za dużo tego było) ale najbardziej zapamiętałem River Raid - grane na Atari 65XE. Spędziłem przy tym tytule setki jak nie tysiące godzin :P

Gdy dowiedziałem się, że wyszła 2 to od razu musiałem ją mieć :D Problem było posiadanie Atari 2600 ale to wtedy u kolegi się grało :D

Później nadszedł czas na Commodore 128 i się grało we wszystko, a jeszcze później już normalny PC z Voodoo Rush, Voodoo Banshee, Voodoo 4 4500 ale niezbyt długo się tym nacieszyłem bo naszła era GeForca :D GeForce 2 Ti, Ti4600 i na FX 5950 Ultra się zatrzymałem do czasu 7900 GTX i już leciało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie gralo kilka lat to taka gra to nowosc + lamiglowki na dlugo mnie zatrzymywaly i pewne etapy w ktorych nie wiedzialem co trzeba robic  :D

W dniu 27.11.2016 o 14:14, Drunk_ZoZol napisał(a):

To całkiem długo jak na grę na 6h gry (7 gdy się nie grało w inne...) ;) Wybacz, ale po prostu śmiechłem ;D

Edytowane przez Soobek_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 gra: Ruska Formuła 

https://www.google.pl/search?q=Ruska+gra+formuła&client=opera&hs=fLS&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjCsIPt-6HWAhVDKlAKHSY_Bw0QsAQIRQ&biw=1680&bih=647#imgrc=Fkr6enJvBw6YUM:

2 na Atari 800XL , na robionym joysticu : River Raid , ponad 50 mostów po kolei- bez rozj... :D

3 NA grach "ala" Pegasus : Mario Bros - 32 mapy po kolei -1 raz -się udało bez rozj.by ...

4 Commodore: Ninja ;)

5 Z PC : na kolegi 486 wyścigi: STUNTS 

6 Na swoim 1 PC Pentium 133@150: MDK

Hmm... najlepsza z pierwszych w/g mnie: River Raid. ;p

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi