Skocz do zawartości
Callesson

Laptop + SSD do ~2200zł – praca

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup laptopa 15,6 cala w cenie ok. 1800-2200zł. (razem z ew. SSD)

Jestem tłumaczem, laptopa zamierzam używać głównie do pracy. Bardzo dużo piszę, ważna jest wygodna klawiatura - jak dotąd korzystałem z Lenovo G580 i byłem bardzo zadowolony z klawiatury AccuType (mimo, że był to model z niższej półki). Cechy takie jak waga, mobilność, wygląd itd. nie są dla mnie zbyt istotne. 

Wyświetlacz: dużo pracuję z tekstem, przydałoby się 1080p (większa przestrzeń robocza). Zdaję sobie sprawę z tego, że w tej cenie trudno o laptopa z dobrą matrycą Full HD, dlatego może być też porządne HD. Raczej nie przeszkadzają mi błyszczące matryce - pracowałem już z taką i wcale nie było tak koszmarnie, jak to niektórzy opisują.

Specyfikacja: programy, których używam nie obciążają mocno procesora, jednak wolałbym unikać niskonapięciowych CPU - wydajność jest dla mnie dużo ważniejsza niż czas pracy na baterii (zazwyczaj pracuję w pobliżu gniazdka). Niemal non stop korzystam z przeglądarki internetowej, dużo przełączam się między kartami. Wydaje mi się, że dobrą inwestycją byłby dysk SSD - wystarczyłoby nawet 128GB, ale 256 byłoby bardziej przyszłościowe. Z tego co wiem, w x-kom i morele.net instalują SSD na życzenie - zapewne zdecydowałbym się Transcend SSD370. Dedykowana karta graficzna byłaby plusem, ale nie kosztem innych podzespołów. RAM - powinno wystarczyć 4GB.

System operacyjny: może być bez systemu.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Callesson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie Acer E5-572G z i5m + 4GB RAM. Posiada wysoko taktowany procesor, matowy ekran i mocną baterię.

Z lepszą jakością wykonania biznesowy ThinkPad E540 z i5m + 4GB RAM. O wiele lepsza jakość wykonania i wytrzymałość konstrukcji - dłużej posłuży jako sprzęt roboczy, jak na serie biznes przystało posiada matowy ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi