Skocz do zawartości
Kwiat

Czy Sapphire Radeon 9100 64MB ma zawsze takie same pamięci?

Rekomendowane odpowiedzi

No to jedynym sposobem aby wiedzieć z jakimi pamiątkami sie kupuje karte, jest w sklepie przed zakupem zobaczeć co na nich pisze??? Jeżeli tak to głupio oznacza sapphire te swoje karty... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedynym sposobem aby wiedzieć z jakimi pamiątkami sie kupuje karte, jest w sklepie przed zakupem zobaczeć co na nich pisze??? Jeżeli tak to głupio oznacza sapphire te swoje karty... :?

tak jest u wielu producemtow, tzn. ze karta oparta na GPU_x jest produkowana na roznych pamieciach. producenci biora poprostu to co jest najtansze/najlatwiej dostepne na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest u wielu producemtow, tzn. ze karta oparta na GPU_x jest produkowana na roznych pamieciach. producenci biora poprostu to co jest najtansze/najlatwiej dostepne na rynku.

A ty jakie pamiątki masz WOJTT na swoim radku??? No i jak sie sprawuje karta...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty jakie pamiątki masz WOJTT na swoim radku??? No i jak sie sprawuje karta...?

Samsung 4ns. kreci sie do 250/230@310/280 bez artefaktow w Nature. :) sprawuje sie niezle, ale hmm byc moze moja zasilka jest troche kiepska i dlatego mam czasami dziwy. ale to rzadkie i nie przeszkadza. karta wydajna. kreci sie jak widac niezle. z lepszym chlodzeniem poszlaby wiecej. :) nie spotkalem sie jeszcze z problemami w grach czy cos. jakosc obrazu - szczegolnie z FSAAx4 b.dobra. any questions??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung 4ns. kreci sie do 250/230@310/280 bez artefaktow w Nature. :) sprawuje sie niezle, ale hmm byc moze moja zasilka jest troche kiepska i dlatego mam czasami dziwy. ale to rzadkie i nie przeszkadza. karta wydajna. kreci sie jak widac niezle. z lepszym chlodzeniem poszlaby wiecej. :) nie spotkalem sie jeszcze z problemami w grach czy cos. jakosc obrazu - szczegolnie z FSAAx4 b.dobra. any questions??

No to spoko...ale powiedz jaki masz ten zasilacz :?: ..bo ja mam kiepski..jakiś 230W ale wymienie go bo mi sie fajczy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz - Megabajt 350W :lol: . najlatwiej bedzie jak zagadasz w sklepie zeby Ci dali do przetestowania. wtedy sam zoabczysz czy jest ok...

wersja box. od bulk rozni sie tylko zapakowaniem w pudelko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem chyba na twojePC kiedys artykul odnosnie Radkow 9100 firmy saphire. Co sie okazalo..... Wersja 128 MB miala pamieci 5 ns a wersja 64 MB miala pamieci 4 ns. Obie karty 128 bitowe. Jesli chodzi o benchmarki to 64 powoli doganiala 128 jednak wiadomo ze jej nie wyprzedzila. Jesli chodzi o pamieci na kartach 9100 to jestich mase. Pomijajac fakt ze sa wersje 64 i 128 bitowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LuZaczkowi chyba cos sie podkreciło jak wersja 64 mb moze byc gorsza od 128mb .Skoro 128mb ma taktowanie 400mhz a 64mb 460mhz .A po podkreceniu to szkoda gadac .No chyba a defaut zegary i jeszcze w rozdziałkach 1280x1024 i 1600x1200 moze juz byc troche lepsza .Aha ja mam pamieci Sasung 4ns .No i najszesciej spotykane to samsungi i hynix'y.A mampytanie do [s)zkieleto(R]'a .Jak one sie podkrecAJA .bo kiedys na forum dawno temu (jakies 6 miechów temu) słyszałem zeby nie kupowac tych 3.5ns bo sa do duuupy.No wiec ja u ciebie sie sprawdzaja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]ja mam Radeon 9100 64mb sapphire na pamieciach Etrontech 3.5 ns

No właśnie (S)zkieleto(R] jak sie sprawują te pamiątki...No i powiedz gdzie kupiłeś tą karte??? Bo chyba ciężko znależć jest szafirka z tymi pamiątkami:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sangoku owszem moglem sie pomylic bo te recke juz kaaaawal czasu temu i dokladnie wszystkich benchmarkow nie pamietam ;) ( za co bardzo przepraszam) i dokladnych taktowan tez sie nie uczylem 8) pamietalem jednak ze 128 byla mocno niedotaktowana.... Jednak mysle ze reszta informacji nie odbiega od rzeczywistosci. Sorka jeszcze raz za te gafe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]ja mam Radeon 9100 64mb sapphire na pamieciach Etrontech 3.5 ns

No właśnie (S)zkieleto(R] jak sie sprawują te pamiątki...No i powiedz gdzie kupiłeś tą karte??? Bo chyba ciężko znależć jest szafirka z tymi pamiątkami:(

difaltowe ustawienia to chyba 250460 a kręcą sie do 300550 bez artefaktów, idzie nawet 300600 ale rzecz jasna w nature pojawia sie kilka dziwnych kresek :).generalnie różnie to bywa,czasem 300580 nie ma artefaktów a czasem juz na 300540 sie robią,chyba zależy jakiej jakości elektrownia prąd dostarczy :).Zdobyłem ja dziwną drogą..ktoś sprowadzał z zagranicy sprzęt do małego sklepu komputerowego i tak mi wpadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem w niedziele na giełdzie na Batorego szafira z pamieciami 3,5ns. Podobno chodzi bez bólu na 290.

1. dla pamieci 3,5ns "standardowa" czestotliwosc to okolo 285MHz. a wiec 290MHz to nic nadzwyczajnego.

2. poszukajcie na forum. bylo co nieco o kreceniu R9100 na pamieciach 3,5ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgoda, że normalne taktowanie to właśnie ok. 290( 1:3,5) , ale chodziło mi że pamięci i tak są firmowo ustawione na 230 , zatem tak czy inaczej trzeba je podciągnąć.

nie zastanawiales sie nigdy czemu sa tak nisko ustawione?? przeciez to ogromna roznica wydajnosci - >50MHz na pamieciach. powyzej 290 daleko nie pojedziesz chyba ze jakiegos Vmoda zapodasz. z obserwacji posiadaczy takowego radka ;) wynika ze pamiec dostaje ze male napiecia zeby praocwac na wyzszych MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...