NathanQ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Witam, ostatnio kupiłem nowy komputer i przy graniu w różne gry (Diablo 3, Counter-Strike, Heroes of the Storm itp. itd.) w oknie, w trybie borderless lub w trybie pełnego ekranu ale przy wyłączeniu synchronizacji pionowej na ekranie pojawiają się takie dziwne fale, jaśniejsze paski itp. Ciężko to wytłumaczyć - wybaczcie, ale gdy robię screeny z gry, wszystko jest ok, nie ma żadnych fal. Dopiero gdy włączam grę na pełnym ekranie z włączoną synchronizacją pionową fale te znikają lub znikają w 95%. Czy jest jakiś sposób żeby temu zaradzić? Czy jestem skazany na granie w trybie pełnego ekranu z włączoną synchronizacją pionową? Poniżej specyfikacja mojego komputera: Karta graficzna: Geforce GTX 970 - Zotac Procesor: i5-4590 Pamięć: 8gb 1600mhz CL9 Bieżąca rozdzielczość: 1920x1080, 60Hz Wersja sterownika: 347.52 System operacyjny: Windows 7 Proffesional Monitor: Iiyama ProLite E2208HDS - monitor posiadam ze starego komputera i jest on podłączony tak samo jak podłączony był do starego komputera czyli od monitora idzie kabel D-Sub -> Przejściówka DVI -> Podłączenie do komputera. Czy jest to możliwa wina właśnie kabla? Monitor ten posiada dwa wejścia sygnałowe DVI-D oraz D-Sub, czy gdybym kupił kabel DVI-D i podłączył nim monitor od razu do komputera bez bawienia się z D-Sub i przejściówką dałoby to coś? Czy problem tkwi gdzie indziej, skoro przy pełnym ekranie i sychronizacji pionowej wszystko jest idealnie/prawie idealnie? Liczę na waszą pomoc bo jestem w kropce, a zależy mi na tym żeby w niektóre gry grać w trybie borderless (w oknie, pełny ekran). Nie byłem też pewny czy temat założyć w sekcji monitorów czy kart graficznych, ale wydaje mi się że problem bardziej tkwi w monitorze skoro gdy próbuje uchwycić "fale" na screenshocie, to ich nie ma i obraz jest idealny. Z góry dziękuje i pozdrawiam! @Edit Przy graniu w NBA 2k15 jaśniejsze paski/fale w większej ilości pojawiają się w trybie pełnego ekranu z włączonym v-synciem :( Edytowane 13 Lutego 2015 przez NathanQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Kabel DVI powinieneś kupić i podłączyć nawet jeśli przy tym problemie miałby nic nie pomóc. Jakakolwiek dyskusja na ten temat jest zbędna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NathanQ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Pomogło, kupiłem nowy kabel obustronny DVI i problemy ustały, temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pete12234 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Podpinam się pod pytanie. Kabel od monitora idzie w tej samej konfiguracji (D-Sub, przejściówka DVI), ale mam ten prblem, że monior nie ma wejści DVI, a karta graficznie nie ma D-Sub. Da radę coś z tym zrobić? Włączanie V-Sync nic nie daje. Monitor to Samsung SyncMaster B2230. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...