Skocz do zawartości
NathanQ

Falowanie ekranu w grach w oknie/borderless.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupiłem nowy komputer i przy graniu w różne gry (Diablo 3, Counter-Strike, Heroes of the Storm itp. itd.) w oknie, w trybie borderless lub w trybie pełnego ekranu ale przy wyłączeniu synchronizacji pionowej na ekranie pojawiają się takie dziwne fale, jaśniejsze paski itp. Ciężko to wytłumaczyć - wybaczcie, ale gdy robię screeny z gry, wszystko jest ok, nie ma żadnych fal. Dopiero gdy włączam grę na pełnym ekranie z włączoną synchronizacją pionową fale te znikają lub znikają w 95%. Czy jest jakiś sposób żeby temu zaradzić? Czy jestem skazany na granie w trybie pełnego ekranu z włączoną synchronizacją pionową? 

Poniżej specyfikacja mojego komputera:

Karta graficzna: Geforce GTX 970 - Zotac

Procesor: i5-4590

Pamięć: 8gb 1600mhz CL9

Bieżąca rozdzielczość: 1920x1080, 60Hz

Wersja sterownika: 347.52

System operacyjny: Windows 7 Proffesional

Monitor: Iiyama ProLite E2208HDS - monitor posiadam ze starego komputera i jest on podłączony tak samo jak podłączony był do starego komputera czyli od monitora idzie kabel D-Sub -> Przejściówka DVI -> Podłączenie do komputera.

Czy jest to możliwa wina właśnie kabla? Monitor ten posiada dwa wejścia sygnałowe DVI-D oraz D-Sub, czy gdybym kupił kabel DVI-D i podłączył nim monitor od razu do komputera bez bawienia się z D-Sub i przejściówką dałoby to coś? Czy problem tkwi gdzie indziej, skoro przy pełnym ekranie i sychronizacji pionowej wszystko jest idealnie/prawie idealnie? 

Liczę na waszą pomoc bo jestem w kropce, a zależy mi na tym żeby w niektóre gry grać w trybie borderless (w oknie, pełny ekran). Nie byłem też pewny czy temat założyć w sekcji monitorów czy kart graficznych, ale wydaje mi się że problem bardziej tkwi w monitorze skoro gdy próbuje uchwycić "fale" na screenshocie, to ich nie ma i obraz jest idealny. 

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

@Edit

Przy graniu w NBA 2k15 jaśniejsze paski/fale w większej ilości pojawiają się w trybie pełnego ekranu z włączonym v-synciem :(

Edytowane przez NathanQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się pod pytanie. Kabel od monitora idzie w tej samej konfiguracji (D-Sub, przejściówka DVI), ale mam ten prblem, że monior nie ma wejści DVI, a karta graficznie nie ma D-Sub. Da radę coś z tym zrobić? Włączanie V-Sync nic nie daje. Monitor to Samsung SyncMaster B2230. Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi