Skocz do zawartości
Affliction

LG W2252V nie włącza się

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Mam spory problem z monitorem i kończą mi się pomysły, aczkolwiek jego samego wykluczyłem z źródeł problemu. Problem polega na tym, że przy włączaniu PC światełko monitora nie przełącza się na niebieski (aktywny), lecz pozostaje pomarańczowe (w spoczynku). Stało się to zaraz po tym kiedy podłączyłem nową kartę graficzną, wcześniej zaś na długo przedtem nie miałem z tym problemu, lecz odnotowałem, że działo się identycznie kiedy uruchomiłem komputer PRZED włączeniem monitora, kiedy włączałem stajce przy już włączonym - uruchamiał się normalnie. To co wykluczyłem:

1. Monitor jest sprawny - podłączałem go do innego komputera i reaguje natychmiast (nie ważne czy przed,czy po załączony).

2. Kable są sprawne, sprawdzałem dwoma różnymi DVI, HDMI na dwóch różnych komputerach

3. Podpinałem inny monitor (CRTek) - sytuacja adekwatna, nie załącza się, pozostaje w spoczynku

4. Podpinałem inne karty graficzne jakie posiadam, sprawdzałem wtyki - bez rezultatu

5. Odpinałem i podpinałem wszystkie urządzenia ponownie, resetowałem CMOS, wyjmowałem baterie - pomogło tylko raz, kolejne razy dalej to samo.

6. Między czasie okazało się, że procek nabiera kosmicznych temperatur,wiec wyjałem, zmieniłem paste

7. Raz się udało go podłączyć, kiedy podpinałem wszystko, wyjałem baterie, zresetowałem CMOS (w tej kolejności) - i nagle zadziałął, ale to było raz, w kolejny dzien triku nie udało się powtórzyć.

Rozkładam ręce i nie wiem co zrobić, napewno monitor i karty graficzn 100% sprawne. Problem tkwi gdzie indziej, ale nie potrafie zlokalizować przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCZ Modxstream Pro 600W, sprawny.

Płyta: Płyte mam ASrock P67 Pro3

Kod błędu:

0x19: pre-memory south bridge initialization is started
0x3B: post-memory south bridge initialization is started

Rozkrecilem cala plyte, poczyscielem, na nowo powstawialem wszystko, reset cmos i bateri i NIC.

Rece mi opadaja bo nie potrafie sobie z tym poradzic
Edytowane przez Affliction

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest sprawny, to już eliminowałem. Doszedłem wreszcie co było przyczyną, kod błędu 0x19 i 0x3B prowadził do pamięci, padły dwa pierwsze sockety 1 (niebieski) i 2 (biały), co mnie zdziwiło, bo białych nigdy nie używałem. 3 i 4 działają, co oznacza, że będe zmuszony używać dwóch kości nie w trybie Dual Channel.

Sam fakt tego, że socket (2) padł, nie będąc używany - daje mi do myślenia, że nie coś z socketami się stało, tylko jakby z dojściem do nich, co mogło zblokować obydwa. Temat do zamknięcia.

Edytowane przez Affliction

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi