Affliction Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 WItam Mam spory problem z monitorem i kończą mi się pomysły, aczkolwiek jego samego wykluczyłem z źródeł problemu. Problem polega na tym, że przy włączaniu PC światełko monitora nie przełącza się na niebieski (aktywny), lecz pozostaje pomarańczowe (w spoczynku). Stało się to zaraz po tym kiedy podłączyłem nową kartę graficzną, wcześniej zaś na długo przedtem nie miałem z tym problemu, lecz odnotowałem, że działo się identycznie kiedy uruchomiłem komputer PRZED włączeniem monitora, kiedy włączałem stajce przy już włączonym - uruchamiał się normalnie. To co wykluczyłem: 1. Monitor jest sprawny - podłączałem go do innego komputera i reaguje natychmiast (nie ważne czy przed,czy po załączony). 2. Kable są sprawne, sprawdzałem dwoma różnymi DVI, HDMI na dwóch różnych komputerach 3. Podpinałem inny monitor (CRTek) - sytuacja adekwatna, nie załącza się, pozostaje w spoczynku 4. Podpinałem inne karty graficzne jakie posiadam, sprawdzałem wtyki - bez rezultatu 5. Odpinałem i podpinałem wszystkie urządzenia ponownie, resetowałem CMOS, wyjmowałem baterie - pomogło tylko raz, kolejne razy dalej to samo. 6. Między czasie okazało się, że procek nabiera kosmicznych temperatur,wiec wyjałem, zmieniłem paste 7. Raz się udało go podłączyć, kiedy podpinałem wszystko, wyjałem baterie, zresetowałem CMOS (w tej kolejności) - i nagle zadziałął, ale to było raz, w kolejny dzien triku nie udało się powtórzyć. Rozkładam ręce i nie wiem co zrobić, napewno monitor i karty graficzn 100% sprawne. Problem tkwi gdzie indziej, ale nie potrafie zlokalizować przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 ZASILACZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Affliction Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) OCZ Modxstream Pro 600W, sprawny. Płyta: Płyte mam ASrock P67 Pro3 Kod błędu: 0x19: pre-memory south bridge initialization is started 0x3B: post-memory south bridge initialization is started Rozkrecilem cala plyte, poczyscielem, na nowo powstawialem wszystko, reset cmos i bateri i NIC. Rece mi opadaja bo nie potrafie sobie z tym poradzic Edytowane 13 Lutego 2015 przez Affliction Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 OCZ Modxstream Pro 600W, sprawny. Nie wiem jak to ustaliłeś, sprawdź jednak na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Affliction Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Zasilacz jest sprawny, to już eliminowałem. Doszedłem wreszcie co było przyczyną, kod błędu 0x19 i 0x3B prowadził do pamięci, padły dwa pierwsze sockety 1 (niebieski) i 2 (biały), co mnie zdziwiło, bo białych nigdy nie używałem. 3 i 4 działają, co oznacza, że będe zmuszony używać dwóch kości nie w trybie Dual Channel. Sam fakt tego, że socket (2) padł, nie będąc używany - daje mi do myślenia, że nie coś z socketami się stało, tylko jakby z dojściem do nich, co mogło zblokować obydwa. Temat do zamknięcia. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Affliction Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...